Televisieseries oké?

Tegenwoordig kijken jongeren steeds meer tv. In 2006 werd er gemiddeld 204 minuten, dus ruim drie uur per dag televisie gekeken. Maar naar mijn mening kijken veel jongeren nog wel langer tv per dag.
Vooral rond de vakanties, veertien dagen vrij. De hele dag kijken naar series, noem maar op; The O.C, Goede tijden slechte tijden, Lost, Everwood, Dawson’s Creek, Friends, Sex & The City, Holland next top model, As The World Turns, prison break Etc.!

Ik denk dat de meeste series hierboven niet onbekend zijn bij jullie. Voornamelijk jongeren kunnen uren van hun tijdsbesteding vullen aan het kijken van dit soort series. Maar is het wel verantwoord?

In hoeverre mogen we nog iets aankaarten als ontspanning als we er de hele dag mee bezig zijn, als het een deel wordt van ons leven?

Wanneer we bv. Prison break kijken zitten we er helemaal in, op het randje van onze stoel zitten we aan de tv gekluisterd. Op zich niets mis mee, maar wat als we meer dan 2 uur per dag aan dit soort programma’s “vast” zitten…

Deze series zijn een weerspiegeling van de wereld, van de zondeval.
Mensen gaan met elkaar naar bed, gaan vreemd, schelden en vloeken, agressief, roddelen, gefocust op het uiterlijk, etc. etc..

Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Pleeg geen overspel.” 28 En ik zeg zelfs: iedereen die naar een vrouw kijkt en haar begeert, heeft in zijn hart al overspel met haar gepleegd. Matteüs 5:27

Ik zal niet meer Bijbelteksten in deze post plaatsen met betrekking tot bovenstaande aspecten, ik neem aan dat het punt duidelijk is wat ik wil maken.

Hoe langer we kijken naar deze series, hoe normaler al deze wereldse praktijken voor ons worden. We raken eraan gewend. Ik geloof dat de media een grote invloed heeft op de mens. We worden geestelijk bevuild door series waar het voornamelijk draait om uiterlijkheden, relaties en roddels.

Vrienden, omdat God ons zulke geweldige beloften heeft gedaan, moeten wij ons afkeren van alles wat ons lichamelijk en geestelijk bevuilt. 2 Corinthiërs 7: 1

Hoeveel uur kijk jij daadwerkelijk per dag tv en wil/ kun jij nog zonder deze televisieseries?

Denk er nog eens overna,

Rob

Reacties

 1. Ik ben opgevoed zonder TV. en ik ben er blij mee. Zelf kijk ik op zijn hoogst 3 uur per JAAR naar de TV

  Soms is het vervelend als je geen TV hebt, je kan nergens over mee praten, maar wees eens eerlijk; Welke programma’s hebben nou écht input op jouw christen leven, en kijk je er dan ook naar?

  1 tip: Pleur de TV het huis uit 🙂

  Robert

 2. He Robert,

  Thanks voor je reactie.
  Ik vind de TV het huis uit pleuren ietswat overdreven. Ik zie namelijk ook heel veel mooie programma’s op de televisie. Zelf kijk ik erg graag naar Expeditie Robinson en Peking Express maar ook naar documentaires als Ik vertrek, spoorloos etc. Ik vind voornamelijk deze documentaires een verrijking. En kijk er met plezier naar.

 3. Rob,
  Om heel eerlijk te zijn vind ik series als Expeditie Robinson en Peking Express ook series die geen waarde toegeven aan je leven, mensen die voor geld op een eiland je gaan zitten….vind ik nou niet echt een verijking. Zelf heb ik tijdje geen tv gehad en dat vond ik heerlijk. Kwam meer toe aan stille tijd en aan mijn andere hobby’s.

 4. He Lidia,

  Ik zie Expeditie Robinson echt als ontspanning en tevens vind ik het ook een mooi programma. Ik studeer maatschappelijk werk en Dienstverlening en vind het cool om te zien hoe de groepsdynamica in zo’n groep is.
  Verder vind ik het relaxed om te zien hoe ver een mens kan gaan fyshiek en mentaal gezien. En de hele natuur erom heen.

  Maar relaxed dat je ervoor gekozen hebt om een periode geen tv te kijken. Ik kijk ook geen tv hoor. Alleen ER op uitzendinggemist.nl

  Vanwaar de keuze om toch weer wel televisie te kijken?

  Zegen,
  Rob

 5. Hoi Rob,
  Ik kijk weer tv omdat een tv gekregen heb, maar eigelijk kijk ik er bijna nooit na, meestal op zondag staat ie aan om creflo dollar ministries te kijken. Soms door de weeks als ik me verveel maar meestal gaat ie dan snel weer uit omdat niks op is( Ik volg geen series en als half in stapt, snap je er meestal weinig van) Veder vind ik het veels te leuk om te tekenen dan tv te kijken 😉

 6. Goed stukje Rob:)… Er is inderdaad weinig opbouwends aan… en als de tv er nou echt niet uit kan…dan is alleen publieke zenders (1,2,3) ook nog een goeie optie!

  Liefs Jennieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *