Mooie of misvormde kinderen?

Toen ik nog een jaar of 6 was en aan de zijkant van de weg stond te kijken naar de optocht met Koninginnedag te Zwolle, was het altijd één groot feest. Zo was er zowat van iedere vereniging of instantie een prachtige versierde wagen. De brandweer, de basisscholen, de plaatselijke voetbal vereniging etc. Daar achter volgde allerlei kinderen die hun fiets of skelter prachtig versiert hadden. Fantastisch! Ook de gehandicapten liepen mee, en dat vond ik helemaal prachtig.

Want ik lag helemaal dubbel om hun aparte bewegingen. ik lachte ze letterlijk uit. Ik had er geen besef van waarom die mensen zo deden. En altijd kreeg ik dan een corrigerend tikje van mijn vader of broer zeggende; ”Victor, je mag daar niet om lachen!”

God zei: ‘Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken; zij moeten heerschappij voeren over de vissen van de zee en de vogels van de hemel, over het vee, over de hele aarde en over alles wat daarop rondkruipt.’ God schiep de mens als zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep hij de mensen. Hij zegende hen en zei tegen hen: ‘Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen.’ (Genesis 1:26-28) En zo gebeurde het. God keek naar alles wat hij had gemaakt en zag dat het zeer goed was. (Genesis 1:30-31)

God keek naar de mens die hij gemaakt had en hij zag dat het zeer goed was. Als ik soms om mij heen kijk wekt dat vragen bij mij op, vooral wanneer ik iemand zie die geestelijk en/ of lichamelijk gehandicapt is. Of wat dacht je een Siamese tweeling?

Stel je bent getrouwd, en jij krijgt een kind dat zowel geestelijk als lichamelijk gehandicapt is. Dan lijkt me het moeilijk om te begrijpen dat God ieder mens mooi heeft gemaakt. Het lijkt me echt vreselijk moeilijk om hiermee om te gaan. Gelukkig zijn er ook mensen die echt een hart hebben voor gehandicapten.

Maar dan komt de vraag: Hoe zeg je tegen iemand met een lichamelijke of verstandelijke beperking dat God hem/haar mooi heeft gemaakt als deze persoon – kijkend naar de wereldse maatstaf – er 'anders' uitziet?

Ik vind het wel moeilijk om hiermee om te gaan. Hoe zou jij reageren of wat zou je mij adviseren?

Groeten Victor

Reacties

 1. mensen met een handicap zijn net het zelfde als ieder ander mens ik haat het als mensen er zo tegen doen ik heb zelf een gehandicapte nicht en een neef met het syndroom van dawn die mensen zijn net het zelfde als wij ze zien er mss iets anders uit en doen iets anders maar ze hebben ook gevoelens en zien de wereld anders maar ze zijn gelukkig op een manier laat ieder mens in zen waarde ongeacht hoe ze eruit zien.

 2. Gabrielle,
  Amen zuster!

  Groet,
  Jacqueline

 3. Dan heb je geen vertrouwen in de Heer als je te veel behagen wil worden door de wereld en de mens God heeft gezegt dat we ons niet moeten druk maken om de wereld en wat de mensen zeggen.

  God heeft ons gemaakt dus het is belangrijk wat God vindt en niet wat de tijdelijke aarde vindt ongeacht hoe je er uit ziet. Dus dan ben je voor God een parel in zijn hand je hart maakt hoe mooi je bent niet je uiterlijk want dat vervaagd na mate je ouders wordt.

 4. Het is heel makkelijk gezegd he “je bent een parel in Gods hand” en “die mensen die jou pesten hebben zelf een probleem”.

  Als je uiterlijk door geboorte of door een ziekte of handicap afwijkt, dan is dat best moeilijk. Vooral als je ziet dat anderen om je heen wel knap en gezond zijn.

  Iedereen is bezig met het uiterlijk en iedereen wil geaccepteerd worden. Niet alleen door god, maar ook door familie en andere naasten.

  Je kunt veel zeggen maar het verschil in uiterlijk tussen deze 2 is zeker wel bepalend voor hoe hun leven loop en hoe hun zelfbeeld is:

  https://www.cha.lt/uploads/posts/1190978563_2261111954595ugly_man.jpg

  https://www.famoustalks.com/wp-content/uploads/2009/09/robert-pattinson.jpg

 5. Dag iedereen,

  Laat ik maar eens een andere mening geven.
  We kunnen natuurlijk makkelijk zeggen, het uiterlijk is niet belangrijk. Maar iedereen wil er goed uit zien. En geaccepteerd zijn. Ook vind ik dat we niet moeten zeggen dat ze niet geven om hun uiterlijk en dat ze er maar mee om moeten gaan en behandel ze ook niet als een gehandicapte maar als iemand die last heeft van een kwaal. Hier voor denk ik dat we een beroep moeten doen op de Genees Heer, Jezus Christus.
  Ik denk dat God niet mensen bedoeld heeft om een handicap te hebben. Het is dus wel heel gemakkelijk om te zeggen God heeft hen zo op die manier gewild. De wil van God is voor ieder mens het zelfde, zijn wil is zo veel beter dan wij denken. Het kan onmogelijk de wil zijn van God dat iemand ziek is, of niet naar school kan etc. Dat gaat volkomen tegen de wil van God in en Hij heeft zijn wil duidelijk gemaakt. En wat Hij wilt is klip en klaar duidelijk, door Zijn striemen is ons genezing geworden (1 pet 2:24). Lees het woord om te weten wat de wil van God is.

  Gods zegen toe gewenst.

 6. Mensen die neer kijken op anderen zouden de Bijbel eens goed moeten lezen, Jessie je bent een parel in Gods hand dus die mensen die jou pesten hebben zelf een probleem.

 7. hoi gebedsbroeders ik ben een meisje van 12 en ik een hartsvriendin genaamd ansequita en een broertje genaamd elisa
  allebei geandicapt ik ben iedere dag bei hun maar ansequita heeft een vader en die vader is ook nog gehandicapt ik ben vaak met die moeder aan het praaten over mijn pest problemen en daar heb ik het ook moeilijk mee ik wou dit gewoon even loslaten

  groetjes,jessie

  g

 8. Hoi Victor,

  Natuurlijk is het niet leuk, om als moeder een kind te krijgen zoals je op de foto ziet. Je hoopt uiteraard op een gezond kind zonder gebreken.

  Toch vind ik het een prachtige foto, en een goed verhaal.
  Ik heb respect voor de mensen die hiermee om moeten gaan en moeten verwerken. Je zult moeten accepteren dat jou kind anders is dan de meeste kinderen.

  Ik heb ook begrip voor de mensen met een beperking, ik noem het geen gehandicapten. Dat misstaat een beetje, vind ik. Ik vind dat niemand gehandicapt is. Iemand kan een beperking hebben, zoals dat iemand minder goed kan zien en daarvoor een bril krijgt.
  Of dat iemand geboren is met spina bifida (een open ruggetje) en gedeeltelijk verlamd is en zich in een rolstoel moet voortbewegen.

  Zelf heb ik stage gelopen bij een vrouw met paarden. Ze gaf ‘les’ en reed met kinderen (en een paar volwassenen) paard. Deze kinderen hadden bijvoorbeeld een stoornis uit het autistisch spectrum maar ook kinderen en volwassenen met een lichamelijke, visuele of auditieve beperking.
  Ik had bewondering voor deze vrouw. Ze was lief voor hen, hield overal rekening mee en ze had ontzettend veel geduld. Ook was zij altijd vrolijk en zocht voor ieder probleem een geschikte oplossing. Zo kon ieder kindje ongestoord genieten van de prachtige natuur, zittend op een pony. Ik heb hier 3 weken van mee mogen maken, en ik vond het fantastisch. Er kwamen kinderen lang met een beperking die helemaal opleefden als ze het paard zagen.
  Volgend jaar ga ik het 2e jaar in, ik doe een SPW-opleiding. Ik heb afgelopen jaar stage gelopen bij Viataal, een doveninstituut. Hier zijn vooral mensen met een auditieve en visuele beperking dit gaat vaak gepaard met een stoornis uit het autistisch spectrum en soms hebben ze ook nog een lichamelijke beperking.
  Ik stond op een woongroep. Er waren 4 bewoners, waarvan 1 man niets kon zien noch horen. Het lijkt me vreselijk, maar hij weet niet beter. Ik heb veel respect voor hem.
  Volgend jaar ga ik hier weer stage lopen, dit keer op een andere afdeling. Dagbesteding op een kinderboerderij, ook weer met volwassenen. Ik heb al kennis gemaakt met de deelnemers, erg enthousiaste mensen.
  Ik heb veel met deze mensen, en ik hoop ze nog verder te mogen begeleiden.

  Ik vind het knap dat je nog bent gaan praten met ‘gehandicapten’. Vaak hebben mensen geen goed beeld van deze mensen. Sommige vinden ze zelfs vies! Ongelofelijk. Deze mensen zouden hetzelfde moeten doen als wat jij hebt gedaan.

  Groetjes Roos

 9. Ik zei het nooit zegen,, ik
  zou een zoonde begaan als ik het zou zeggen en dat is niet leuk.

 10. Goed dat je ermee aan de slag bent gegaan!

 11. Mooi van buiten en mooi van binnen is allebei mooi 🙂

 12. Dag allemaal,

  Ik weet nog wel dat ik dit stukje schreef. Ik dacht na over het volgende: wat als ik later een gehandicapt kind zou krijgen.
  Ik zou liever een kind zonder gebrek hebben. Dit stukje schreef ik zowat een jaar geleden.

  Ik moet zeggen dat ik hier anders naar ben gaan kijken. Mijn broer woont zelf in een soort wonen onder begeleiding, samen met mensen met een (lichte) lichamelijke handicap. Mijn broer ziet er hetzelfde uit als ieder ander. Alleen blijkt slechts 30% gezichtvermogen te hebben. Verder functioneert hij bijna hetzelfde als mij en heeft alleen wat moeite met bvb een boeklezen en gebruikt bij de computer een vergrotingsprogramma..

  Toen ik bij hem was praatte ik ook met zijn medebewoners van het appartement, zij met een lichamelijk handicap. Na een tijdje kreeg ik bewondering voor ze. Ik heb samen met hen gegeten, en zij wilden veel vertellen over hun verleden.

  Bvb er was een jongeman van ongeveer 26, een leliputter, die zowat blind was, zijn ogen stonden scheef. Hij vertelde dat hij jaren bij de bakker had gewerkt. Maar omdat de bakker met pensioen ging, was hij gedwongen om naar de sociale werkplaats te gaan. Hij wilde toch een plek in de maatschappij aan nemen en zich nuttig maken.
  Ik vond het erg jammer voor deze jongeman. Ik zag zijn foto’s dat hij bij de bakker aan het werk was. Deed me wel wat..
  Ik kreeg ontzag voor hem.

  Ook kom ik ze nog dagelijks tegen als ik naar stage ga. Toch is het ook iets van een proces. God maakt van mijn hart, zijn hart, beetje bij beetje.

 13. ‘beauty is in the eye of the beholder’. Wat is uiteindelijk mooi? Waarom zou iemand die gehandicapped is, minder mooi zijn? Mensen zijn er in alle soorten en maten, ieder uniek op zijn eigen manier, een creatie van God. Wie zijn wij om daar een cijfer voor te geven?

 14. He Victor, al met een gehandicapte gepraat? Ik ben zeer benieuwd naar je ervaring. Daarbij hoop ik dat je ook met die gehandicapte een band op gaat bouwen en misschien iets voor elkaar kunnen betekenen.

 15. En zeker niet misvormd!!!!!!!!!!!

 16. Hee Anoniem,

  Eigenlijk zou ik dat eens moeten doen. Praten met een verstandelijk gehandicapte. Misschien krijg ik dan een betere indruk. Ik heb ook heel respect voor die mensen die daar wat aan doen…
  Doe jij iets met gehandicapten? Of heb je er ervaring mee?

 17. Zoals “anoniem” ook al zegt; gehandicapte mensen zien de wereld heel anders. Ik denk dat het ook Gods bedoeling is dat we van elkaar leren. Dat doen we vooral ook omdat ieder mens uniek is.

  (Vaak zijn gehandicapten ook heel open van karakter) 🙂

  groetjes tim

 18. Jaahs, waarom zijn we zo gefocust op het uiterlijk. vaak is het innerlijk van iemand met een lichamelijke of zelfs verstandelijke gehandicapten heel bijzonder, gaaf.

 19. Ok het is duidelijk, ik zou toch echt met een gehandicapte moeten gaan praten:)

 20. Hoi Victor,

  Ik weet niet of je wel eens hebt gepraat met een verstandelijk gehandicapt persoon, maar ik kan je vertellen dat zij de wereld heel anders zien. Zij maken zich niet druk om mooi zijn ofzo. Kunnen we een voorbeeld aan nemen dacht ik zo ! 🙂 O, en trouwens.. Wie zegt dat gehandicapte mensen niet mooi zijn? Ze zijn misschien net iets anders dan de meeste mensen, maar dat maakt ze niet lelijk!!!

 21. Echte schoonheid zit van binnen. Rijk is hij/zij die die schoonheid bij de ander ziet. Wat mij opvalt is dat ‘de gehandicapte’ (wat een rotwoord eigenlijk) vaak meer blijdschap beleeft dan iemand die in de ogen van deze maatschappij ‘gewoon gezond’ is. Misschien heeft diegene wel veel meer geestelijke beperkingen dan de persoon die ‘gehandicapt’ genoemd wordt.

 22. ik hoop he voor je dit is egt erg en zielig

 23. Hallo José,

  Ik weet niet of je van plan bent om de website nog een keer te bezoeken, maar wil in ieder geval even reageren op je berichtje. Ik vind het mooi om dit soort verhalen te horen, erg tof! Ik wens je een fijne zondag en ik wens je erg veel geluk toe met je kinderen voor de toekomst!

  Groeten, Mark

 24. Hallo Victor en de rest,

  Ik kwam via Google “toevallig” op deze site omdat ik een kleurplaat van “Jezus houd van alle kinderen” aan het zoeken was voor de crèche morgenochtend. Ik vind het leuk om een berichtje te plaatsen,omdat mensen met een verstandelijke beperking mij op de een of andere manier al van jongs af aan intrigeren.
  Ik werk al 20 jaar (jaja, ik ben al oud, haha) in de gehandicaptenzorg en het verveelt me nog steeds niet.
  Ik denk om de puurheid die ik bij hen tegenkom.
  Om jaloers op te worden soms!
  Ik ben echt niet jaloers op hun afhankelijk zijn van andere mensen als zij zich er van bewust zijn, maar soms kan ik van hun leren.
  Neem nou hun bidden tot God.
  Zo mooi, zo eerlijk, soms heel boos op God en tegelijk ook zo vol vertrouwen dat God altijd bij hen is en dat allemaal hardop durven uitspreken.
  Ja, daar wordt ik wel eens stil van.

  8 jaar geleden mochten we vader en moeder worden van een dochtertje met downsyndroom.
  Nou daar schrik je eerst wel van, want je weet niet welke zorgen dat met zich meebrengt.
  Nu heeft zij gelukkig alleen maar downsyndroom, dus verder weinig gezondheidsproblemen.
  Al met al een heerlijke meid die op een gewone school zit en er helemaal bijhoort.
  Als je een kind hebt met een beperking kom je vaak dingen die je niet meezitten, maar nog vaker heb ik een dag met een gouden randje. Aan tafel hadden we het er een keer over hoe de hemel er uit zal zien. (met mijn andere 2 kinderen) Nou, geen brandweer, geen ziekenauto, lieve leeuwen en tijgers, de politie is er ook niet.
  En Janine dan? was de vraag van mijn zoontje. Heeft zij dan geen downsyndroom meer?
  Nee, in de hemel is niemand ziek of gehandicapt.
  Het was toen een poosje stil….. en hij zei; “O, maar dan weet ik niet of zij dan nog wel zo leuk is, jammer eigenlijk”
  Dat was dus zo’n dag met een gouden randje. Wij genieten gewoon van haar om wie zij is. En dat extra chromosoompje kun je de ene keer verwensen en de andere keer geniet je juist daarom dubbel van haar.
  Groeten, José.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *