Vieren

Hallo voordat ik mijn blog schrijf zal ik mij even voorstellen. Ik ben Matthijs, 25 jaar oud en getrouwd met de allerliefste vrouw van de wereld, Naomi. Ik heb Technische Bedrijfskunde gestudeerd en werk in Duiven bij Liandon als Projectondersteuner. In mijn vrije tijd mag ik graag voetballen met en bij de (VE) Zwolsche Boys, skiën, met vrienden zijn en Living Loud leiden. Voor degene die niet bekend zijn met Living Loud, Living Loud is de worship band van het jongerenwerk van de VEZ. 

Het onderwerp “vieren” komt voort uit mijn bezigheden bij Living Loud. Als worship band willen we groeien in diepgang en kwaliteit. We willen de jongeren van de VEZ bij iedere zangdienst leiden in een intieme en krachtige ontmoeting met God. Dit houdt praktisch in dat we continu proberen om te verbeteren. Iets wat natuurlijk logisch is maar veel energie kan kosten. Ik kwam voor mezelf tot de conclusie dat we elke keer weer opnieuw als Living Loud de spanningsboog probeerden op te spannen. Maar ik begon bij mijzelf te merken dat dit niet meer hielp, ik had geen zin meer.

Onlangs hadden wij, als één van de vier bands die Living Loud rijk is, een evaluatie bijeenkomst. Hierin bespraken wij hoe wij als band nog beter zouden kunnen worden en hierbij liep ik er weer tegen aan dat ik niet voldoende motivatie had. Totdat één van de bandleden eigenlijk mijn ogen opende, hij doorbrak de discussie over hoe we verder zouden kunnen ontwikkelen met de woorden: ‘Laten we toch niet vergeten hoe goed het gaat’. Toen besefte ik me dat we iets heel belangrijks waren vergeten, iets wat ook binnen grote organisaties vaak wordt vergeten, namelijk vieren.

In het oude testament is te zien hoe God de opdracht geeft om feest te vieren. In Exodus 12:14 staat: Die dag moet voortaan een gedenkdag zijn, die je moet vieren als een feest ter ere van de HEER. Dit voorschrift blijft voor altijd van kracht, alle komende generaties moeten die dag vieren. Vroeger vond ik het vaak vreemd dat God hier de opdracht aan het Joodse volk geeft om feest te vieren. Maar nu besef ik steeds beter waarom God dit doet.
Het Joodse volk herdacht ieder jaar gedurende het Pesachfeest dat God hen gered had uit Egypte en werd zich zo opnieuw bewust van de God die zij dienden. Ook wij moeten feest vieren wanneer God onze levens aanraakt en veranderd. Wanneer je succes viert sta je namelijk stil bij een periode van groei, je kijkt terug en bent blij om wat er gebeurd is. Door te vieren ontspannen we, eventjes hoeft er even helemaal niks en genieten we. Juist door deze ontspanning zijn we vervolgens weer in staat om ons te focussen op de nieuwe uitdagingen.

Sta dus zo af en toe stil bij de geweldige zegeningen die je al ontvangen hebt, vier ze en ga vervolgens vol goede moed verder op de weg die God met jou wil gaan!

Zegen,

Matthijs

  

Reacties

 1. Beste Matthijs,

  Vieren is een samenkomen als gemeente,
  maar in het Oude Testament zie je ook dat vieren het gedenken is van de grote daden des Heren, om je te plaatsen in de lange rij van Gods volk, maar daarnaast gaat het ook om gewoon blij te zijn.
  Als Ezra de wet voorleest, en het volk in berouw begint te wenen, zegt de profeet “weest blij voor het aangezicht van de Heer, dit is immers een dag van vreugde”.

  Vieren heeft iets van het leven gedenken, hoe goed God is geweest, daar hoort overwegen, nadeken bij, maar net zo goed zingen en dansen, maar ook lekker eten met elkaar.
  Juist het Oude Testament laat zien dat al deze dingen samen iets laten zien van de vreugde die God heeft als wij zo met elkaar het leven vieren.

  Samen met broeders en zusters bij mij thuis lekker eten iets drinken, samen praten over God, over het leven heeft voor mij iets van vieren.

  Ik ben Matthijs Schenk, 25 jaar oud en getrouwd met de allerliefste vrouw van de wereld, Naomi. Zoals jij het bovenstaande beschrijft dan vier je het leven.

  Beste Matthijs geniet van dit bijzondere leven wat we hebben gekregen.

  Groetjes,
  en Gods zegen toegewenst,
  Kees

 2. Hallo Obey,

  We hebben je een email gestuurd en daarin staat een duidelijke boodschap dachten wij zo. We vragen je dan ook om aan de inhoud van de brief gehoor te geven.

  Groeten, Mark Boerman

 3. Ja! Tevreden zijn! Niet altijd meer willen omdat het moet. Ontspannen. 🙂

  “en werd zich zo opnieuw bewust van de God die zij dienden.”

  Dat viel me op. Kijk, veel mensen vieren kerstfeest en paasfeest, dat zijn allebei overleveringen van mensen die NIET in de Bijbel staan en doorspekt zijn met symboliek van goddeloze praktijken zoals paasei en kerstboom. Maar ja dat is nu niet mijn punt. Punt is wel dat wij dan denken aan een Christus als kindje in de kribbe en een Christus die voor ons aan het kruis stierf en uit de dood opstond. Allemaal heel prachtig natuurlijk. Maar wat zegt de Bijbel?

  1.) Avondmaal, gemeenschapsmaal. Zoals de eerste Christenen deden: elke week herdenken/gedenken en vieren dat Christus voor ons gestorven en opgestaan is. Niet 1x per jaar of 1x in de maand of als je er zin in hebt. Dat houdt je elke week scherp in je geloof en geeft je geestelijk voedsel wat ook je lichaam beïnvloed zegt de Bijbel. Je blijft zo ‘in Christus’.

  2.) En als we net als Israëlieten (geen Joden – dat is heel wat anders) het echte paasfeest houden gaan we God herdenken als een God die almachtig is en Zijn volk, en wie daar bij horen, kan verlossen als ze zich bekeren en Hem aanroepen. En Zijn vijanden kan vernietigen. God wil dus dat we Hem als een krachtig God herdenken met het paasfeest! Machtig mooi, dat wil ik weer vieren binnenkort 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *