Woorden & Waarheid

Goedendag broeders, ik ben Richard 22 jaar en ben over drie jaar hopelijk maatschappelijk werker.

Op mijn kamer heb ik een poster van een Lamborgini die ik een jaar of wat geleden omgedraaid heb en met zwarte stift heb geschreven: ‘Het koninkrijk van God bestaat niet uit woorden maar uit kracht, 1 kor 4:20’ een mooie tekst die mij erg aan het hart ligt. Je kunt mooie woorden spreken of schrijven maar wanneer de kracht van de waarheid niet achter deze woorden zit zijn ze nutteloos. Paulus heeft de woorden,  die ik in 1kor 4:20 staan, aangehaald naar aanleiding van hen die denken dat ze heel wat zijn. Paulus zegt tegen hen, we zullen wel zien of jullie

grote praatjes kracht hebben wanneer ik bij jullie ben. Ik zie het vaker bij mensen, grote woorden en het gebrek aan daden. Op dit moment leg ik de laatste loodjes die ik moet leggen om mijn eerste jaar door te komen. In deze stressvolle tijd van het jaar wordt het mij duidelijk dat de waarheid van woorden tot uiting komt in beproeving.

(foto: links boven is Richard)

Mijn woorden waren dat ik, m.b.t. mijn opleiding,  niets zou doen wat het zonlicht niet zou kunnen verdragen. Afgelopen week moest ik echter een grote opdracht inleveren met mijn werkgroepje, deze opdracht zouden we nooit op tijd af kunnen krijgen. Toen kwam één van mijn medestudenten aan met een precies dezelfde opdracht als de onze van mensen uit het tweede jaar. Een kwestie van knippen en plakken. Niemand komt erachter…

We moeten zowel opletten hoe we handelen als wat we zeggen. In ons handelen moeten we inspanningen leveren om te zorgen dat woorden en handelen op elkaar aansluiten en bij onze woorden moeten we opletten dat we deze wel kunnen waarmaken. Ik kan gemakkelijk zeggen: ik geef mijn leven voor een ieder van mijn vrienden. Maar ik betwijfel of dit ook werkelijk zo is wanneer de tijd daar is. Nu ik rustig achter mijn computer zit denk ik, ja dit zou ik doen maar dit antwoord is niet achter mijn computer te vinden. Het is te vinden op het moment dat je voor de keuze staat, jij of hij.

Waarom is dit nou allemaal zo belangrijk?
Omdat is veel christenen (inclusief mezelf) zie met mooie woorden over het christen zijn en de normen en waarden die daarbij horen. Ondertussen laat de waarheid van het handelen iets heel anders zien. Vooral in contact met niet-christenen is dit heel schadelijk. Hoe wil jij deze persoon dichter bij God brengen wanneer hij het verschil tussen woorden en werkelijkheid bij jou ziet?

Denk eens terug aan jouw woorden en je handelen en probeer deze vraag in te vullen. Hoeveel kracht hebben jouw woorden?

Groeten, Richard

Reacties

  1. jeetje…je hebt helemaal gelijk…
    en toch is het soms moeilijk om de daad bij het woord te voegen.
    moet er zelf ook ontzettend op letten dat ik geen uitspraken doe die ik niet waar kan maken.
    is fijn om door jouw verhaal daar weer op gewezen te worden…dat heb ik af en toe wel nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *