Is jouw tong getemd?

Ik moet bekennen dat ik mijn tong niet goed heb gestemd. Soms kan ik in een ruzie flink tegen iemand uitvallen, en het volgende moment sta ik in een praisedienst lovende woorden naar God uit te zingen. Ja, woorden kunnen opbouwend zijn maar ook afbrekend. Woorden hebben gigantisch veel invloed op anderen maar ook op jezelf. Woorden zijn scherp of verzachtend, eerlijk of misleidend, vrolijk of deprimerend, bewust of onbewust, liefdevol of snauwerig, opbouwend of afbrekend. Kortom woorden hebben ontzettend veel kracht. 

Heb jij je tong getemd? En zo nee, zou jij je tong willen stemmen?

Met de wijsheid van God kun jij je tong stemmen.
Maar de wijsheid die van God komt, is bovenal zuiver. Zij is ook vreedzaam, vriendelijk en beleefd; zij is bereid te praten en anderen gelijk te geven; zij leeft intens met anderen mee en doet veel goed; zij spreekt rechtuit en is zeker en oprecht.
Jakobus 3:17

Waarom zou jij je tong moeten stemmen?
Je tong kan ellende en verwoesting veroorzaken, alleen al door een klein vlammetje (zie Jacobus 3:5)

 
Maar weet je wat je ook met je tong kunt stichten?
Vredestichters zaaien vrede en zij oogsten goedheid en rechtvaardigheid. Met behulp van een getemde tong kun je rust en vrede zaaien, waardoor goedheid en recht zullen groeien en geoogst gaan worden
Jakobus 3:18

'De tong is werelds kleinste, maar toch grootste oorzaak van moeilijkheden.’

Nog wat onderbouwende tekstjes:

Spreuken 10:19 Iemand, die zijn tong niet in bedwang heeft, zondigt met zijn woorden; iemand, die nadenkt voor hij spreekt, is bedachtzaam en verstandig.

Spreuken 12:18 Sommigen slaan met hun kwetsende woorden als een zwaard om zich heen, maar wat de wijze zegt, kwetst niet en is heilzaam.

Spreuken 13:3 Wie zijn tong bedwingt, behoudt zijn leven; maar lichtvaardig spreken wordt bestraft.

Spreuken 15:4 Gezonde woorden zijn als een boom van leven; verkeerde woorden richten echter schade aan.

Groeten Rob

 

 

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *