Mijn fietstocht

(Victor mag dan wel niet meer elke week een blog schrijven, hij blijft wel dingen beleven. En sommige dingen moet je nou eenmaal kwijt in bijvoorbeeld een blog. Dus deze week is Victor de gastblogger)

Laatst was ik zo ‘gaar’ van het huiswerk maken, dat ik ervoor koos om even een fietstochtje te maken. Ik reed destijds door een donker bos. Mijn licht scheen op het voorheen verduisterde grindpad en tegelijkertijd toen ik dit aanzag dacht ik aan een Bijbeltekst, namelijk: Johannes 3:20-21.

Wie kwaad doet, haat het licht; hij schuwt het licht omdat anders zijn daden bekend worden. Maar wie oprecht handelt zoekt het licht op, zodat zichtbaar wordt dat God werkzaam is in alles wat hij doet. Johannes 3:20-21

Ik zag het als een kleine openbaring van de Heilige Geest voor mij persoonlijk op dat moment. Mijn fiets licht scheen op het pad, zodat ik dingen zag die normaal zonder licht verborgen zouden blijven. Op hetzelfde moment realiseerde ik mij dat als ik God zoek en vraag om in mijn hart te schijnen met zijn licht, God mij dingen openbaart die ik onbewust verborgen houd en dus ‘aan het licht (niet ont)komen’. Bijvoorbeeld zonde, of gedachtepatronen die niet overeenkomen met Gods oogpunt/wil op bepaalde zaken.

Destijds enthousiast, zocht ik God met de vraag of hij wilde schijnen in mijn hart.
Ik moet zeggen:het viel me echt vies tegen! God liet mij dingen zien die niet tof waren. Ik werd vermaand om niet te veel uit te strekken naar rijkdom en het realiseren daarvan.

Het is maar één gegeven, maar je maakt heel gauw je eigen comfortzone, en vervalt snel in hebzucht. Hebzucht is afgoderij (Kolossenzen 3:5) en je raakt er snel te veel gebonden aan. Ik voelde me als de rijke jongeling uit Marcus 10:17-25, die Jezus wilde volgen en telleurgesteld afdruipte. Het is maar even een voorbeeld dat ik tegenkwam bij mijzelf. 

Gaaf dat God ons hart volledig doorgrond en kent. Hij brengt alles aan het licht, zeker als jezelf er naar uitstrekt en bij hem komt evenals de rijke jongeling. Maar een tweede is: Als God iets aan licht brengt wat hij graag anders wil zien, wil jij dan ook verandering ondergaan?

Durf je nog echt te zoeken naar de wil van de Vader? En durf jij oprecht het licht nog op te zoeken? Of schuw je het licht…?

Groet,
Victor

Reacties

 1. Wat je zegt, raakt me. Ik zie soms dat mensen ZO’N afkeer hebben van God, en ik snap dat niet. Waarom? Wat heeft Hij je ooit misdaan? Maar ze haten het licht.

  Ik probeer zelf altijd 100% eerlijk te zijn. Ik ben liever hard voor mezelf dan te zacht. Soms gaat het fout

  Doei

 2. Hé Lucien,

  Leuk dat je reageert.
  Goed streven wat betreft eerlijkheid. Ik heb nog een mooie belofte voor je.

  Psalm 24:4-5

  Wie reine handen heeft en een zuiver hart, zich niet inlaat met leugens zich niet inlaat met leugens – Zegen zal hij ontvangen van de HEER en recht verkrijgen van God, zijn redder.

  En overigens wat je zegt herken ik. Iemand vertelde mij laatst dat hij net verkering had gekregen. Opzich heel tof voor hem, maar ik dacht: Jij kent God niet, en eigenlijk dwaal je maar ergens rond…

  Het deed me pijn om te weten dat iemand zo zonder God kan leven.

  Zoek het licht!

  Gr. Victor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *