Kracht van woorden(1)

De afgelopen tijd heb ik me verdiept in de kracht van woorden. Een tijd geleden las ik de volgende tekst in Spreuken: “Woorden hebben macht over leven en dood, wie zijn tong koestert, plukt daarvan de vruchten.” (Spreuken 18:12). De komende twee weken wil ik op deze tekst ingaan en hem verder uitwerken. 

In het Bijbelboek Jakobus schrijft Jakobus over de tong: “Wie nooit struikelt in het spreken kan zich een volmaakt mens noemen, die in staat is om zelfs het hele lichaam in toom te houden. Paarden doen we een bit in de mond om ze te laten gehoorzamen, en zo kunnen we hun hele lijf sturen. En kijk eens hoe reusachtige schepen, voortgestuwd door hevige wind, met een klein roer in de richting worden gestuurd die de stuurman bepaalt. Zo is ook de tong een klein orgaan, maar wat een grootspraak kan hij voortbrengen! Bedenk eens hoe een kleine vlam een enorme bosbrand veroorzaakt. Onze tong is net zo’n vlam: een wereld van onrecht, die onze lichaamsdelen in brand steekt. Want hij besmet het hele lichaam, hij steekt het rad van het leven in brand, met vuur uit de Gehenna” (Jacobus 3:2b-6).
Deze tekst geeft aan dat we onze tong in toom moeten houden. Mochten we dit niet doen, kunnen we een grote bosbrand veroorzaken. Een scherpe tong is net als een sigaret in een droog bos, hieruit kan een krachtige en grote bosbrand ontstaan. Zoveel onrecht kan het veroorzaken. Het hele lichaam zal er onder leiden.

Kan jij je tong in de toom houden, is jouw tong tot zegen?

Eerder in Jakobus staat het volgende “Wie meent dat hij God dient, terwijl hij zijn tong niet kan beteugelen, zit op een dwaalspoor, en heel zijn godsdienst is vergeefse moeite” (Jakobus 1:26).
Deze vet heldere tekst geeft aan hoe serieus het is en dat het van essentieel belang is dat we onze tong beteugelen en zo tot zegen zijn.

Jakobus daagt ons uit om het volgende te doen: “Geliefde broeders en zusters, onthoud dit goed: ieder mens moet zich haasten om te luisteren, maar traag zijn om te spreken, traag ook in het kwaad worden” (Jakobus 1:19).

Wil jij de keuze maken om goed te luisteren en traag te spreken?

Gods zegen; ik bid dat je Gods woorden zal spreken.

Adriaan

PS. Volgende week meer over de kracht van woorden.  

Reacties

  1. Voor mij persoonlijk is het altijd erg moeilijk om mijn tong te “koesteren”. Ik ben best wel extrovert en maak graag een praatje met mensen, en ik merk dat ik best wel vaak dingen zeg die ik beter niet had kunnen zeggen.

    Wat ik wil zeggen is dat we dit niet vanuit onszelf kunnen, hier hebben we de hulp van God bij nodig. Ik bid Hem dan ook vaak om wijsheid en hulp als het gaat om het bedwingen van de tong! Gebed is hierin erg belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *