Laat je door niets beheersen!

Prediker 11:9 Jongeman, het is heerlijk om jong te zijn! Geniet van elke minuut! Doe alles wat u wilt; pak alles wat u krijgen kunt, maar vergeet niet dat u van alles wat u doet, ook verantwoording moet afleggen tegenover God.

Hoe moeten wij omgaan met deze tekst. Moeten we hem letterlijk overnemen en alles aanpakken wat we te pakken krijgen? Ons bedrinken aan alchohol, drugs gebruiken totdat we erbij neervallen en al onze vrije tijd besteden aan de computer? God wil dat we genieten, dat komt duidelijk terug in bovenstaande Bijbeltekst.

Maar hoe moeten we dan omgaan met bovenstaande voorbeelden. Misschien herken jij een voorbeeld en omschrijf jij dat als genieten. Je zit graag in je vakantie op je kamer. Urenlang chat je met allerlei vrienden. Onder het eten denk je continue aan het chatten. Je zou het niet zo willen omschrijven, maar eigenlijk overheerst (beheerst) het chatten momenteel je leven.
Én hoe ga jij om met het afleggen van verantwoording tegenover God?

Tegenwoordig zien we van dit zulk “kleine” en “onschuldige” voorbeelden de ernst er niet van in. Bij het woord; “overspel” of bij het woord; “verslavingen” begint er direct een lampje te knipperen dat het niet goed is.
Waarom is ons alarmsysteem dan niet beveiligd tegen; chatten, uitgaan & overmatig gebruik van alcohol?

1 Kor 6:12: U zegt: 'alles is mij toegestaan' Maar niet alles is goed voor u. Zeker, alles is mij toegestaan, maar ik mag me door niets laten beheersen.

Laat jij je beheersen door de muziek in een overvolle discotheek? Laat jij je onbewust of bewust beheersen door je computer? Laat jij je beheersen door…?

Word jij er beter van als jij al je vrije tijd steekt in je computer? Als je dronken thuis komt na een dag stappen met je vrienden?
Denk jij dat God wil dat je vastzit in dingen die jou leven beheersen? Nee, God wil dat je vrij bent en dat Hij jouw prioriteit nummer 1 is.

Wat is momenteel bewust of onbewust jouw prioriteit nummer 1 als je de afgelopen paar dagen bij langs gaat?

Denk er eens over na, Gods zegen!
Groeten, Rob

Reacties

 1. Ik geloof niet in God. Ik moet mijn eigen problemen oplossen. Ik ben wel Christelijk opgevoed. Ik ga naar de kerk, en ik ben gedoopt. Maar verder heb ik niet zoveel met het geloof te maken.

  Groetjes,
  Romy

 2. Hey Bart,

  spelen met de regels van de taal; die vind ik mooi gevonden 🙂 Maar zoasl ik het geschreven heb, is het niet alleen spelen met taal, het is een denkpatroon voor een deel gebasseerd op het gedachtengoed van de diverse klassieke en middeleeuwse filosofen.

  En toch blijf ik erbij dat jouw bewering “God bestaat niet” voortkomt het het feit dat je (nog) niet bevat wie God werkelijk is, hetgeen overigens absoluut geen probleem is.

  Ter verduidelijking:

  Wij kunnen van elkaar niet meer zeggen dat we niet bestaan wat tot vorige week wel het geval was; jij dacht niet over mij na en vice versa. Nu we van elkaars bestaan weten en nadenken over wat we in deze en andere discussies op deze site schrijven, is de vraag: “kén ik die ander en wat drijft hem?” Bewust of onbewust zul jij je een mogelijk beeld van mij vormen. En hoe meer je van mij te weten komt doordat de bronnen groter worden – lees hoe meer we via deze weg met elkaar communiceren – hoe meer jij van mij het gevormde beeld kunt detailleren. Maar álles zul je nooit helemaal kunnen weten tenzij er ooit een fysieke ontmoeting zal komen en zelfs dan is het nog de vraag of je alles van mij te weten zult komen.

  Zo is het ook met God.

  Alleen er is zoals ik al eerder schreef een voorwaarde: als je iemand wilt leren kennen ipv vaag weten wie het is, zul je je voor die persoon open moeten stellen. Dat is een beslissing die je zelf zult moeten maken. Of jij beslist je open te stellen voor God óf niet, ik zal jouw beslissing hierin moeten respecteren omdat ik ook vrij en ongedwongen deze keuze heb mogen maken en wie ben ik om jouw dat recht te ontnemen? 🙂

  Groetjes
  Rudy Kinds

 3. quote: “Van [iets] zeggen dat het niet bestaat is de groots mogelijke onzin. Iets dat niet bestaat is ook niet denkbaar, overdenkbaar en bedenkbaar”

  nu speel je toch wel een beetje met de regels van de taal hoor. Een kat met vleugels bestaat niet. OK, het idee bestaat, in mijn hoofd, maar dat wil niet zeggen er ook echt katten met vleugels. Ik weet dat er concept als God bestaat, maar ik geloof gewoon niet dat God letterlijk bestaat. Ok als symbool misschien….

 4. Hey Bart,

  Een man van de koele harde wetenschap; interessant! Over de wetenschappelijke bestaansbewijzen van God kan natuurlijk veel heen en weer geschoven worden. Zo vraag ik van raswetenschappers bewijs mij maar eerst eens dat 1+1=2, dit is echter een axioma en nog nooit keihard onweerlegbaar bewezen.

  Dan is natuurlijk de vraag of het bestaan van God wel natuurwetenschappelijk bewezen kán worden; eerder zal dit in de filosofie moeten gebeuren. Bovendien het subjectief bestaan van God heb je in jouw eerste bijdrage al zelf geleverd: God bestaat al omdat je er over na kunt denken en er een predicaat aan kunt geven. Van [iets] zeggen dat het niet bestaat is de groots mogelijke onzin. Iets dat niet bestaat is ook niet denkbaar, overdenkbaar en bedenkbaar. Daarom vermoed ik dat jouw vraag achter de overtuigings vraag niet eens zo zeer het één op één bewijs voor het bestaan van God als wezen is, maar meer een verzoek om te groeien in het persoonlijk bevattingsvermogen van God. Deze groei kan maar er is één simpele voorwaarde: stel je ervoor open. Dus zeg niet op voorhand dat alles poppenkast is.

  Het is voor ons Christenen dan ook niet de opdracht om mensen te overtuigen, maar om naar eer en geweten te getuigen van het koningschap van Jezus Christus. Alleen Zijn koninkrijk is niet zoals we de wereldse koninkrijken kennen, maar het is een koninkrijk van het geweten wat leeft in het verstand EN in het hart van de mensen……

  Groetjes,
  Rudy Kinds

 5. jo Rob,

  bedankt voor de snelle reactie.
  jullie christenen zijn altijd zo positief over alles, dat bewonder ik wel. Als mijzelf iets niet aanstaat dan word ik altijd vlug kwaad.

  Ik vind het interessant om nadenken over geloven en ik ben soms echt verbaasd over de kracht die mensen uit hun geloof kunnen putten.

  Maar toch: hoe kun je in iets geloven waar geen enkel bewijs voor is? En is onze God wel de ware? Wat met Allah, Buddha, en al die andere paljassen? En waarom is God een hij? isdat niet een beetje seksistisch?

 6. Heys Bart,

  Vind het echt tof dat je zo aan het reageren bent op de posts!

  Het is iedergeval niet mijn intentie mensen te bekeren op deze website door felle discussies.
  Beiden hebben we onze standpunten.
  Ik wil ook best met je discussieren maar niet met de doelstelling je te overtuigen.
  Als je echt openstaat voor “overtuigen” Dat neemt God die rol wel van mij over. Hij overtuigd je dan zeker nog een keer.

  En misschien overtuigen we onbewust je wel, maar dit zal niet, in ieder geval niet mijn intentie zijn.

 7. Ik geloof niet in God. ik ben een man van de koele harde wetenschap, die eerst wil zien en dan geloven. Ik heb in mijn leven nog nooit een teken van God gehad of een bewijs dat hij bestaat. Ik vind dat een mens zijn eigen weg moet volgen ( misschien wel wat in samenspraak met de maatschappij, anders chaos) en hij moet zich zeker niet laten leiden door holle fratsen, vol gedateerde en onzinnge idéeen. ik wil jullie zeker niet beledigen. Probeer mij maar te overtuigen

 8. Hoi Rob,

  Interessant stukje heb je geschreven. Bij het lezen van de vers uit Prediker moest ik gelijk denken aan het “Ora et Labora” uit de regel van de H Benedictus. Bid en werk. Bid of je je werk goed doet en werk naar wat er uit je gebed naar voren gekomen is.

  Natuurlijk zijn wij niet allemaal kloosterlingen. Maar we kunnen hier wel wat mee. Als we er nu eens bid en geniet van maken? Bid over de momenten dat je je aan het ontspannen was en ontspan je zoals het uit je gebed naar voren is gekomen om het op een gezonde en zinvolle manier te doen.

  Groetjes,
  Rudy Kinds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *