Weten of voelen?

Vroeger ging ik ook wel naar kerken toe die erom bekend stonden dat er veel gebeurde. Wanneer andere dan van alles meemaakte, en ik niet dan was ik vaak teleurgesteld. Wat hebben zij wat ik niet heb, en zou er iets mis met mij zijn waren dingen die ik mijzelf afvroeg.

Is het nu geloven met je gevoel of met je verstand?
In de bijbel komt duidelijk naar voren dat God liefde is.
Want het koninkrijk van God is geen zaak van eten en drinken, maar van gerechtigheid, vrede en vreugde door de heilige Geest. Romeinen 14:17
Liefde en vreugde zijn toch echt dingen die je ervaart. Je hart, je gevoel is hier zeker van toepassing. De bijbel maakt duidelijk dat je niet je gevoel moet uitschakelen, en alleen geloven met je verstand.

Verstand
Maar het begint met gerechtigheid. En dat is weten. We weten dat God liefde is. We weten dat God Jezus heeft gestuurd. Dat is een feit. En we weten dat Jezus onze zonden heeft gedragen, en dat wij nu vrij zijn van zonden, gerechtigheid. Juist als je dat eens niet voelt, dan is het belangrijk dat je het weet en daar je geloof vanaf laat hangen en niet van je gevoel.

Prioriteit
Zonder het woord houdt je gevoel het niet, want je weet niets. Het is dus belangrijk om het allebei te hebben. Omdat we dit uit Gods woord weten, heeft dat wel de hoogste prioriteit.

Laat wat je gelooft nooit afhangen van wat je voelt. Wij zijn zwakke mensen en ons gevoel is zo gemakkelijk te beïnvloeden door omstandigheden. Als je God eens niet voelt, wil dat absoluut niet zeggen dat er iets mis is! God is liefde en God houdt van ons, niets houdt dit tegen!

Maar God bewees ons zijn liefde doordat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren. Romeinen 5:8

Waarom zou God iets moeten bewijzen? God is toch almachtig en toch bewees het, voor ons. Omdat Hij weet hoe zwak we zijn in ons gevoel en zeker wilde stellen dat we niet aan Zijn constante liefde en aanwezigheid zouden twijfelden heeft God Jezus gestuurd om onze zonden te dragen. Dat is pas échte liefde.
Als je dat gelooft, volgt je gevoel vanzelf

Heb jij je geloof gebaseerd op gevoel of op verstand?

Greetz Rob

Reacties

  1. Hey ik vind dat je helemaal gelijk hebt Rob, vroeger was het bij mij gevoel. maar toen ging ik dingen leren en het gevoel werd meer, en ik had ook minder belangstelling voor het gevoel van geloven. Nu geloof ik en ik weet zeker dat Jezus mijn God is en dat hij mij vergeeft. Ik hoop dat andere mensen ook opzoek gaan met hun verstand en ook geloven in Jezus de zoon van God.

    Gr, Wilfried

  2. Ga uit van logica en kennis. Doe die kennis op door m.n. logisch na te denken en vanuit een humanistisch gedachtengoed.
    Wil niet zeggen dat ik niet gelovig ben, doch geloof in een andere god dan waar de christenheid houvast aan ontleend.

    Taz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *