Leg jij je bezem wel eens neer?

Vorige week schreef ik over druk zijn. Ik schreef dat het goed is om rust te nemen voor God door de Bijbel te lezen en te bidden. Vandaag wil ik schrijven over het voorbeeld in de Bijbel van Martha en Maria. Misschien ken je het liedje nog wel: “Martha Martha, leg je bezem neer”. Martha is druk bezig in het huis waar Jezus verblijft en Maria zit aan Jezus Zijn voeten.

In het Bijbelboek Lucas staat het verhaal van Martha en Maria zo opgeschreven: “… En een vrouw van wie de naam Martha was, ontving Hem in haar huis. En zij had een zuster die Maria heette, die ook aan de voeten van Jezus zat en naar Zijn woord luisterde. Maar Martha was druk bezig met bedienen. Nadat zij erbij was komen staan, zei zij: Heere, trekt U het Zich niet aan dat mijn zuster mij alleen laat bedienen? Zeg toch tegen haar dat zij mij helpt. Jezus antwoordde en zei tegen haar: Martha, Martha, u bent bezorgd en maakt u druk over veel dingen. Slechts één ding is nodig. Maria heeft het goede deel uitgekozen, dat niet van haar zal worden afgenomen” (Luc 10 vers 38-42).

Jezus komt bij Maria in huis, haar zuster Martha is een dienstbare vrouw en ze wil voor alle gasten zorgen. Ondertussen maakt ze zich te bezorgd en te druk. Ze vraagt aan Jezus of Hij haar zus Maria wil aanspreken. Jezus doet dat niet, omdat Maria het goede heeft gekozen. Maria zit aan de voeten van Jezus en ze luistert naar Zijn woord.

‘Hoe zit dat dan precies?’ denk je misschien wel. Martha was de balans verloren, ze maakte zich te druk. Ik denk dat wij dit ook vaak doen. We zijn de balans kwijt. Soms is het zo dat we een tijd héél druk met God en Gods woord bezig zijn en tegelijk niet veel voor anderen betekenen. Op andere tijden betekenen we veel voor anderen en vergeten we God bijna. Hierbij is het goed om een balans te zoeken.

God roept ons op om de minste te zijn en om te dienen. Eigenlijk is Martha een heel goed voorbeeld van iemand die dient en de minste wil zijn, maar toch gaat er iets mis. Ze wil te veel en er zijn te weinig mensen die het werk doen. Maria mag toch haar plaats houden en ze hoeft van Jezus niet mee te helpen. Ook hier moet een balans zijn. Als iemand altijd en overal in de weer is, gaat er iets niet goed. Iedereen heeft ergens een plek nodig om tot rust te komen en Gods woord te ontvangen.

Waar zet jij je dienstbaar in? Waar is de plek waar jij zorgt dat anderen rustig bij God kunnen zijn?

Gods zegen!

Adriaan

Like deze blog!


    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Andere blogs

    Een tiende van mijn tijd

    Geef de Heer van wat je bezit. Geef Hem het eerste deel van je oogst. Dan zullen je schuren altijd vol zijn...