Rijles voor je leven

Ik ben sinds eind vorig jaar druk bezig met het behalen van mijn rijbewijs. Ik vind het erg leuk om te mogen autorijden en na 22 uur les heb ik het idee dat ik het aardig door begin te krijgen. Volgens mijn rijinstructeur kan ik bijna mijn tussentijdse toets gaan doen en als dat goed gaat ook snel rijexamen. Door tijdens de rijles goed te luisteren naar wat de instructeur zegt pik ik elke les weer wat puntjes op om aan te werken. Zo word ik gevormd tot een (hopelijk) goede automobilist.

Het leven met God is wel vergelijkbaar met rijles. Maar helemaal hetzelfde is het niet. Er zijn natuurlijk ook duidelijke verschillen. Zo kost rijles bergen met geld, leven voor Jezus is gratis! We hoeven geen tussentijdse toets te doen, laat staan een examen. Nog een belangrijk verschil is dat in de auto maar één instructeur naast je zit. God is een drie-eenheid, de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Nou zul je misschien denken: ‘Die instructeur die zie ik, die praat tegen me en die kan ingrijpen met de extra pedalen als het mis gaat. Wat heb ik nou aan God?’

De rijinstructeur die zie je, maar zul je hem of haar ooit écht kennen? God kun je wel leren kennen. Ten eerste door gebed, praten met Hem. De Heilige Geest kan je leiding geven in je leven. Dat klinkt dan wel weer wat vaag. God zal niet als TomTom zeggen: ‘Over 300 meter, rechts afslaan’. Maar God spreekt wel degelijk tot mensen die er voor open staan. Door muziek, natuur of mensen om je heen. Bovenal spreekt God tot mensen door Zijn ‘theorieboek’, al doet die benaming geen recht aan Gods levende Woord. De Bijbel is onze kaart, TomTom en theorieboek in één.

Psalm 32:8  ‘Ik geef inzicht en wijs de weg die je moet gaan. Ik geef raad, op jou rust mijn oog.

We moeten veel gaan lezen uit Zijn Woord (zonder theorie-examen in het vooruitzicht), veel met Hem praten en vertrouwen op Hem.


2 timotheus 3:16-17 16 Elke schrifttekst is door God geïnspireerd en kan gebruikt worden om onderricht te geven, om dwalingen en fouten te weerleggen, en om op te voeden tot een deugdzaam leven, 17 zodat een dienaar van God voor zijn taak berekend is en voor elk goed doel volledig is toegerust.

Groet, Ruben

Reacties

  1. Leuke link met die rijles:) thnx

  2. Tof verhaal! Ik ben alleen niet eens met de stelling dat het leven met Jezus niets kost en rijlessen wel veel. Het leven met Jezus kost je namelijk alles: je gehele leven! ’t leven wordt er ook niet makkelijker op, alleen veel beter! Bovendien: rijlessen duur? Mwah, dat geld neem je toch niet mee de hemel in! ’t kost je dus alleen maar iets tijdelijks. Verder: goed verhaal! =)

  3. Oke laat me dat even rechtzetten dan 😉
    Want ik ben het ook helemaal met je eens dat leven met Jezus je hele leven kost. Maar ik doel hier nu even op het geld, en het kost geen geld iig.
    En oke het is tijdelijk, maar dat merk ik nu natuurlijk wel.
    Maargoed idd leven voor God is ‘all in’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *