Sta op, sta op als je gevallen bent

Als je bezig bent voor jezelf, voor je opleiding of voor God gaan dingen soms niet goed en wil je het soms graag opgeven. Ik las in het Bijbelboek Micha de volgende tekst: ‘Al ben ik gevallen, ik sta op, al is het donker om mij heen, de HEER is mijn licht’ (Micha 7:8). Deze tekst geeft aan hoe we moeten handelen en waar we ons vertrouwen op mogen vestigen.

Misschien vraag je je af hoe het komt dat je valt. Ik denk dat dit vaak komt doordat we dingen leren door het te doen. Ik doe wel eens dingen waarbij ik op goed geluk handel en dingen doe. Dit gaat niet altijd goed. Stel dat je valt en op je mond gaat. Hierdoor leer je en weet je wat je de volgende keer zal doen en vooral wat je niet zal doen.

Als je iets doet kan je teleurgesteld raken. Je hebt afspraken gemaakt, maar die worden niet nagekomen en zo zijn er veel redenen waardoor je teleurgesteld kan raken. Het is alsof je valt, omdat iemand je laat struikelen. Ik vind het altijd lastig om hier mee om te gaan. Je kan namelijk dan ook de keuze maken om het bijltje erbij neer te gooien. Dit is vaak de makkelijkste, maar niet de beste oplossing. Zoals er in de tekst uit het Bijbelboek Micha staat “IK STA OP”, zo moeten we opstaan en verder gaan. Gaan in de wedloop van het leven.

In het Bijbelboek Spreuken staat het volgende over dit onderwerp: “Een rechtvaardige komt zevenmaal ten val, maar telkens staat hij op. Een goddeloze struikelt door zijn slechte daden, en komt voorgoed ten val” (Spreuken 24:16). Ik vind dat deze spreuk goed aangeeft dat het bijna ‘normaal’ is om te vallen. Met de kracht van God kunnen wij doorgaan en elke keer als we struikelen, opstaan.

Het tweede gedeelte van de tekst uit Micha geeft dit duidelijk aan: “al is het donker om mij heen, de HEER is mijn licht”. Als het niet goed gaat, het is donker om je heen, mag je er op vertrouwen dat God het licht is dat je door het donker heen wilt nemen richting het licht!

Gods zegen!

Adriaan 

Reacties

  1. Even een leuke spreuk die ik vandaag bedacht:
    Wie zichzelf liefheeft, vergeeft een ander!!.
    De val waar we het hier over hebben heeft vaak met een ander te maken, die moet je vergeven. Als je dat niet doet blijf je jezelf onnodig pesten, waardoor de liefde van GOD verduisterd is.

  2. Mooi stuk broeders, echt een waarheid. Christendom is vallen en opstaan. Knokken tot bloedens toe, maar we zullen beloond worden, halleluja! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *