“Groeien, bloeien & vrucht dragen”

De lente is weer officieel begonnen en meteen liet de zon zich van zijn beste kant zien. Dagen met veel zonneschijn, warmte en wat ochtenddauw zorgden ervoor dat de natuur langzaam ontwaakte uit haar winterslaap en dat gegeven geeft kleurrijke beelden.

Planten en bloemen groeien en bloeien als nooit te voren en tonen hun schoonheid aan de wereld. Zij weten weer water en voeding uit de bodem te onttrekken, terwijl de zon hun stimuleert om uit hun schulp te kruipen.

Met de beginnende lente in mijn achterhoofd, moest ik aan het volgende bijbelgedeelte denken, waarin Jezus tegen zijn leerlingen spreekt over de wijnstok en de ranken:

“‘Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijnbouwer. Iedere rank aan mij die geen vrucht draagt snijdt hij weg, en iedere rank die wel vrucht draagt snoeit hij bij, opdat hij meer vruchten draagt. Jullie zijn al rein door alles wat ik tegen jullie gezegd heb. Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven. Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen. Wie niet in mij blijft wordt weggegooid als een wijnrank en verdort; hij wordt met andere ranken verzameld, in het vuur gegooid en verbrand. Als jullie in mij blijven en mijn woorden in jullie, kun je vragen wat je wilt en het zal gebeuren. De grootheid van mijn Vader zal zichtbaar worden wanneer jullie veel vrucht dragen en mijn leerlingen zijn.” (Johannes 15: 1-8)

Uit dit gedeelte blijkt namelijk dat ook wij, net als de bloemen en planten nu, mogen groeien en bloeien. En wel in geloof én in vruchtdragen.  Want God wil dat wij meer doen dan alleen maar groeien, hij wil ook dat wij vrucht gaan dragen. Oftewel: met onze, door Christus verkregen, schoonheid mogen wij andere mensen tot God brengen. En dit mogen wij doen door heel simpel onze gaven en talenten in te zetten. Daarvoor moet je dus wel ‘in God blijven’, zoals een rank ook aan de wijnstok blijft, anders kan deze geen vrucht dragen.

Maar voordat iets vrucht kan dragen, moet er gesnoeid worden. En dat wil God bij ons ook doen, hij wil ons bijsnoeien, zodat wij meer vruchten kunnen dragen. God wil met zijn Geest ons hart schoonmaken van zondige zaken en het inrichten zodat Hij er in kan gaan wonen én werken. Elke keer als de duivel probeert in te dringen of al is binnengedrongen in jouw hart, en jij gaat er mee naar God, dan wil God gaan bijsnoeien.  Hij snijdt dan als het ware de zonden weg.

Geef God de ruimte om te gaan snoeien, ook al doet het pijn. Want:  Ik ben ervan overtuigd dat het lijden van deze tijd in geen verhouding staat tot de luister die ons in de toekomst zal worden geopenbaard. (Romeinen 8:18)

Niels is spreker en columnist. Zie hiervoor ook www.nielsnorg.nl.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *