Jezus was een vreemde vogel

Omdat een vreemdeling per definitie anders is dan wijzelf, kan die al snel bedreigend overkomen. Dat hebben we vaak genoeg gezien in de Bijbel. Constant voelde farizeeërs en machthebbers, maar ook de alledaagse mensen zich bedreigd.. Wat moesten al die mensen toch van zo’n vreemdeling als Jezus?

Bekend is de tekst Matteüs 25:31- 46. Jezus identificeert zich daar met de vreemdeling. Wie de vreemdeling ontvangt, ontvangt Jezus zelf. Voor christenen kan het niet moeilijk zijn zich met de vreemdeling te identificeren. Immers, de christenen zijn ook gasten en vreemdelingen op deze aarde (Hebreeën 11:13). Zij verlangen naar het hemelse vaderland (Hebreeën 11:6). Het burgerschap is in de hemel (Filippenzen. 3:20). Je bent in Jezus Christus ‘in de hemelse gewesten gezet’ (Efeziërs 2:6).

Geen wonder dat de handel en wandel van de christenen bij de niet-christenen bevreemding oproept.

Jezus was een vreemde vogel, een buitenbeentje, een mikpunt van spot. Minacht door velen. Een onaangepaste vreemdeling, onvoorspelbaar, maar toch scherpzinnig en onschuldig. Vol liefde en bovendien hield hij van buitenbeentjes en bespotte hij mannen die de wet wel in de gaten hielden.. (Galaten 3:10)

Ik las op een website een preek over “de vreemdeling” en wilde graag een gedeelte citeren; “Jezus hoorde er zeker niet bij, en wilde dat blijkbaar ook niet. Al die schriftgeleerden en wethouders, die angstige schijnheiligheid en voor de veiligheid-de-neuzen-dezelfde-kant-opstaanders.. Was Jezus de regels, wetten en afspraken die anderen hem oplegden beu? Ik in ieder geval wel. Hoe vaak hebben we ons wel niet aan de regels van een ander gehouden…op ons werk, in onze liefdesrelatie, in de familie…hoe makkelijk dansen we naar de pijpen van de buitenwereld, laten we ons leven bepalen door de agenda van een ander? Als verdwaalde asielzoekers dolen we het grootste gedeelte van ons leven op ongewenst en vreemd terrein. Maar…waarom doen we dat eigenlijk allemaal? Hebben we dat gedrag nodig om gelukkig te worden? Hebben wij de goedkeuring en schouderklopjes van bazen, geliefden en modekoningen nodig om er te mogen zijn? Is het dan zo erg om vreemd te worden aangekeken als we ons niet aan de bestaande regels houden?”

En daar wil ik met jullie vandaag iets langer bij stilstaan. Is het zo erg om vreemd te worden aangekeken als we ons niet aan de bestaande regels houden? Of als we worden beschuldigd van het doen van stellige aannames en moraliserende blogposts?

Is het zo erg om vreemd te worden aangekeken als jij je volledig berust op de zekerheden die God je geeft en niet langer vertrouwt op je eigen (schijn) zekerheden.

Jezus was weliswaar een vreemdeling in die buitenwereld, maar hij kwam thuis als hij de rust opzocht en zich op God, de vader richtte. Het besef en de zekerheid dat we hoe dan ook aanvaard zijn en geliefd en daarom tot veel in staat zijn. Meer nog, dan Jezus zelf. (Johannes 14:12)

ik bedoel, Jezus volgen is geen dagelijks, gewoon, weinig spectaculair gebeuren. Jezus is veel meer dan dat, het is een groot avontuur! Durf jij werkelijk alles op te geven, lijkende op een vreemde vogel en in een groots onvoorspelbaar verrassend avontuur met Jezus te stappen?

Een goed weekend, Rob

Like deze blog!


Reacties

  1. chuck schreef:

    Jezus is niet menselijk,alle personen wel.
    Tegenstrijdig?
    NEE lijkt tegenstrijdig.

  2. herman schreef:

    Interessante blog, interessante reactie. Als ik al zie hoe een afrikaan of een marrokaan als enige persoon ‘vreemd’ is in de nederlandse cultuur.., hoe vreemd is in de nederlandse cultuur dan als wij steeds meer gaan leven volgens het hemelse cultuur. Daar blijf ik bij dat niet alles in de nederlandse cultuureigenschappen zal (en hoeft) te verdwijnen in een vurige christen.. maar deze zich wel onderscheidt naar mate hij meer tijd in de hemelse gewesten (noem het bij de Vader op schoot of hoe je wilt) doorbrengt.
    Ik sta als nuchtigere dorpsjung al behoorlijk te kijken wat voor ‘vreemde’ dingen God in mijn leven doet en sta er nog meer van te kijken hoe ‘vreemd’ het is dat ik nog zo blind ben voor wat mij gegeven is.

    Vreemd, ja! Jezus buitenbeentje? Nee (subjectief). Ik besef me ook dat ik sinds mijn ‘wedergeboorte’ minder sociaal bij mijn oude bekenden ben en dat ik daarmee in sommige opzichten niet direct Jezus voorbeeld navolg.

    (Rob, na wat blogjes van je te hebben gelezen: ga zo door ;), en blijf creatief en je denken vernieuwen;))

  3. René schreef:

    Was Jezus een vreemde vogel? Was Jezus een buitenbeentje? Nee, in ieder geval niet in die tijd. Jezus was eigenlijk heel normaal. Een rondreizende rabbi met een ‘entourage’ van volgelingen. Zoals er in die tijd velen waren.

    Jezus was ook niet beu van de wetten die er waren. (Geen jota of tittel)

    Stellig ben je zeker en moraliserend ook, dus dat is geen beschuldiging meer een weergave van feiten. Is het erg dat je zo doet, nee het geeft in ieder geval stof tot nadenken, uitdaging om zelf onderzoek te doen, ben ik het altijd met je eens? Nee dat zeker niet, moet dat? Nee dat ook niet… 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Goede tijden slechte tijden

Op mijn werk kijken de clienten graag naar goede tijden slechte tijden. Het heilige half uurtje op de afdeling noem ik het...

Brownies met poep op het menu

Iemand vertelde eens  dat velen christenen heel leergierig zijn. Ze verslinden boeken, zitten op de voorste rijen in de kerk en bezoeken...

Richt je aandacht (1)

Vandaag wil ik een passage delen uit het boek ‘Moeiteloos veranderen – Het Woord is het zaad dat je leven kan veranderen’...

Carry on – stop complaining!

Vandaag een overdenking in het engels geschreven door Joyce Meyer. Geregeld plaats ik op Twitter, Facebook en Hyves krachtige uitpraken van Joyce...