Muziek downloaden

Een paar weken geleden heb ik een punt gezet achter het downloaden van muziek. Ik voelde mijzelf hypocriet en bekrompen omdat ik tegen het downloaden van games, films e.d. was en wel gewoon volop muziek downloadde. Maar ook tegenover de artiest voelde het niet goed. Zonder de goedkeuring van een artiest sleepte ik allerlei albums in een mum van tijd binnen.

Ik bedacht allemaal excuses (redenen) om mijn download gedrag te kunnen voortzetten. “Muziek kopen vind ik veel te prijzig, downloaden kost me niets.”, “Je moet toch wel eerst weten of je de muziek mooi vind, als ik het mooi vindt, dan koop ik het daarna wel.”, “Ach, kom op, af en toe een liedje downloaden is toch geen probleem?” “Het is een proces, muziek downloaden knaagt steeds meer aan me, er komt een tijd dat ik vanzelf wil gaan stoppen omdat het me zo dwarszit.”

Met deze redenen hield ik mij zelf jaren voor de gek. Ik wist dat er iets niet goed zat, maar de verleiding was te groot om relaxed mijn mp3tjes en albums te kunnen downloaden. Ik besloot een aantal weken geleden om niet langer mijn uitstelgedrag toe te laten en verwijderde al mijn muziek die ik de afgelopen jaren had gedownload. Een behoorlijk pijnlijke keuze, maar zeker de moeite waard. Iets wat eigenlijk veel eerder had moeten doen.

Vorige week las ik in een nieuwsbericht dat het downloaden van films en muziek nu wel degelijk illegaal is. Mensen die zich hieraan schuldig maken, overtreden volgens een uitspraak van de Haagse rechter de wet. Tot nu was downloaden op zich niet illegaal. Internetters mochten voor eigen gebruik films en muziek via internet ophalen, ook al werd die illegaal aangeboden. Maar sinds 27 juni 2008 kun je in principe strafrechtelijk worden vervolgd als je mp3’tjes, albums, films e.d. download. Je bent zelfs illegaal bezig als je via MSN een liedje van iemand anders accepteert en download.

Volgens deskundigen betekent de uitspraak dat iedereen die een liedje of een film download, daarvoor strafrechtelijk vervolgd kan worden. Zorgt deze uitspraak van de rechter ervoor dat je stopt met het downloaden van muziek zonder toestemming van de artiest en dat je je verantwoordelijkheden op je neemt en je gedownloadde muziekcollectie verwijderd? Of neem je het niet zo nauw met de Nederlandse wetgeving en heb je lak aan het belang van de artiest en de uitspraak van deze rechter?

Kortom, wat doe jij eigenlijk?
Groeten Rob

Like deze blog!


Reacties

 1. ehm iik vind het wel goed dat err gedownload wordt…mensen blijven muziek maken omat het het mooiste is op aarde… als je met muziek God groot kan maken of je dat nou ja van iemand anders hebt als je het nou zingt of luistert op youtube of download. muziek is van God niet van de auteur,… ik download zelf niet meer.. er zit teveel strafrecht op en het is belachelijk moeilijk geworden.. maar voor de mensen die het nog lukt .. als je het mij vraagt doen! we willen allemaal op Jezus lijken en ik durf te wedden dat als Jezus iets maakt iedereen er gebruik van maken. Geniet van elkaar en elkaars muziek.
  Iedereen Gods zegen!

 2. Beetje gekke redenatie Remco. Dat muziek van god is en dat je daarom wel mag downloaden. Ik kan me toch vaag herinneren dat jezus/ god stelen verbiedt.

  En als muziek van god is, is brood bij de bakker dan van god. Is de fiets bij de fietsenmaker dan van god. Is de…etc etc. Lijkt me niet dat je die dingen gewoon mee mag nemen omdat jij vindt dat dat items van god zijn.

  Ook muziek is een product. Iemand heeft daar tijd en geld in gestopt. Het is niet meer dan redelijk dat je diegene daarvoor betaald.

  Omdat downloaden toevallig een vereenvoudigde manier van stelen is, i.t.t. een fiets meenemen uit de winkel, is deze stap sneller genomen. Het blijft echter het stelen van een product.

 3. Daar heb je gelijk in Thijs.
  Maar ik weet niet waarom ,maar ik vind niet dat je muziek moet vergelijken met brood of een fiets . muziek kan je zowel hoen als voelen.. op 1 of andere manier kan ik me geen leven voorstellen met minder muziek, want stel dat je minder gaat downloaden raak je wel keuze in muziek kwijt… en ik kan me geen leven voorstellen met heel veel gekochte muziek.. maar praat er met me over via msn : remco [_] leeuw [at] hotmail.com

 4. Wie had dat begin dit jaar verwacht? Ik ben er blij om!

 5. Hoi Rob,
  Bedankt voor dit stuk. Ik heb vandaag voor de tweede keer de stap genomen om al mijn illegale muziek weg te gooien. Na de eerste keer merkte ik toch dat het er weer heel geniepig insloop met als gevolg dat ik weer bijna 30 Gb had.
  Deze blog staat hier al weer een tijd, heb jij datzelfde ook meegemaakt?
  Groeten, Bart

 6. – lastig idd, dacht ik ook nog vandaag. Overal gelden namelijk rechten voor, lastig regels. Toen we de dag voor verootmoediging orgainseerden in 2007, liepen we daar ook tegenaan. Eén van de personen was ervan overtuigd dat het wel nodig was om licentie aan te vragen, dat is dus behoorlijk duur. Strikt genomen ´moeten´ gemeentes hier ook licenties voor hebben. Het behoort een beetje tot de categorie waar veel mensen naar mijn idee onbewust mee sjoemelen, omdat ze niet weten dat het verboden is. Ik luister wel veel naar youtube, heb een blauwe maandag een mp3 gehad, daar niet zo veel gebruik van gemaakt. Wel een tijdje nog via Kazaa gedownload, maar dat doe ik nu ook niet meer..

 7. pfff… moeilijk hoor, idd een beetje hypocriet: je zit naar ‘illegaal gedownloade’ christelijke muziek te luisteren en soms aanbid je God hier ook nog mee! een beetje krom…

 8. He Rachid,
  Relaxed dat je deze site hebt bezocht en je vraag hebt gesteld, interessante vraag namelijk! Op Internet circuleren best een aantal antwoorden op deze vraag. De antwoorden die te vinden zijn en die ik zelf ook tevens deel is als volgt.

  Yes, but only if you don’t sell the songs/videos and you only have it for yourself.

  Op zich vrij logisch. Ik download zelf geen muziek, niet vanwege dat het illegaal zou zijn, maar meer uit een principe kwestie. Door een maas in de wet is het legaal. Velen artiesten en bedrijven proberen deze wet te veranderen, omdat de artiesten er de ‘dupe’ van zijn. Denk aan stichting Brein. De wet is al jaren zo dat je wel muziek mag downloaden, zolang je net niet verspreid en of verkoopt. Zo ook met Youtube. Je mag de filmpjes wel gewoon beluisteren en converteren naar mp3, maar je mag ze niet verspreiden en of verkopen.

  Youtube heeft zelf niet de download functie. Dit zou mensen aansporen de muziek te downloaden ipv te kopen in de winkel, plus dat youtube natuurlijk liever heeft dat jij iedere keer naar Youtube gaat om je muziek te beluisteren ipv dat je naar je Windows media player gaat 😉

  Er circuleren velen kleine programma’s en websites om filmpjes op Youtube te converteren naar MP3-formaat.

  Een voorbeeld wat ik vaak gebruik.. Een klant bij de bakker neemt telkens stiekem broden mee zonder te betalen met de gedachte ze alleen te proeven/ uit te proberen. De klant houdt zich voor als hij de broden écht lekker vind, hij ze dan wel bij de bakker zal afrekenen.

  Door een ‘maas’ in de wet mag je gewoon muziek downloaden, zonder ervoor te betalen. Sommige mensen downloaden al hun muziek, anderen soms met het idee het wel te kopen als ze er echt enthousiast over zijn. Het is maar een liedje zeggen ze dan, wat maakt dat nu weer uit. Iedereen doet het toch?! Zijn veel gehoorde reacties. Tastbaarder is een brood bij de bakker. Dan reageren mensen opeens heel anders. Dan is het opeens keihard stelen.
  Wacht maar totdat ze een wetswijziging doorvoeren en downloaden ook illegaal wordt. Download je dan nog, neem je dan nog stiekem je brood bij de bakker mee, of kap je dan wel met downloaden?

  Het is een beetje een lang verhaal geworden, maar ik hoop dat ik antwoord op je vraag heb gegeven.

  Fijne week nog, groetjes Rob

 9. ik hem ook zo een probleem
  ik heb een youtube to mp3 converter ik gebruik die voor myn muziek is dat ook illigaal ik hbe van alles gehoordt daar over
  maar als je iets converteert dan is dat door u zelf gemaakt of anders gezegt door u gemixt
  is dat zo
  ik vind dat niet heel erg als je voor je eigen illgaal muziek downloadt maar wel als je die op cd’s brandt en verkoopt aan lage prijzen. dat is pas het top punt van illigaal zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Goede tijden slechte tijden

Op mijn werk kijken de clienten graag naar goede tijden slechte tijden. Het heilige half uurtje op de afdeling noem ik het...

Brownies met poep op het menu

Iemand vertelde eens  dat velen christenen heel leergierig zijn. Ze verslinden boeken, zitten op de voorste rijen in de kerk en bezoeken...

Richt je aandacht (1)

Vandaag wil ik een passage delen uit het boek ‘Moeiteloos veranderen – Het Woord is het zaad dat je leven kan veranderen’...

Carry on – stop complaining!

Vandaag een overdenking in het engels geschreven door Joyce Meyer. Geregeld plaats ik op Twitter, Facebook en Hyves krachtige uitpraken van Joyce...