Wapenrusting (2): De gordel der waarheid

Vorige week schreef ik in mijn blog dat ik een reeks blogs ga schrijven over de geestelijke wapenrusting. Deze wapenrustig is omschreven in het Bijbelboek Efeziers, hoofdstuk 6. Vorige week stond ik stil bij het hele gedeelte uit Efeziers en de noodzaak van het geheel.

Vandaag zal ik stil staan bij het eerste onderdeel van de wapenrusting: de “Gordel der waarheid” of zoals het staat in Efeziers 6 vers 14: “Houd stand, met de waarheid als gordel om uw heupen”.  

De gordel; De gordel was in de tijd dat Jezus leefde het belangrijkste teken van de soldaat. Op de gordel waren plaatjes gemaakt die vaak versierd waren. Aan de gordel waren twee haken bevestigd waaraan een dolk bevestigd kon worden. Vooraan de gordel waren leren stroken bevestigd. Deze stroken waren beslagen met metalen schijfjes en aan de uiteinde waren hangertjes bevestigd. Het rinkelende geluid van deze beslagen stroken had een intimiderend effect op de vijand.

De waarheid; De waarheid is te vinden in het woord van God, de Bijbel. De Bijbel is van kaft tot kaft door God geïnspireerd. Hij hielp mensen om alles op te schrijven zo als Hij het wilde. Het is belangrijk om deze waarheid te lezen. Als je dit lastig vindt, is het Bijbelboek Psalmen een goed boek om mee te beginnen. Hier staat veel geschreven over de grootheid van God, maar ook over de komst en de verlossende kracht van Jezus. Daarnaast is het belangrijk om te weten wie je mag zijn als kind van God. Dit vind je ook in de rest van de Bijbel.

Zo denkt God over je*:
• Je bent geliefd (Johannes 15:9);
• Je bent mooi gemaakt (Psalm 139:14);
• Je bent kostbaar (Zacharia 2:8a).

Als je weet wat er in Gods woord staat, kan je de leugens van de satan in je leven ontmaskeren. Ook betekent de waarheid, dat je geen leugens in je leven mag laten bestaan. Je moet eerlijk, open en oprecht zijn voor God, jezelf en de mensen om je heen.

De gordel der waarheid; De gordel der waarheid is het eerste en misschien wel het belangrijkste onderdeel van de geestelijke wapenrustig. De gordel is namelijk het deel waaraan de strijdwapens bevestigd zijn. Daarnaast geeft het onze plek in de maatschappij en in de geestelijke wereld aan; we zijn namelijk helemaal vrij! Met de waarheid van God in ons leven kunnen we de satan intimideren en hem tegenspreken als hij ons dwars zit.

Gods zegen!

Adriaan

*Ik heb een lijst met Bijbelteksten die belangrijk zijn om te kennen. Als je deze lijst wilt hebben, mail dan naar info (at) gebedsbroeders.nl of reageer op deze blog.  

Reacties

  1. hallo ik vind het een mooi stuk,en dat wij de bijbel van kaft tot kaft moeten aan nemen. de gordel der waarheid word ook mooi beschreven in efeziers 4. 10 tot 15. dat er in onze tijd ook nog apostelen, profeten,evangelisten en herders en leraars moeten zijn door god geroepen,tot opbouw van zijn lichaam ik denk dat dat de gordel der waarheid is.m.v.g emile doppenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *