Het liefdes gebod!

In Johannes 13 spreekt Jezus tot zijn discipelen:
34 Ik geef jullie een nieuw gebod: heb elkaar lief. Zoals ik jullie heb liefgehad, zo moeten jullie elkaar liefhebben. 35 Aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn.’

Morgen begin ik aan mijn tweede jaar aan de universiteit. De introducties van studie- en studentenverenigingen zijn al begonnen en in veel gevallen ook weer afgelopen. Als officieel ingeburgerd lid van mijn studievereniging kwam ik een kijkje nemen op de kampeerboerderij waar kersverse eerstejaars kennis maakten met onze vereniging. Vooral door het feesten eigenlijk. Een hoge muur van bierkratjes gevuld met lege flesjes van de avond ervoor torende op het pleintje voor de boerderij. Bier zuipen, knappe meiden, zoenen, seks en barbecuevlees zijn voor velen daar de realiteit van het leven. Mijn eigen belevingswereld staat daar ver van af. In christelijke termen: zij leiden een zeer “zondig en heidens leven”, ver van God vandaan! Alleen al door hun hoeveelheid vloeken zou ik kunnen zeggen dat zij zeer goddeloos zijn.

Maar is er iets wat mij intrigeert: ze zijn geïnteresseerd in me. Onze levensstijlen matchen totaal niet, en toch vinden ze mij aardig. De enkele keren dat ik mijn gezicht laat zien (op halfverplichte activiteiten en een verloren uurtje in de collegezaal) word ik enthousiast begroet door deze mensen. Keer op keer blijven ze naar me toekomen. Veel medestudenten onthouden de dingen die ik tegen ze gezegd heb, en vragen daar later weer naar. Ze vergeten mij niet en ze geven om me. En dat terwijl ik eerlijk gezegd veel van deze mensen behoorlijk heb verwaarloosd…

In de kerk waar ik naar toe ga zijn veel jongeren. Lieve mensen die hun hart aan Jezus gegeven hebben en hun leven op God gericht willen invullen. Helaas voel ik me tussen (een groot gedeelte) van hen niet altijd even goed thuis. Ik zie ze bijna elke zondag en heb best wel een aantal keertjes een hele dag met ze opgetrokken, of een weekend zelfs. Ik heb werkelijk mijn best gedaan tijd in ze te investeren. Elke keer voelt het alsof ik ze opnieuw moet leren kennen. Nu, na een heel aantal jaartjes heb ik eindelijk bereikt dat ik er normaal bij kan gaan staan zonder dat ik me er een vreemde vis in de bijt voel, meestal. Want soms lijkt het wel alsof ze aan elkaar meer dan genoeg hebben.

Hoe kan het toch dat het lijkt alsof die mensen, die het verst van God vandaan leven, Jezus gebod in Johannes 13 beter uitvoeren dan wij in onze christelijke wereldje?

Reacties

 1. Goed thema zeg! Ik herken dit ook wel, zowel bij anderen als bij mezelf. Ik neem het me zo vaak voor om eens wat socialer te worden binnen de kerk; af te stappen op mensen, maar het blijft zo vaak bij het begroeten van degene die naast me zit.
  Ik denk dat het zo superbelangrijk is om elkaar liefde te geven binnen de kerk. Volgens mij voelen zoveel mensen zich eenzaam al is de gemeente nog zo groot. In mijn eigen gemeente weet ik dat er heel veel mensen twijfelen of ze nog wel willen blijven gaan of ze zich nog wel identificeren met hun eigen gemeente. En ik denk dat een eerste stap om elkaar weer te bereiken in de eenzaamheid en vaak gekwetstheid, de liefde is.
  Bedankt voor dit mooie stukje!

 2. dat zou ik niet te snel zeggen…..

  ik ken er genoeg die problemen hebben. en waarom uberhaupt zouden christenen dat minder hebben?!? tzijn mensen net als de rest, ieder zijn eigen besognes..

 3. In ons christelijke wereldje is liefde geven niet zo ‘nodig’. Je moet inderdaad er zelf voor zorgen dat je vrienden maakt, want naar jou toe komen doen ze niet. In de ‘heidense’ wereld is, gek genoeg, al een natuurlijk gevoel voor liefde geven. Omdat het nodig is tussen alle ellende… En christenen kennen niet zoveel ellende. Het gaat ons allemaal wel goed…

  (Er zijn natuurlijk uitzonderingen…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *