Waarom is er zoveel lijden in de wereld?

Waarom vliegen de mensen elkaar in Tunesië in de haren?; Waarom is er in Afghanistan en Irak nog steeds oorlog?; Waarom leven er nog zoveel mensen in Haïti in vluchtelingenkampen? Kan de God, die de hemel en aarde gemaakt heeft, dit niet allemaal voorkomen? Deze ‘waarom-vragen’ zijn misschien wel de meest gestelde vragen aan christenen.

God schiep deze aarde in vrede en nadat Hij de aarde gemaakt had zag Hij dat het zeer goed was(Gen.1:31). Nadat Hij de mens gemaakt had vertelde God hem, dat hij van alle bomen mocht eten behalve van één(Gen 2:17). Toch was deze boom zeer aantrekkelijk en nadat de slang de vrouw had verleid was de verleiding om een vrucht te eten te groot: de vrouw at en gaf ook een stukje aan haar man. Hier ligt het begin van veel ellende. God stuurde de mens en zijn vrouw uit het paradijs, deze was niet meer voor mensen; Zij moesten nu zwoegen voor hun voedsel. In Nederland hoeven we niet meer allemaal te zwoegen op een akker voor ons voedsel, toch moeten we allemaal hard werken om voedsel te kunnen kopen.

Natuurlijk verklaart dit niet alles. Eva koos ervoor om te eten van de boom. Dit geldt ook voor dingen die nu gebeuren, vaak maken mensen een keus om iets te doen of juist iets niet te doen. Als alle inbrekers bijvoorbeeld de keuze maken om een ander beroep te kiezen zal er niet meer ingebroken worden. De mens maakt snel de keuze om voor het gemakkelijke geld te gaan.

In de bijbel staan dingen geschreven over lijden in onze tijd. In Romeinen 8 vers 18,22 en 25 staat: ‘Ik ben ervan overtuigd dat het lijden van deze tijd in geen verhouding staat tot de luister die ons in de toekomst zal worden geopenbaard’.…’Wij weten dat de hele schepping nog altijd als in barensweeën zucht en lijdt’.… ‘Maar als wij hopen op wat nog niet zichtbaar is, blijven we in afwachting daarvan volharden’. God wil in deze tekst duidelijk maken dat alles wat we nu meemaken in geen verhouding staat tot de toekomst die God voor ons heeft klaar liggen. We mogen namelijk deelhebben aan een eeuwig leven: een leven zonder ziekte, pijn en oorlog.

Later in Romeinen 8 staat in vers 28 ‘En wij weten dat voor wie God liefhebben… alles bijdraagt aan het goede’. Vaak zullen we het zelf niet doorhebben, maar God zal alles wat we meemaken ten goede keren. Het is niet altijd makkelijk om er op deze manier tegenaan te kijken als er iets ergs is gebeurd.

Wat vind jij? Is het gewoon stom van God om zo veel lijden los te maken?; Is het de schuld van de mens en zijn vrouw in het paradijs?; Zijn de keuzes die mensen maken gewoon niet goed?; Of hebben we het nodig om te kunnen accepteren dat we het niet zelf kunnen en God nodig hebben?

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Groet,

Adriaan

Like deze blog!


Reacties

 1. Beste Adriaan,
  God is zo mooi en antwoord direct bij een vraag. Gisteren had ik een probleem en bad wat ik moest doen. Binnen zeer korte tijd kreeg ik een email van een sister in Canada en ik kon haar bellen, we hebben uren gepraat over mijn probleem, welke ik daarna een plaats kon geven.
  Ik ben God ook de hele dag dankbaar.

  Nogmaals lezers. Probeer het met heel je hart.

  Mag Jezus in je leven zijn,
  Gerard

 2. Beste Gerard!
  Bedankt! Bidden is heel erg belangrijk, dit kan de geschiedenis veranderen (zie verhaal rond het goudenkalf).
  Gaaf dat je schrijft dat je veel van God mag ontvangen.
  Groet, Adriaan

 3. Het antwoord is opzich vrij simpel.
  God heeft de mens vrij wil gegeven.
  De mens kan zelf beslissen wat te doen, dus veel “elende” wordt door de mens zelf veroorzaakt. (althans dat is mijn mening).
  Door te bidden kan veel goeds worden veroorzaakt, probeer het maar eens. Bid echt, met heel je hart, geef en jezelf aan de Heere en hij zal je wens vervullen, groot en klein.

  Als nieuw herboren Christen heb ik de laatste maanden vele giften van Hem mogen ontvangen na gebed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Echte levenshelden in beeld

In mijn werk in de psychiatrie komt het voor dat cliënten met suicidale gedachten zichzelf geregeld proberen van het leven te beroven....

Als de twijfel toeslaat

In mijn blog van vorige week heb ik een gedeelte uit de Bijbel besproken waarbij God Elia naar de Israëlieten stuurt om...