God is boos?

Vandaag las ik in een boek een hoofdstuk over de liefde en boosheid van God. Deze dingen lijken op zichzelf niet samen te kunnen gaan, maar toch is dat wel zo. Zo staat er in het Bijbelboek Johannes 3 vers 36: “ Wie in de Zoon gelooft, heeft eeuwig leven, maar wie de Zoon ongehoorzaam is, zal het leven niet zien, maar de toorn van God blijft op hem”. Vandaag wil ik hier over bloggen.

Vaak wil ik het liefst alleen over de liefde van God vertellen, maar helaas kan dat niet omdat dit een eenzijdig beeld geeft van wie God is. Paulus geeft in het Bijbelboek Romeinen aan dat we zijn strengheid niet moeten verdringen: “Zie dan de goedertierenheid en de strengheid van God: strengheid over hen die gevallen zijn, over u echter goedertierenheid, als u in de goedertierenheid blijft” (Romeinen 11:22). Als wij boos zijn, is dit vaak een onbeheerste emotie. Bij God is dit heel anders. Gods boosheid is een overwogen boosheid en deze boosheid is een gevolg van de zonde en ten diepste geen wil van God. Zijn boosheid is een gevolg van zijn heiligheid en een noodzakelijke reactie op het kwaad. Tegelijk is het een oordeel over zonde en kwaad. Soms hoor je mensen reageren op de dingen die gebeuren in deze wereld en de ziekte die er is. Dit is een gevolg van de zonde en God is daar (met ons) boos over. Dit houdt dus in dat God niet onverschillig staat tegenover moreel kwaad.

God is een Heilig God. Als God alleen maar liefde zou zijn, zou Hij niet heilig zijn. De boosheid van God is een onderdeel van Zijn heiligheid. Als dit niet zo zou zijn zouden we een ‘knuffelgod’ overhouden.  Ik vind het gaaf dat we een God hebben die van ons houdt en niet een god die zegt dat ik maar niet te moeilijk moet doen omdat iedereen zondigt. Zonde doet pijn en dit is  niet alleen pijnlijk voor mij maar ook voor God.

Gelukkig is God genadig en mogen we eeuwig leven hebben, zoals in het bekendste Bijbelgedeelte staat : “Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft” (Johannes 3:16). Gods liefde is heel erg groot, God vraagt alleen twee dingen:  1. Geloof in Jezus en neem hem aan; 2. Belijd je zonden. Als je dit doet met heel je hart, zal God je met open armen in de hemel ontvangen.

Gods zegen!

Adriaan

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *