New people, new language, new everything!

Een cultuur shock is een groot probleem voor veel mensen die naar een nieuwe plaats verhuizen. Je gaat weg uit je vertrouwde omgeving en begeeft je naar een compleet andere omgeving. Het kan voor heel druk en stres zorgen. Je doorzettingsvermogen, je geloof en je streven om te overwinnen worden tot het uiterste getest! 

Zelf kom ik, Pearl, uit het frisse en fruitige eiland Bonaire, wat vroeger onderdeel was van de Nederlandse Antillen, met veel flamingo’s jaja. Daar heb ik mijn hele leven gewoond, samen met mijn twee zussen en mijn ouders, hele gezellige mensen, die ik nu heel erg mis natuurlijk. Toen ik daar klaar was met mijn studie wilde ik verder, op dat moment ging voor mij de deur open om naar Nederland te komen. En nu studeer ik Algemene verpleegkundige; een hele leuke studie.

Een cultuurshock zorgt voor problemen op veel meer gebieden, dan je op het eerste gezicht zou denken. Waar ik vandaan kom is het bijvoorbeeld heel normaal om over het geloof te praten of je nu christen bent of niet. Principes en de algemene moraal hebben een belangrijke plek in de maatschappij en geloof in God is duidelijk aanwezig. Je kunt begrijpen dat het voor mij een flinke omschakeling was, aangezien geloof hier als iets persoonlijks wordt beschouwd, iets waar je niet snel over praat.

Wat ik heb geleerd is dat, waar je ook vandaan komt, waar je ook beland bent en wat je ook tegenkomt, het kan altijd goed komen. Zolang je trouw blijft aan jezelf, als christen, en aan je geloof in God. Ik kwam veel obstakels tegen toen ik probeerde mee te komen in de Nederlandse mentaliteit. In die tijd ben ik erachter gekomen dat het goed is om je vast te houden aan je principes en je op sommige vlakken aan te passen.

Het was voor mij echt een shock om hier mensen te ontmoeten die helemaal niet geloofden. En ook om te zien hoe zo weinig christelijke principes er aanwezig zijn in de gemeente. Wiet roken, overmatig drinken, ontucht… Sommige van deze dingen zijn zelfs geaccepteerd in de christelijke gemeente! Hallo…!

En ergens moet je een lijn trekken tussen de dingen, in deze nieuwe cultuur, die wel oké zijn, en de dingen die niet door de beugel kunnen als je daadwerkelijk God wil eren met je leven. God heeft ons gevraagd een rechtvaardig leven te leven waar we ook zijn, of dat nou Brazilië, Nederland of Bonaire is. Hij wil dat we doen wat rechtvaardig is en dat we ons niet laten beïnvloeden door de dingen in de wereld.

— Gelukkig de mens die niet meegaat met wie kwaad doen, die de weg van de zondaars niet betreedt. Maar vreugde vind in de wet van de Heer en zich verdiept in zijn wet, dag en nacht. — (Psalm 1:1,2)

Dus mijn vraag en tevens bemoediging voor jullie is: Blijf jij trouw aan jouw christelijke principes en overtuigingen? Vind je het moeilijk om culturele gewoonten te scheiden van de christelijke gewoonten? Geloof jij dat we dit leven leven voor de glorie en eer van God?

— Span daarom al uw krachten in om uw geloof te verrijken met deugdzaamheid, uw deugdzaamheid met kennis, uw kennis met zelfbeheersing, uw zelfbeheersing met volharding, uw volharding met vroomheid, uw vroomheid met liefde, uw liefde voor uw broeders en zusters met liefde voor allen. — (1 Pet. 1:5,6)

God houdt van ons en Hij wil het beste voor ons. Hij gaf ons meer dan wij kunnen beseffen en wij kunnen een toegewijd leven aan Hem terug geven, om Hem eer te geven.

Pearl

Reacties

 1. @Joy, Amen, that is the message that we have to keep spreading!We should never forget are christian principles. We are the light of this world so we should stand out by stating are Christianity and not be afraid to do so. Thank you! All praise be to Jesus for what he’s done.

 2. @Mariele, Thank you for your support! I Appreciate it.

 3. Wauwie Pearl, je had de spijker niet beter op zijn kop kunnen slaan. Ik heb idd toen ik naar Nederland was verhuist met deze dingen geworstelt en worstel soms nog steeds hiermee. Aanpassen is belangrijk natuurlijk, voor als je voor lange tijd ergens anders woont. Maar je moet nooit vergeten wat je ouders en de mensen om je heen je hebben bijgebracht.
  Binnen elk cultuur zijn er zoveel verwachtingen over hoe we horen te gedragen maar we moeten als christenen nooit vergeten dat God’s principes boven en voor al het andere gaat!

  Mooie blog btw ;)))

 4. Wauw Pearl, je had de spijker niet beter op zijn kop kunnen slaan! Dat zijn dingen die ik idd mee had geworsteld toen ik naar Nederland was verhuist en nog steeds mee worstel. Natuurlijk is aanpassen belangrijk, vooral als je voor lange tijd ergens anders woont maar je moet nooit vergeten waar je vandaan komt en wat je ouders en mensen om je heen je hebben bijgebracht.
  En wat ons cultuur ook van ons verwacht, als christenen moeten we God’s principes boven en voor al het andere zetten!

  Mooi blog ;))

 5. Lieve Pearl, waw…dat is een getuigenis van Gods zegen over jouw leven door de ups en downs van de afgelopen maanden . Be strong in the Lord and in the power of His might and I believe He will go before you to help you reach your goal !…blessings little sis

 6. Thanks Fam! Chris, mom & dad.. Really appreciate to see ya’ll reactions! Everybody needs to know that this is also the reason why it keeps on moving..because of ya’ll support! God blessed me with a great family! Love ya’ll.

 7. @nil very glad that it was duidelijk!, @ Maria..thank you and I’m glad you can see some of what you experienced terug in de blog! thats the goal awesome! … 😉

 8. Beste Pearl,
  Dit is een duidelijk bewijs dat je van de heer houdt en Hem wil eren en volgen. Als je vader heb ik je en je andere twee dochter constant in mijn gebeden.
  God bless you!

 9. My dear and precious Pearl,
  First of all I want to bless the Lord once more for giving me this beautiful gem named Pearl!
  You really make us (me and Dad) very proud indeed!
  We are very confident that God will continue to use you as a very special blessing to touch other people’s lives for His honor and for His Glory!
  Be blessed Pearltje, we love you very much!
  Mom and Dad.

 10. LOVE it SISTER!! Ik ben heel trots op jou!! Je fam in Bonaire is TOTALLY PROUD to see you do it for Jesus!! Stay Bold, Stay Blessed, Stay Encouraged!!!

  ya sis C

 11. Hi Pearl, wat leuk dat je een stukje mag schrijven! Zeker dit onderwerp.. wij hebben het er al vaker over gehad maar ik vind het echt mooi om te zien dat je, wat de omstandigheden ook zijn, je altijd God alle eer wil geven! Je bent een topper!!

 12. Amen sister!
  Wat een mooie, duidelijke blog,
  je hebt totally gelijk!

  Liefs Nil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *