Onderzoek!

Nederlanders zijn een kritisch volkje: er is altijd wel iets aan te merken of te verbeteren. Het glas is meestal dan ook half leeg i.p.v. half vol. In de Bijbel staan hier verschillende dingen over geschreven. Het is goed om het niet overal en altijd met elkaar eens te zijn, maar overal commentaar op hebben is ook niet goed.

In 1 Tessalonisenzen 5 vers 21 en 22 staat: ‘Onderzoek alles, behoud het goede en vermijd elk kwaad, in welke vorm het zich ook voordoet.’ Ik denk dat we de Bijbel moeten onderzoeken als we als iets horen waarvan we denken dat het niet klopt. Of zoals het in de oude vertaling staat: ‘toetst alles’ (NBG). God vraagt ons om dit te doen en daarbij elk kwaad te vermijden.

Job beschrijft in het dialoog met zijn vrienden dat ‘oprechte woorden sterken’ en hij neemt het zijn vrienden kwalijk dat zij bestraffende woorden gebruiken (Job 6:25). Ik denk dat we soms te snel verwijten naar elkaar maken, in plaats van iemands woorden in het juiste perspectief te plaatsen. In Jakobus 1 vers 19 staat: ‘Ieder mens moet zich haasten om te luisteren, maar traag zijn om te spreken, traag ook in het kwaad worden.’ Met woorden kunnen we veel schade aanrichten en dingen zeggen die we niet gezegd zouden hebben als we goed zouden nadenken.

Alles wat in de Bijbel staat is waar en door God geïnspireerd. Zoals ik hierboven heb beschreven, geeft God ons in de Bijbel de opdracht om Zijn Woord te onderzoeken en het goede te behouden. Ik denk dat dit geldt voor de blogs op Gebedsbroeders.nl, maar ook voor de woorden die in de kerk of andere plekken gesproken of geschreven worden.
Ik geloof dat het niet lang meer duurt voordat Jezus terug komt. In de tijd voordat Jezus terugkomt, zullen er valse profeten opstaan die zich onder de christenen begeven en zich kleden in schaapskleren (Matteüs 7:15). Dit kun je denk ik in onze tijd zien als predikers die doen alsof ze God eren, maar dat toch niet doen met de goede motivatie.

In Johannes 15 vers 17 staat dat de Heilige Geest ook de Geest van waarheid is. De Geest van God zal ons altijd overtuigen van de waarheid als we er niet uitkomen.

Ik wil je uitdagen om, als je van nature ergens kritiek op wilt hebben, deze kritiek bij je te houden en om de Bijbel te bestuderen of jouw kritiek juist is. Als je kritiek juist is, is het goed om na te gaan of je de persoon die het gezegd heeft, goed begrepen hebt. Mocht dit zo zijn, dan is het goed om de vraagtekens die je hebt kenbaar te maken.

Als je aan de waarheid twijfelt, lijkt het mij goed om de Bijbel te bestuderen en Gods Geest te vragen om je de waarheid te laten zien.
Gods zegen,

Adriaan

Reacties

 1. Bedankt voor je reactie!
  Het is goed om dit te doen, gelukkig mogen we altijd in alle rust bij God troon verschijnen als het niet gelukt is.
  Groet, Adriaan

 2. Whaha, Adriaan is erbij geplakt op de foto. Melig..

 3. Als nieuw herboren Christen ben ik het helemaal hier mee eens. De afgelopen 43 jaar heb ik als zondenaar geleefd en had altijd mijn (voor)oordeel klaar over anderen. Ik tracht nu, en bid voor hulp daarin elke dag, om geen (voor)oordelen te hebben.
  Tevens was ik iemand die altijd ierdereen liet weten wat ze fout deden en schepte daar zelfs plezier in.
  Met behulp van God tracht ik dat niet meer te doen, maar (en er zijn geen maars in Gods liefde) het lukt niet altijd.
  Iedereen zou het moeten proberen en dan hopelijk merk je, net als ik, dat het een rust geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *