Van uitstel komt afstel

Laat uw ja, ja zijn. Maar voor alle dingen, mijn broeders, zweer niet: niet bij de hemel, ook niet bij de aarde en zweer ook geen enkele andere eed, maar laat uw ja ja zijn en uw nee nee, opdat u niet onder enig oordeel valt. Jacobus 5:12 Herziene Staten Vertaling

Een pijnlijk vers voor me. Ik ben zo iemand. Die regelmatig een belofte maakt, en hem vergeet na te komen. Meestal omdat ik hem gewoon simpelweg vergeet na te komen, en soms om er gemakkelijk vanaf te komen. Maar de Bijbel is er duidelijk over, en afgelopen dinsdagavond werd me dat weer eens duidelijk gemaakt tijdens een bevrijdingspastoraat cursus die ik mag volgen in Helmond.

Het confronteerde mij opnieuw dat Gods Woord er zo duidelijk over is. God vraagt van ons om geen beloften te maken die we niet willen/ kunnen nakomen. Ken je grenzen, wees eerlijk naar jezelf toe en maak geen afspraken die je toch niet kan nakomen.

Het klinkt misschien schokkend voor je, maar een belofte die je maakt naar een vriend toe, maak je indirect ook naar God toe. En het is Gods wil dat we Hem om vergeving vragen en zo mogelijk onze naasten.

Resterende vraag die luidt, Hoe kun je god gehoorzamen als je een enorme uitsteller bent? Maak geen beloftes (die je toch niet kan nakomen)

Wees jezelf, weet dat God om je geeft. Hij kent je precies en heeft je aanvaard als Zijn zoon of dochter. Wees daarom nederig en belijd je fouten en zwakheden.

Misschien heb je nog beloften die je nog moet waarmaken. Maak er werk van en laat je ja, ja zijn. Ik ga deze week ook aan de slag om nog een aantal beloften waar te maken.

Gods zegen!

Groeten Rob

Like deze blog!


Reacties

  1. ik woon sinds 2006. in spanje alleen . Ik dacht een lieve zus te hebben, ik kwam ix per jaar naar nederland, Ik houd meestal mijn belofte,als ik iets afspreek ofzo:of ik bel,als het echt niet door kan gaan!en bied mijn excuus aan.maak een nieuwe afspraak. zei heeft moeite zich aan afspraken te houden,vaak heeft ze steeds excuses. Ze is 2 x bij me geweest,en ik heb mijn best gedaan om het haar naar de zin te maken.Dat is gelukt.Ze zou ieder jaar komen in october,zei ze zo heerlijk hier.nu sinds 2 jaar zegt ze steeds,ik kom in oct: dan ineens,nee ik kom beter in mei, nee in mei,weer nee..ik kom in october, en nu zou ze echt in mei komen natuurlijk fijn ik verheug me erop zei ze: Nu bel of ik mail ik of ze nog komt in mei,en nu zeft ze weer,ik bel je….ik bel altijd….of mail…..ik wacht al 2 weken op een mailtje van haar. nu zegt ze als excuus,toen ik belde:ja maar ik heb het druk enz…ze is samen met haar man,is net 65 jaar.dus hoeft niet meer te werken…Ik ben zeer teleurgesteld….ze is zo wispelturig,ik had me er zo op verheugd….ze zou een paar schilderijtjes voor me meenemen,zei ze vorig jaar toen ik bij haar was. Ik ben ook speciaal overgekomen uit spanje 2 j geleden ,voor de bruiloft van haar zoon,mijn neef,heb mijn belofte ook gehouden..ik blijf maar mailen naar haar en haar proberen over te halen..ze reageert niet meer…? Wat moet ik doen ? ik ben zo gefrustreerd hierdoor. harriet

  2. O ja dat ken ik wel, inderdaad. Dat je iemand iets beloofd en dat het later toch niet lukt. Ik maak mij er dan ook gauw makkelijk van af of zeg; o ja dat was ik helemaal vergeten.. Ik probeer ook zo min mogelijk wat te beloven en wat anderen aan mij beloven probeer ik mij zo min mogelijk van aan te trekken. Ik bedoel meestal word het toch een teleurstelling en als je je er zo opverheugd..

    Nu klink ik wel heel negatief eigenlijk. Nou ja ik kom ook vaak genoeg beloftes na maar ik heb het ook best vaak meegemaakt dat men zijn belofte naar mij niet nakomt of ik naar hem niet. En ergens is dat best wel erg. Dat je je er toch best makkelijk bij neer legt dat je een belofte niet na komt (ik bedoel, ik heb het er die dag moeilijk mee en als ik haar later weer zie misschien, maar persoonlijk ben ik al mijn niet nagekomen beloftes op zich ook wel weer vergeten. Ik weet wel dat ik dat heb gedaan maar wat het preices was en waar het om ging? Geen idee) Maar dat je dan die van de ander nog wel weet. Dat zodra er iets gebeurd wat er op lijkt daar toch altijd aan moet denken. Het is dan nog pijnlijk dat ze die belofte niet na kwam.

    Daar blijkt dus uit dat je iemand ontzettend veel pijn, kan, doen met het niet nakomen van je belofte. En ik vind je stukje goed, Rob, je laat ons echt even nadenken over dat je iemand gewoon weg kwetst als je je belofte niet na komt en het belangrijkste; wat God er wel niet van vind!

  3. Helemaal gelijk ik ben er daarom ook maar mee gestopt met beloftes en ook beloftes aanvaren van mensen want tot nu toe is er alleen maar teleurstellingen geweest. Beter zeg ik nu zelf erbij dat ik niks beloof zodat ze er ook niet hoeven op te hopen.
    Iemand kwetsen is niet prettig en zeker niet tegen over God.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Goede tijden slechte tijden

Op mijn werk kijken de clienten graag naar goede tijden slechte tijden. Het heilige half uurtje op de afdeling noem ik het...

Brownies met poep op het menu

Iemand vertelde eens  dat velen christenen heel leergierig zijn. Ze verslinden boeken, zitten op de voorste rijen in de kerk en bezoeken...

Richt je aandacht (1)

Vandaag wil ik een passage delen uit het boek ‘Moeiteloos veranderen – Het Woord is het zaad dat je leven kan veranderen’...

Carry on – stop complaining!

Vandaag een overdenking in het engels geschreven door Joyce Meyer. Geregeld plaats ik op Twitter, Facebook en Hyves krachtige uitpraken van Joyce...