Hoe luister jij naar een spreker?

Allereerst wil ik mijzelf even inleiden op deze site. Het zal misschien niet veel vaker voorkomen dat ik op deze site mijn post plaats, maar toch wil ik je een indruk geven over hoe ik op dit moment bezig ben met het geloof. Ik geloof namelijk dat als je een persoon beter kent, het aangenamer luistert.

Denk aan de getuigenissen die je hoort tijdens een preek. Deze getuigenissen geven je een beeld van de spreker en maakt het daardoor makkelijker ernaar te luisteren. Ik ben op dit moment best druk bezig met het geloof. Ik vind dit niet alleen zeer belangrijk maar het boeit me simpelweg heel erg. Het vormt voor mij dus ook geen enkele verplichting om hiermee bezig te zijn.
Ik volg op dit moment een cursus die gaat over je identiteit in Christus. Ik zit bij de jeugd van de VEZ in Zwolle en zit daarbij op kring bij Florien en Albert.
Ik volg daarnaast de sprekerscursus die ook word gegeven namens de VEZ (Vrije evangelisatie Zwolle), dit is erg leerzaam!
Dit zijn op dit moment eigenlijk de dingen die mij op dit moment bezig houden op het gebied van het geloof.

Overgaand op het onderwerp van deze post wil ik graag eerst wat delen over mijn eigen ervaringen met dit onderwerp.

Ik vind het zelf altijd verdraait lastig om naar een spreker te luisteren die nog niet vaak een goede en duidelijke boodschap heeft gesproken. Je zit in de kerk en wanneer je de naam alleen al hoort krijg je er al negatieve gedachten bij. Daar tegenover vind ik het helemaal top als bijvoorbeeld Patrick Nullens zijn preek houd of als Kees Goedhart spreekt. Dit is heel menselijk, maar daarmee geen excuus. Integendeel, we moeten ons hierdoor niet laten beïnvloeden maar het juist achter ons laten!

Ik zit vaak bij het "jeugdgedeelte" in de kerk. Tijdens de aanbidding doet iedereen altijd goed mee, vooral bij de voor de jeugd wat "beter" bekende liedjes als "Onuitspreekbaar" en "Beautiful One"
Daarna komt sinds een paar maand een leuke verfrissing. Ik weet niet of het een naam heeft maar ik noem het maar even een "Entertainmentmoment", waarbij er soms zelfs holbewoners op het podium staan!
Daarna komt de preek. En dat is het moment dat of we na 10 minuten het wel gehoord hebben, of denken: hé, eindelijk iemand die weet waar ik de laatste tijd mee bezig ben. En zo heb je al een keuze gemaakt voor de preek. Je besluit om er wel of niet verder naar te luisteren.

Ik kan zat voorbeelden noemen van mezelf, want ik sta hier net zo in als jullie, maar ik zal er eentje geven: **** is bijvoorbeeld een spreker die mij persoonlijk niet aanspreekt.
Ik ben niet heel enthousiast als hij de zondagmorgen zijn preek houdt en dan druk ik het nog zachtjes uit. Dat beeld van hem kwam na de eerste keer. Dit beeld werd weer versterkt door de 2e keer dat hij sprak. En zo bouw je eigenlijk al een muur om de spreker heen zonder dat je eigenlijk weet wat zijn boodschap voor de volgende keer is!

Ik ben hier de laatste tijd veel mee bezig geweest, mede door de cursus over "jouw identiteit in Christus" ben ik hierover gaan nadenken. Ik wil jullie hierin ook aanmoedigen als jongelui. Neem de tekst hieronder ter harte en denk erover na!

Psalm 25:10 Liefde en trouw zijn de weg van de HEER voor wie de wetten van zijn verbond onderhouden.

Laten we de sprekers stuk voor stuk liefhebben !!!
Groeten Mark (18 jaar)

Reacties

  1. – hoi Mark, ik had deze al eerder gelezen, wel verfrissend. Ik heb me aangewend om altijd voor sprekers te bidden, dit is een automatisme, net zoals ik voortdurend met God communiceer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *