Hoe kan ik mijn denken vernieuwen ? (1)

Vorige week vertelde een vriend het volgende tegen me; “Je schrijft dan wel die blogs over het vleselijk denken vanuit de vijf zintuigen en dat je moet leven vanuit de Geest, met de denkwijze van Geest, maar hoe moeten we dit doen?”

Een goede en essentiële vraag waar ik graag deze blogs aan wil toewijden. Ik ben er van overtuigd dat het grootste goed hem zit in het kennen, erkennen en geloven van Gods Woord. Velen blogs op Gebedsbroeders heb ik gewijd aan dit onderwerp: Wie is God voor jou, en wie ben jij in Christus 

Stel je voor dat iemand jou ten onrechte beschuldigd. Gods Woord leert ons, dat we vanuit onze identiteit in Christus zijn geliefd door God ( 1 Tess 1:4), God ons niet veroordeeld (Rom 8:1) en dat we onze ‘vijanden’ moeten liefhebben (Matt 5:44), en onze naasten als ons zelf. (Matt 22:39)

Wanneer je denken vernieuwd is en je dezelfde denkwijze hebt als de Geest, dan is je hart vervult met vrede en rust. Je kiest ervoor om je niet te laten leiden door je vijf zintuigen, het vlees, (je bent je ervan bewust hoe je ziel zou hebben gefunctioneerd)  maar je laat je leiden door de Geest en berust je op je identiteit in Christus en haalt daar je vrede en zekerheden uit.

Hoe functioneert mijn ziel?

Ik wil graag terugkomen op het eerdergenoemde voorbeeld en laten we daar een schema bij gebruiken wat illustreert hoe je ziel functioneert. Ik hoop dat dit schema het inzichtelijker maakt en je leert om bewust te zijn van hoe de ziel te werk gaat. 

1. Je ziet iets (iemand beschuldigt je van een verspreidde roddel, terwijl je dit niet hebt gedaan)
2. Je ervaart een gevoel van frustratie
3. Je begint er in kritische zin iets van te vinden.
4. je Ziel wil de interne spanning, die dat geeft, ontladen.
5. Je begint er met anderen over te praten (je zoekt daarmee bevestiging)
6. Het geeft de Ziel  ook een subtiel gevoel van zich verheven voelen boven een ander.. ‘Ik zie iets wat die ander niet ziet van zichzelf.’(trots en oordeel)

Je kunt als iemand je ten onrechte beschuldigd gelijk in de verdediging of aanval schieten en vanuit je ziel, vanuit je vijf zintuigen, vanuit het vlees reageren. Je vertelt met irritatie/boosheid/frustratie/ dat het ten onrechte is en op eigen kracht, probeer je het ‘probleem’ op te lossen.

Vannacht om 0.00 staat deel II op Gebedsbroeders.nl

Een goed weekend alvast,

Groetjes Rob

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *