De wet is als een grote spiegelruit

Stel dat ik de mogelijkheid had om met een pistool een kogel te schieten door een raam, de gevolgen waren dan een klein gaatje geweest waarschijnlijk. Maar stel je voor dat ik de spierkracht had gehad om een piano door het raam te gooien.. De omvang maakt geen verschil. Het raam kan niet gerepareerd worden en zal moeten worden vervangen. Als je een klein gebod overtreed, ben je schuldig aan het verbreken van de hele wet!

Misschien lukt het je om al Gods geboden te overtreden, maar het zal je nooit lukken om alles te doen, wat Hij je vertelt heeft om te doen. Niemand doet altijd, op ieder moment, al het goede wat hij of zij zou moeten doen.

Als iemand weet hoe het hoort maar er niet naar handelt, dan zondigt hij. Jakobus 4:17

“Degene die zeggen: ‘Je moet heilig zijn. Je kunt geen zonde in je leven hebben en toch denken dat je gered bent.’ moeten de zonden categoriseren in grote en kleine zonden. Zij betogen: ‘Ik heb het over de grote dingen. je kunt mij niet vertellen, dat iemand die overspel pleegt en op weg naar huis in een auto-ongeluk sterft, met die niet beleden zonde, behouden is. ik weet zeker dat die persoon rechtstreeks naar de hel zal gaan. Je kunt mij niet wijsmaken dat een overspelpleger naar de hemel gaat!’ Vergeef me dat ik door de zeepbel heen prik, maar dat is een religieuze traditie.” Geciteerd uit het boek van Geest, ziel en lichaam van Andrew Wommack.

Volgens Gods Woord is er niet zoiets als ‘kleine’ en ‘grote’ zonden.

Wie de hele wet onderhoudt maar op één punt struikelt, blijft ten aanzien van alle geboden in gebreke. Jakobus 2:10 NBV

In Romeinen 13:1-7 vertelt ons dat God van ons vraagt, om ons te gehoorzamen aan de wetten van het land en ons moeten onderwerpen aan de overheid. Als je er dus voor kiest om op de snelweg 121 km/uur te rijden, in plaats van 120km/uur, dan schiet je tekort en breek je met Gods wet.

Als je een klein gebod breekt, ben je schuldig aan het overtreden van de gehele wet. (Jak 2:10) King James Version

De overspelpleger is net zo schuldig als de snelheidsovertreder. In de ogen van mensen is er wel degelijk een verschil in de gevolgen van deze misstappen, maar in de ogen van God, is zonde zonde. Beiden schieten tekort in de norm van Gods volmaaktheid.

Dus als de wedergeboren christen overspel heeft gepleegd, en het niet heeft beleden voor hij stierf, naar de hel gaat, dan gaat elke christen die ooit te hard heeft gereden naar de hel. Als dat waar zou zijn, zou niemand ooit in de hemel komen! We schieten allemaal tekort en mislukken op velen manieren.

Ik geloof dat een wedergeboren christen ‘zijn redding’ niet kan ‘weg-zondigen’, maar je kan ‘je redding’ wel verwerpen.

Overpeinst het nog eens, een goed weekend en dank Jezus Christus voor Zijn grote genade, ook voor jou!

Groetjes Rob

Like deze blog!


Reacties

 1. Mijn vraag is eerder gesteld om iets aan te tonen, nl. dat mensenwetten niet altijd impliceren dat je je houdt aan de wet van God. Het is bvb niet altijd in strijd met de wet van God als je 121 km per uur rijdt op de snelweg. Die wet is er voor de veiligheid van de mensen en daarom wenselijk dat je het navolgt. Maar de mensen zijn er niet voor die wet. Ik kan dit aan tonen door een voorbeeldje: een zwangere vrouw haar water is gebroken en heeft weeën die elkaar heel snel opvolgen. Op dat moment harder rijden om naar het ziekenhuis te gaan, is niet tegen de wil van God, je doet het uit liefde en uit bezorgdheid voor dit ongeboren kindje en de moeder (je kan uiteraard dan nog vragen stellen of je veiligheid niet in gedrang komt of het wel verantwoord is om zo snel te rijden maar laat dit nu even terzijde) ,wel tegen de mensenwet. Of zoals in vorig berichtje, net omgekeerd: de mensenwet laat abortus toe, Gods wet laat dit zeker niet (en nooit) toe.
  Wat betreft vergeving is het inderdaad zo dat na oprecht berouw je dit steeds krijgt van onze Almachtige Vader (Almachtig in Zijn Liefde, waarvan de Barmhartigheid = Jezus de vrucht is) maar het is mij in deze vraag enkel te doen onderscheid te maken tussen Gods wet en Mensenwet. Daarenboven is Gods wet er voor de mensen om te groeien in Liefde, maar zijn de mensen er niet voor de wet (zoals bvb de Joden met hun 613 wetten en als je je daaraan houdt ben je Heilig= farizese wet).
  Ik wens je de vrede en vreugde van de Heer, niet de menslijke (dus ook niet de mijne) want die is onvolmaakt.
  Genegen groeten
  Steven

 2. Hoe denken jullie over de legaliteit van abortus ? Deze mensenwet is volledig in tegenspraak met de geboden van God, voor wie het leven Heilig is (ik ga ervan uit dat je als gelovige nooit akkoord gaat met het doden van kinderen). Als je nu een kind aborteert in een auto op de autosnelweg, maar je rijdt 120, breek je dan met Gods wet of niet?

 3. Hoi Steven,

  Bedankt voor je reactie.. Er zijn geen blogs op Gebedsbroeders.nl die specifiek gaan over abortus. Net zoals abortus is een km te hard op de snelweg ook het breken van Gods wetten.. God is immers een God van leven.

  Soms in uitzonderlijke gevallen plegen christenen abortus. Ik zal hier geen bekritisering of oordeel over loslaten. Dit wil ik niet eens.. Wat ik wel weet, is dat zonden en haar gevolgen geen invloed op Gods aanvaarding voor jou. Wat ik al in deze blog vertelde;

  “Ik geloof dat een wedergeboren christen ‘zijn redding’ niet kan ‘weg-zondigen’, maar je kan ‘je redding’ wel verwerpen.”

  Om op jouw vraag terug te komen. Ik geloof dat je breekt met Gods wet, als je abortus pleegt met 120 km op de snelweg. Maar ik geloof ook dat wanneer je iemand uitscheld, over iemand roddelt, een belofte niet nakomt, kijkt naar porno, vreemd gaat, of iemand vermoord, je ook Gods wet breekt.

  Maar God zij dank, Hij is genadig voor een ieder die berouw heeft, en verlangt om bij Hem te zijn. Voor een ieder die geloofd in het offer wat Jezus deed aan het kruis 2000 jaar geleden.

  Geeft het ons het recht om meer te zondigen? Absoluut niet. God haat zonde. Maar al Zijn boosheid en veroordeling heeft hij 2000 jaar geleden op Jezus gelegd aan het kruis. Met vrijmoedigheid mag je nu nadat je het volledig hebt verpest, bij Gods troon komen, en Hij heeft je lief. Keer op keer. Hij rekent je de zonden niet aan. Hij heeft er voor gekozen er niet aan te denken zelfs.

  Jij en ik hebben Jezus nodig.. Hij die voor onze zonden, ziekten en kwalen is gestorven.

  Goede zondag,

  Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

God maakt de verlossing af

Vorige week schreef ik over de verlossing van Jezus. Jezus stierf als offerlam aan het kruis en verloste je hiermee van je...

God is boos?

Vandaag las ik in een boek een hoofdstuk over de liefde en boosheid van God. Deze dingen lijken op zichzelf niet samen...

Kracht van het kruis (2)

Aanstaande vrijdag is het goede vrijdag, de dag waarop we de kruisiging van Jezus herdenken. Vorige week schreef ik al over de...