Hard rijden, eerder gewoonte dan uitzondering

Ik vind het heerlijk te scheuren in onze Citroen Saxo. Wat een vrijheid, wat een plezier geeft mij dat. Maar ook tijdens mijn werk als koerier rijd ik graag te hard. Twintig kilometer per uur te hard is dan ook eerder gewoonte dan uitzondering. Vandaag zag ik in mijn zijspiegel tijdens mijn werk dat er een politieauto een paar auto’s achter mij stond. Onmiddellijk besefte ik dat ik mijn autogordel niet om had en toen het stoplicht op groen sprong, hield ik mij voortreffelijk aan de snelheid- en verkeersregels.

Toen ik even later tijdens mijn werk een pauze nam en mijn auto op een parkeerplaats parkeerde werd ik bepaald bij de Bijbeltekst die ik vanmorgen las in mijn stille tijd.

Galaten 2:11-14: 11 Maar toen Kefas in Antiochië was, heb ik me openlijk tegen hem verzet, want zijn gedrag was verwerpelijk. 12 Hij at altijd met de heidenen, maar toen er afgezanten van Jakobus kwamen, trok hij zich terug en at hij apart, uit angst voor de voorstanders van de besnijdenis. 13 De andere Joden deden met hem mee, en zelfs Barnabas liet zich meeslepen door hun huichelarij. 14 Toen ik zag dat ze niet de rechte weg naar het ware evangelie bewandelden, zei ik tegen Kefas, in aanwezigheid van iedereen: ‘Jij bent een Jood, maar je leeft als een heiden en houdt je niet aan de Joodse gebruiken; hoe kun je dan opeens heidenen dwingen als Joden te leven?’

Paulus vermaande zijn broeder Kefas. Hij vond zijn gedrag verwerpelijk en bestempelde het als huichelarij! Stelletje hypocrieten zal Paulus vast gedacht hebben. Altijd at Kefas mee met de heidenen maar toen die afgezanten op een dag langskwamen, verliet Kefas snel de eettafel en ging vlug met een paar andere broeders gescheiden zitten van de heidenen. Keurig zoals de joodse wet voorscheef.

Ik werd erbij bepaald dat ik altijd de snelheidsregels overtrad maar wanneer ik de politie opeens in het vizier kreeg gedroeg ik mij als een heilig boontje.
Klopt als een bus 🙂 Velen mensen kunnen je vertellen dat je zachter moet rijden, maar een berisping vanuit de Bijbel, op het juiste moment, is doeltreffender. Check de post, Geestelijk zelfmoord eens.

Romeinen 8:12-13: Broeders en zusters, we hoeven ons niet langer te laten leiden door onze eigen wil. Als u zo’n leven zonder God leidt, zult u zeker sterven. Maar als u door de Geest een eind maakt aan uw zondige praktijken, (lees losbandigheid) zult u leven.

Sinds vanmiddag ben ik mij gaan houden aan de snelheid- en verkeerregels.. Vraag maar naar mijn ervaringen een dezer dagen 🙂 Ik verlang ernaar Gods wil te doen en steeds meer op Hem te lijken, Yeah 🙂

Veel zegen broers en zussen in Christus,
Jullie broertje, Rob

Reacties

 1. He Rob,

  Wat mooi dat je zelfs met zulke dingen een toepassing naar de Bijbel kunt maken. Ik heb m’n rijbewijs nog maar 4 weken, maar als ik eerlijk ben, moet ik zeggen dat ik al behoorlijk wat te hard gereden heb. En inderdaad, als je weet dat er een politie/flitspaal staat, dan rijden we ineens niet meer te hard.
  Aan de tekst die jij aanhaalde ga ik zeker denken als ik in de auto zit;)

 2. Ik denk dat je je geweten wilt bevredigen door je aan de wet te houden. Buiten dat zijn die regels er natuurlijk niet voor niks. Maar ik vraag me af in hoeverre we als christenen niet gewoon lafbekken zijn. Hoeveel procent van de christenen zouden er alleen biologisch eten bijvoorbeeld? Wie kiest er voor om zonnepanelen op zijn woning te plaatsen? Wat doen we er aan om zijn schepping te goed als mogelijk te dienen…

 3. Hé bekende 😉

  Mooi verhaal. Het mooiste vind ik nog dat je tijd nam met God. Want het gevolg daarvan was dat God je iets geopenbaard heeft en vervolgens bemoedig je anderen ermee.

  Zo zie je hoeveel mensen er (onbewust) gebaat bij zijn dat jij tijd met God doorbrengt.

  – Dit klopt als een bus- 😛

 4. Beste Rob,

  Ik heb deze discussie in het verleden regelmatig met een paar vrienden van mij gehad. en meer dan eens kwamen we uit op een punt dat bepaald soort gedrag in het verkeer valt onder de wet “Gij zult niet doden”.
  Op het moment dat mensen op een bepaalde manier zich gedragen in het verkeer vergroten ze de kans dat ze zichzelf of anderen in gevaar brengen. Het gaat niet om de gevolgen van hun gedrag, maar om de keuze die ze maken.

  Nu is dat voor mij gemakkelijk zeggen, ik rij geen auto. En blijkbaar vond God dat ook, dus op een dag maakte Hij me duidelijk dat Hij wilde dat ik iedere keer als ik kwaad was in het verkeer, meteen vergeving vroeg. Het zijn verschrikkelijke dagen geweest, omdat ik besefte dat ik me om de haverklap wel even kwaad maakte op een voetganger, fietser, of automobilist.

  Het heeft mijn mening niet veranderd, maar het heeft me wel geholpen mijn eigen tekortkomingen in het verkeer te zien.

  Groetjes,
  en Gods zegen toegewenst,
  Kees.

 5. En hoe zit het dan met de uitlaatgassen – het verkwanselen van Zijn natuur? Waarom zegt daar je geweten niets meer over? Wellicht omdat dit al een gewoonte is, waarover je geweten niet meer moeilijk doet… Zomaar een overdenking.

 6. He Christen,

  Misschien heb je wel gelijk, misschien moet ik ook maar gaan lopen naar mijn werk, Paulus liep ook vaak uren/dagen als hij ergens naar moest, hehe.

  Maar zonder gekheid. De kernvraag is eigenlijk, "Wat is wijsheid?"

  Zou God ook een hekel hebben aan auto’s en de uitlaatgassen, of kan het Hem weinig schelen, met de zekerheid dat er over een paar jaar toch overal hybride auto’s rijden? Hehe

  Ik denk dat we samen ontelbaar veel zaken kunnen opnoemen die vreselijk slecht zijn, maar waar we wel ‘noodgedwongen’ aan meewerken.

  Interessante overdenking, Ik durf de lat hoog te leggen, maar probeer eerst maar eens een voorbeeld te zijn in het verkeer 😉

  Hoe denk jij er eigenlijk over, Christen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *