Kunnen geesten je gedachten lezen?

In de afgelopen 3 maanden zochten bijna honderd mensen naar dit onderwerp op Google en kwamen ze uit op Heldcare.nl. Op 18 januari 2007 schreef ik een blog genaamd ‘Kan de duivel je gedachten lezen?’ en zoveel mensen worstelen met deze vraag.

Mijn overtuiging was in 2007 dat satan dat niet kan en dit geloof ik 17 jaar later nog steeds. Satan is een gevallen engel. Zijn macht is van hem afgenomen toen hij naar de aarde weg verbannen. Het enige wat hij nog kan is verdeeldheid brengen door leugens. Hij wordt niet voor niets in de Bijbel een aartsleugenaar genoemd. In Johannes 8:44 zei Jezus over de duivel; “De duivel is jullie vader en jullie doen dezelfde dingen als jullie vader. Hij is altijd een moordenaar geweest. Hij kan niets goeds doen, want er is helemaal geen waarheid in hem. Hij is een leugenaar en kan niets anders dan liegen. Hij is de bron van alle leugens.” Het Boek noemt de duivel de bron van de leugen & de HSV noemt de duivel de vader van de leugen. Het enige wat satan probeert is om jou te laten mediteren op het kwade. Hij fluistert je leugens in. Hij weet niet wat je denkt, maar hij kan je wel observeren. Ik hoorde eens iemand die zei; ‘satan is de beste psychiater die je je kunt voorstellen’. Geesten kunnen je gedachten niet lezen. Alleen God is almachtig. Hij kent jou door en door. Als je bidt in stilte dan hoort Hij je. Ik moet denken aan het nummer; Trust in God. Zoek hem, Hij hoort je, en Hij antwoord!

I sought the Lord and He heard and He answered. That’s why I trust Him, that’s why I trust Him!

Satan wil niets liever dat jij klaagt, piekert en mediteert op zorgen. Zolang jij je ogen gefocust houd op je problemen en alleen nog maar kunt praten over je problemen, zit je precies op de plek waar satan je wilt hebben. Je bent dan gegijzeld door je omstandigheden. Andrew Wommack zei ooit eens; “When a problem stands in our way, we must speak to the problem and command it to get out of our way in the name of Jesus. Speak God’s Word today. His Words will produce life!

Pak je autoriteit, geloof wat Jezus heeft gedaan voor jou en spreek tegen je problemen, in plaats van over je problemen. Satan vindt het geen probleem dat jij de hele dag praat over je problemen tegen God, maar hij vlucht bij je weg als je praat tegen je problemen over wat God heeft gedaan. Geesten kunnen onze gedachten niet lezen, maar als we gebukt gaan, dan hoef je geen psychiater te zijn om te ontdekken wat iemand denkt.

Een negatieve gedachte is een gedachte die ingaat tegen Gods Woord. Op het moment dat jij je leven gaf aan Jezus, werd je een nieuwe schepping. Het oude is voorbij gegaan en het nieuwe is gekomen. Je werd een kind van God de Vader.

We zijn overgezet van het ene koninkrijk in het andere. Zie hoe de apostel Paulus het verwoordt in Kolossenzen 1:13. “Hij heeft ons getrokken uit de macht van de duisternis en overgezet in het Koninkrijk van de Zoon van Zijn liefde.”

Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe schepping. Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen.  2 Korintiërs 5:17

Gedachtes die jou bezorgd, verdrietig, ongelukkig, onzeker, depressief of suicidaal maken zijn gedachtes die van de satan komen en horen bij jou oude schepping. Daarom is het zo belangrijk dat je je denken vernieuwd. Immers Romeinen 12:2 zegt; ‘Jullie moeten niet meer op dezelfde manier leven als de ongelovige mensen. Maar leef als nieuwe mensen, doordat jullie op een nieuwe manier gaan denken, namelijk op Gods manier. Dan zullen jullie ook anders gaan leven. Dan zullen jullie weten wat Gods wil is. En alles wat Hij wil is goed, mooi en volmaakt.’

Paulus roept ons op om niet gelijkvormig te worden aan de wereld. En precies hier gaat het mis. Tegenwoordig worden er zoveel concessies gedaan tussen christenen en ongelovigen. We voeden ons met de dingen van de wereld, in plaats van met het Woord, de Bijbel. Hierdoor vullen christenen zich met verkeerde gedachten en verkeerde woorden. Doordat christenen deze gedachtes laten binnenkomen, ze overdenken, beginnen erin te geloven en uiteindelijk bevestigen ze deze gedachtes door ze uit te spreken of ernaar te handelen.

Psalm 139 verwoordt het zo prachtig;

‘Heer, U kent mij door en door.
U weet alles van mij, waar ik ook ben.
U weet alles wat ik denk.
3U bent dag en nacht bij mij,
U weet alles wat ik doe.
4U kent elk woord van mij,
nog voordat ik het heb gezegd.

5U bent aan alle kanten om mij heen
en uw hand rust op mij.
6Het is te wonderlijk om te begrijpen.
Het is te bijzonder, ik kan er niet bij.
7Hoe zou ik kunnen vluchten voor uw Geest?
Waar zou ik me voor U kunnen verbergen?
8Als ik naar de hemel zou gaan – U bent daar.
Als ik naar het dodenrijk zou afdalen – U bent daar óók.
9Als ik zou meevliegen met de opkomende zon,
of zou gaan wonen aan de andere kant van de oceaan
10– ook daar zou U mij leiden.
Ook daar zou uw hand mij vasthouden.
11Als ik me in het donker zou willen verbergen,
dan ziet U mij nog, als op klaarlichte dag.
12Het donker kan mij niet voor U verbergen.
Voor U is de nacht zo licht als de dag.
13U heeft mij gemaakt,
mij in de buik van mijn moeder gevormd.
14Ik prijs U, want het is een wonder
hoe U mij heeft gemaakt.
Alles wat U heeft gemaakt, is bijzonder.

Ik weet dat heel goed.’

De Heilige Geest is de enige Geest die jouw gedachten kan lezen. ‘4U kent elk woord van mij, nog voordat ik het heb gezegd. God zegt tegen jouw oude schepping; ‘Laat er niets van overblijven, Ik wil er niets meer van zien. Ik wil niet de oude jij oplappen, Ik wil een nieuwe jij maken.’ En dat is wat er gebeurd is toen wij wederom geboren werden. Wij werden een absolute nieuwe schepping in Christus.

Negatieve woorden kunnen je heel erg beïnvloeden. Negatief plaatjes die zich blijven afspelen in je gedachten. Zolang je die plaatjes niet veranderd, blijf je er altijd in hangen. Zet er de waarheid, het Woord, je nieuwe identiteit tegenover.

Matt 12: 34 uit de overvloed van het hart spreekt de mond. Hoe meer je je hart vult met het woord. Hoe meer je plaatjes positief worden verbeeld. Wat je spreekt geeft leven of dood, Zo kun je richting geven aan je leven. Kies voor het leven!

Woorden hebben kracht.  Je bent je vaak niet bewust over de kracht van negatieve woorden. Woorden die zijn uitgesproken bepalen vaak je omstandigheden of hoe je reageert op de omstandigheden.

Spreuken 23:7 zegt: Zoals een mens denkt in zijn hart, zo is hij.

Als je een moment van stilte pakt en nadenkt over jouw zelfbeeld. Hoe kijk je dan naar jezelf? Zoals een mens denkt in zijn hart, zo is hij. Ik wil je uitdagen om op deze link te klikken en deze Bijbelteksten over je nieuwe identiteit te gaan omarmen. Mediteer erover, spreek ze uit wanneer je voor de spiegel staat. De Heilige Geest zal je deze nieuwe identiteit in herinnering brengen op momenten wanneer jij verkeerde gedachtes binnenlaat.

Blessings!

Groeten Rob

Like deze blog!


Reacties

    • Hi Maartje! Wat leuk dat je reageert. Ik hoop dat je je opgebouwd voelt na het lezen van deze blog! Groetjes Rob

  1. ‘Ik wil niet de oude jij oplappen, ik wil een nieuwe jij maken’ wauw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Woorden van leven en dood

Extra: Lees in de Bijbel het Bijbelgedeelte Genesis 27:30-38 ter inleiding op onderstaande blog. Woorden, en in het bijzonder zegeningen en beloftes...