Vroeg opstaan niet gezond?

TOKIO – Generaties lang is gepredikt dat het goed zou zijn voor “den werkenden mensch” om vroeg op te staan. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat dat juist ongezond is.

Volgens onderzoek van verscheidene Japanse universiteiten kan vroeg opstaan het risico vergroten op hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en beroertes. De studie, waarvoor is gekeken naar meer dan 3000 Japanners, wordt deze week gepresenteerd op het Wereldcongres van de Wereldfederatie van Slaaponderzoek- en Slaapgeneeskundeverenigingen. (c) ANP

Dit bericht werd op 6 september 2007 uitgegeven door het ANP. Hoewel iedereen toch altijd dacht dat vroeg opstaan gezond was, menen de onderzoekers het tegendeel te hebben bewezen. Voor mijzelf is vroeg opstaan op een schooldag alles vroeger dan kwart voor acht, terwijl ik vaak om half negen al op school moet zijn. In het weekend sta ik meestal ergens rond negen uur op, ook niet overdreven laat zou je zeggen. Ik ben dan ook niet een echte uitslaper, maar vaak ligt een bed ’s ochtends iets te lekker.

Waar ik de laatste tijd door wordt bepaald is hoe ik mijn dag eigenlijk begin. Rol ik tegen acht uur mijn bed een keer uit om vervolgens gehaast naar school te gaan? Of sta ik net even een half uurtje eerder op om de dag samen met God te beginnen? Op de dagen dat ik niet zo vroeg op school hoef te zijn lukt het al aardig om eerst geestelijk te ‘ontbijten’. God betrekken in alles wat je die nieuwe dag mag gaan doen, Jezus vragen om je te beschermen en de Heilige Geest vragen of Hij je wil leiden. Ik geloof dat het echt verschil maakt om net dat halve uurtje eerder op te staan om God te zoeken. Vroeg opstaan, kan Geestelijk heel gezond zijn.

Jesaja 60:1 (NBG) Sta op, word verlicht, want uw licht komt en de heerlijkheid des Heren gaat over u op.

 

Nou wil ik niet zeggen dat je elke dag voor de haan kraait eruit moet zijn, dat is voor ieder persoonlijk. Maar het is denk ik een uitdaging om een dag op deze manier te beginnen, ook voor mezelf. En ik weet zeker dat je achteraf blij bent dat je niet bent blijven liggen.

Gods zegen, Ruben

P.s.: voor de post die ik de vorige keer heb geschreven; Samen sta je sterk.

Like deze blog!


Reacties

 1. hey, ben jij die ruben wie ik denk dat je bent?;)

  maarre goeie vraag, weet je ik vraag me af wat vroeg is.
  want vroeger stonden mensen gewoon op als de zon opkwam denk ik, en ging iedereen naar bed als het donker was ofzo ongeveer.. haha
  en verder japan.. ja dan noem je ook wel een land. die mensen werken een hele week zonder ooit vakantie als het ff kan..

  en verder word in de bijbel duidelijk dat vroeg opstaan om God te zoeken erg gezond is voor je geest in ieder geval;)

  maar misschien dat de tegenwoordige maatschappij dat inderdaad niet toelaat..

  bless elise

 2. Dat ben ik 😉
  Maar idd wat is vroeg 😛
  Dat is een goede vraag.
  Het lijkt mij inderdaad gewoon heel goed voor een mens om in de vroegte God te zoeken. Zo pak je ook je rust voordat je de hektiek van de hedendaagse maatschappij weer in gaat.
  Zegen

 3. Ruben, goeie eerste post. Maar wie of wat ben jij? Misschien een idee om je even voor te stellen op de site. Succes met je stage!

 4. Hey Steven, allereerst bedankt.
  Ik heb in de zomer vorig jaar een blog geschreven waarin ik me voorstelde, maar misschien had ik dat nu weer even moeten doen.
  Ik ben 19 jaar, zit in dezelfde gemeente als de vaste gebedsbroeders, die mij hebben gevraagd of ik stage wilde lopen.
  Ook vanwege mijn opleiding(journalistiek).
  Vandaar deze stage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Een tiende van mijn tijd

Geef de Heer van wat je bezit. Geef Hem het eerste deel van je oogst. Dan zullen je schuren altijd vol zijn...