De Bidstond, de grootste roddelfabriek?!

Als je net nieuw bent in een gemeente en je wilt graag op de hoogte worden gebracht van wat er speelt binnen de gemeente en haar kerkgangers dan moet je zeker een keer de bidstond bijwonen. Dit is een gezellige plek waar koffie en thee wordt geschonken en waar als je geluk hebt ook een koekje wordt geserveerd.

Maar bovenal is het een plek waar je altijd wordt getrakteerd op de laatste nieuwtjes.. Zonder schroom worden namen gekoppeld aan gebeurtenissen en op tafel gesmeten alsof het de gewoonste zaak is.

Evangelist Billy Graham zei eens; "Het vernietigd de reputatie van anderen, omdat roddels vaak zijn gebaseerd op halve waarheden en regelrechte leugens. Het vernietigt ook het karakter van de persoon die roddelt. Wie vertrouwt u als een vriend als je de reputatie hebt van iemand die roddelt? Geen wonder dat de Bijbel zegt: 'Een vals karakter zaait voortdurend tweedracht, een lasteraar drijft vrienden uit elkaar' (Spreuken 16:28)."

Een paar herkenbare en sprekende voorbeelden,

Ik hoorde dat Johan naar het ziekenhuis is geweest voor een controle.. Hij had een bultje onder zijn oksel. Misschien is het wel kanker dacht Pieter, laten we voor hem bidden en de kanker verbreken in Jezus naam.

Ik zie Sandra van 16 jaar veel met meisjes optrekken, je weet wel, die dochter van … volgens mij heeft ze een zwak voor meisjes.. Laten we uit voorzorg voor haar gaan bidden.

Ik weet niet of ik het mag vertellen, maar Ik sprak laatst met Martine, ze heeft een gezin, maar haar man schijnt haar te mishandelen.. Het is echt een gemene man.. In de kerk gedraagt hij zich nog prima, maar door de weeks schijnt hij zich te bezatten.. Laten we voor dit gezin vurig gaan bidden.

Dit zijn maar drie voorbeelden.. Ik geloof dat we extra waakzaam moeten zijn met wat we delen in bidstonden. Ik geef toe dat het fijn is om een gezicht bij de persoon te hebben waarvoor je bidt, maar wanneer je niet aan de persoon in kwestie hebt gevraagd of je hem of haar mag benoemen in de bidstond, dan moet je dit gewoon niet doen! Ook niet onder het mom van voor hem of haar eigen bestwil bidden we er gewoon voor.

Waak er voor dat bidstonden de grootste roddelplek worden, waar de laatste nieuwtjes worden uitgewisseld.. En als je niet hebt nagevraagd of je de persoon in kwestie mag aankaarten, dan weet God ook wel wie je bedoeld als je de naam niet benoemt. Bid in Geest en Waarheid en met Fijngevoeligheid!

Let er maar eens op binnen de bidstond die je bezoekt, en praat er eens met elkaar over. Veel wijsheid en inzicht toegewenst!

Goed weekend!
Rob

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *