Goede tijden slechte tijden

Op mijn werk kijken de clienten graag naar goede tijden slechte tijden. Het heilige half uurtje op de afdeling noem ik het maar. Heilig is het bepaald niet. De kijker wordt met narigheid overgoten en overrompeld met drama en ellende.

Een poosje keek ik op een gegeven moment steeds vaker mee met de clienten, tot op een moment dat ik er zelf helemaal was ingezogen en zelfs thuis de afleveringen bekeek of terug keek. Telkens weer bekroop mij een naar gevoel en werd ik overrompeld met de spanningen en narigheid in deze soap.  Wellicht wil de kijker dat ook zien. Een ding is duidelijk, ik merkte dat het mij meer een gevoel van onbehagen gaf, dan dat het mij ontspanning bracht. Dus besloot ik het thuis niet meer te kijken en ook op mijn werk het te vermijden uit principe. Normen en waarden zoals ik die thuis heb meegekregen zijn ver te zoeken in deze programma’s naar mijn mening. En toch zitten duizenden, dan wel niet tienduizenden trouwe kijkers gekluisterd aan de buis, meegezogen in dit programma vol spanning en sensatie.

Rotzooi
“Tijdens lezingen benadrukt Johan dikwijls het gevaar van de radio en de tv. ,,Negen van de tien keer gaat het over dingen die God niet wil: overspel, gaan voor geld, leegte enzovoort. En de duivel wéét dat! Wij doen vaak wat lacherig over de duivel, maar hij is gewoon realiteit. Het maakt hem niet uit wat we doen of waar we naar kijken, als we maar niet aan Christus denken. Als we maar langzaam verder van God verwijderd raken, dan vindt hij dat prachtig en ik spreek uit ervaring. Hij vindt het erg pijnlijk en jammer dat er zo ontzettend veel mensen die zich christen noemen ‘gewoon’ naar Goede Tijden Slechte Tijden kijken of helemaal verslingerd zijn aan films (‘één vloek moet toch kunnen?’). ,,Echt, je wordt ingepakt waar je bijstaat. Maar God ziet het en Hij háát het, want Hij kán zonde en halfslachtigheid niet verdragen. Dat kán Hij gewoon niet.” **Johan Vreugdenhil

Ik kijk er persoonlijk niet zo zwart wit tegenaan. Ik denk eerlijk gezegd dat je prima tv kunt kijken en mag genieten van een film. Ik denk niet dat we als christenen alleen naar de EO kunnen kijken en moeten luisteren naar de groot nieuws radio. Wel degelijk schuilt er gevaar in programma’s, maar eerlijk gezegd ben ik van mening dat Hij die in ons is sterker is. Zolang we daarvan overtuigd zijn, hoeven we niet bang te zijn dat we langzaam worden verdoemd.

Gods Geest zal jou en mij duidelijk maken welke keuzes we mogen maken en wat het beste is voor ons. Ik werd er bij bepaald dat ik beter goede tijden slechte tijden aan mij voorbij kon laten gaan, Maar je hoort mij niet zeggen dat christenen niet naar deze programma’s mogen kijken. Geen veroordeling vanuit mijn kant. Wel wil ik je aanmoedigen bij jezelf stil te staan en je af te vragen waar jij je tijd mee vult. Wellicht is het raadzaam bepaalde gewoontes te heroverwegen. Maar laat je niet veroordelen. Laat je niet kisten. Laat je niet gek maken door wat anderen tegen je zeggen, of door de gedachtenspinsels die je omlaag halen. Jij bent geliefd!

Verander daarom vandaag van gedachten. Geloof niet wat over jou gezegd is door anderen of door de boze, of misschien zelfs door jouw eigen berekening. Geloof op dit moment dat Ik jou ken. Ik ben jou niet vergeten. Jij hoort bij Mij en Ik hoor bij jou. Verander daarom van gelaat en word vrolijk in Mijn koninkrijk – vol van blijdschap, vol van zegeningen, vol van wat Ik in jou heb gelegd.” *The Trumpet – Bill Burns

Veel zegen,

Rob

Like deze blog!


Reacties

  1. Rob, als je op de bank zit en geniet van een film, waarin gevloekt wordt, weliswaar maar één keer, of waarin overspel gepleegd wordt, of hebzucht of zelfgerichtheid enz. het thema is en Jezus zit gezellig naast je op de bank, denk je dat Hij dan met je meegeniet?
    Gods zegen, Marianne

  2. Goed dat je zo’n goddeloos programma nu links laat liggen. Een paar vragen:

    Kun je behalve je de gevoelens van onbehagen, ook duiden vanuit Gods woord waarom je niet naar zo’n tv-serie moet kijken?

    Als het voor jou slecht is, is het dan ook slecht voor anderen? Kan het voor sommigen wel onschuldig vermaak zijn of is er iets wezenlijks fout aan waardoor het voor alle Christenen verkeerd is om naar te kijken, beïnvloed door te worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Brownies met poep op het menu

Iemand vertelde eens  dat velen christenen heel leergierig zijn. Ze verslinden boeken, zitten op de voorste rijen in de kerk en bezoeken...

Richt je aandacht (1)

Vandaag wil ik een passage delen uit het boek ‘Moeiteloos veranderen – Het Woord is het zaad dat je leven kan veranderen’...