Gezocht: Beste christen van het jaar

Exclusieve competitie; wie kan de mooiste preken vertellen, wie weet er precies hoe alles werkt in het christelijk geloof? Wie heeft de oplossing voor alle problemen en wie kan zonder enige moeite de gevoelige snaar bij de ander raken en exact vertellen wat er mis met hem of haar is?

Gisteren had ik afgesproken met een jongen van Navigators Zwolle. Hij vertelde me dat hij met een vriend bezig was om af te rekenen met hun egoïsme. Direct, meende ik te weten waar hij over sprak; “ vast, een strijd tegen begeerten of hebzucht, o.i.d.’’ Maar zijn antwoord was anders en raakte mij. Hij vertelde me dat hij geloofde dat de mens was gemaakt door God om liefde te geven aan elkaar. God lief te hebben en de mens. Een verlangen om dezelfde werken te doen als Christus, en steeds meer op Jezus te gaan lijken. Tegenwoordig zijn we steeds meer alleen bezig met ons zelf, maar in hoeverre ligt ons focus nog op onze naasten. In hoeverre zijn onze ogen en oren nog werkelijk geopend en hebben we nog daadwerkelijk interesse in elkaar?

Misschien heeft een vriend je verteld dat zijn oma misschien kanker heeft en de uitslag vrijdag ontvangt, stuur haar dan vrijdag een mailtje of alles goed is gegaan en dat je haar sterkte wenst.

13Wie van u is wijs en verstandig? Dat kan alleen maar blijken uit iemands goede daden en liefdevolle wijsheid. 15Want jaloezie en egoïsme lijken in de verste verte niet op Gods wijsheid; nee, zij zijn aards, ongeestelijk en duivels. 17Maar de wijsheid die van God komt, is bovenal zuiver. Zij is ook vreedzaam, vriendelijk en beleefd; zij is bereid te praten en anderen gelijk te geven; zij leeft intens met anderen mee en doet veel goed; zij spreekt rechtuit en is zeker en oprecht. Jakobus 3:13,15 en 17

“Zij leeft intens met anderen mee” Volgens mij kan vandaag iedere bezoeker iets betekenen voor een ander, dit kan al op een hele kleine manier, gewoon iemand een sms’je sturen, die er even doorheen zit. Stuur een kaartje naar iemand, ga langs iemand, vanuit een liefde voor God, liefdevolle wijsheid, een zuivere motivatie.

Beste christen van het jaar?!

Onzin natuurlijk, we kunnen met elkaar de beste ‘christelijke’ antwoorden geven, maar met welke motivatie doe je het? Om je gelijk te krijgen? Of omdat je met iemand intens meeleeft, en het beste met de ander voor hebt? Zeker in deze tijd zitten mensen niet te wachten om de mooiste preken, de mooist geformuleerde antwoorden. Ze willen christenen kunnen herkennen in hun daden, niet in hun woorden. We leven in een verharde maatschappij maar waarin mensen intens verlangen naar vriendschappen, betrokkenheid, een verlangen om gehoord te worden. Mensen verlangen naar liefde 🙂

Als iemand genoeg heeft om van te leven en ziet dat zijn broeder gebrek lijdt, maar zich verhardt en hem niet helpt, hoe kan Gods liefde dan in hem blijven? Vrienden, wij moeten ophouden te zéggen dat we van elkaar houden. Wij moeten echt van elkaar houden en het uit onze daden laten blijken. 1 Johannes 3: 17-18

Sterkte! Rob

Like deze blog!


Reacties

 1. Wie de minste wil zijn van al zijn broeders, zal de beste dienaar van Christus wezen.

 2. Helemaal mee eens…:D

  Groet en Bless

 3. Beste Obey,

  Ik denk niet dat het mijn taak is om te bidden dat jij de hele straat kerstkaarten geeft, en verder weet je natuurlijk niet of ik wel rechtvaardig genoeg ben, maar dat is een andere discussie!

  Beste Geja, ik geloof dat andere aan ons kunnen zien wat Christus in ons leven betekent juist door een klein gebaar, maar Hij wil dat aan jou ook geven.

  Groetjes,
  en veel zegen toegewenst,
  God vindt jou bijzonder,
  Kees.

 4. O Lieve Lieve broeder, ik ben de gehele post maar wel even gaan lezen. Je hebt mijn Hart geraakt en mijn ogen laten glanzen door het vocht. Ik ben ontzettend blij verrast dat zo een jonge jongen als jij en je vrienden natuurlijk, bereidt zijn zelf te denken en te voelen. De Ware betekenis van Liefde onderzoeken en gij zult Hem zeker vinden. Mijn Dank daarvoor is zéér Groot.
  Wanneer je de gehele geschiedenis van het Christendom bekijkt, dus ook onze daden door de eeuwen heen, wordt er zoals Kars zegt inderdaad een plank behoorlijk mis geslagen. Als klein meisje schaamde ik mij daar zeer diep voor, na aanleiding van geschiedenisles en ’t journaal.
  Alleen met ritueeltjes zijn we er dus duidelijk niet. Met alle respect en de overtuiging dat iedereen de beste bedoelingen heeft, als ook onze zogenaamde ongelovige broeders. Ook zij doen hun best met de informatie die zij meekregen uit hun verleden door familie en volk aangeleerd en leven dat na als zijnde waarheid. (zoutpilaren) Strijdend om een gelijk vanuit persoonlijke waarheidjes, soms zelfs (door de gelovige mens) elkaar om de oren slaand met de bijbel. Alsof er Waarheid kan schuilen in verschil. In je ééntje of met je miniscule groepje/stroming, kun je nooit gelijk hebben en gaat onmiddelijk tegen Jezus woorden in dat wij als Gelijken geschapen zijn, Heb uw naaste Lief, Heb uw vijand (zelfs) Lief, Gij zult niet oordelen, Heb Vertrouwen, Wat gij uw broeder schenkt, schenkt gij Mij. Wanneer een broeder denkt dat hij God niet kent wil dat nog niet zeggen dat God hem niet Kent en getuigt ieder oordeel over een broeder
  van disrespect voor onze Vader. (onwetendheid)
  Alleen Liefde kan Genezen en Vergeving ons Hoogste Goed ipv oordeel/vrijheid van meningsuiting(oordeel in een mooi jasje) als hoogste goed vanuit angst/zorgen.
  (van mij mag natuurlijk iedereen zeggen wat hij/zij wil, hoor) Want iedereen doet zijn best en denkt dat ie gelijk heeft, van “hufter” tot “heilige boon”. Het heeft enkel geen betekenis in De WAARHEID.
  De allergrootste blunder van de mensheid is dat ie Liefde met zorgen verward. Hoe meer zorgen hij/zij zich om iemand maakt, hoe meer hij/zij denkt van die persoon te houden, feitelijk schenkt hij/zij zijn geLiefde daarmee angst ipv Vertrouwen&Liefde.
  Te beginnen met onze Lieve kindertjes in onze buik, hele families worden met de angstige gedachten belaagd, oe als ie maar gezond is óf als ie maar niet dood gaat. Vanuit zorgen als belangrijkste én oeroude inspiratiebron voor de meeste van onze gedachten, héél begrijpelijk overigens. Maar tot op heden is het duidelijk dat we dus weinig vertrouwen in Vertrouwen hebben. Dan kun je zelfs stellen: Wat wordt er dán aanbeden???
  VERTROUWEN in de diepste betekenis van het woord is de meest onderschatte Keuze die een mens kan maken. Een beetje vertrouwen = geen VERTROUWEN.
  Heb Vertrouwen , Gij zult niet oordelen = hetzelfde.
  Die Keuze , Jezus pad, BELOOFT ALLES!!!
  (Redt Zelfs uit de zogenaamde meest onontkombare situaties!!!) Dat BELOOF ik!!!

  In Liefde&Dank dat jij/jullie er zijn.

 5. @obey Bedankt! nee ik ben niet de John die jij noemt, ik heb alleen een aantal blogs geschreven een boekje nog niet. Trouwens wanneer je keer een tekst hebt die geplaatst kan worden laat het mij dan weten.

  Ik zal nu stoppem met praten over mijn website, ben hier natuurlijk te gast op de site van gebedsbroeders 😉

  Ik vind de blogs trouwen mooi en zeer treffend!

  groet en zegen

 6. wauw rob, mooie blog, word er even stil van! ik probeer altijd heel veel te geven, een complimentje, een arm om iemands schouder, maar het ontvangen hiervan vind ik altijd erg moeilijk, ik geef liever als dat ik zelf ontvang.

  Vorige week heb ik een vrouw die hier bij een winkel een straat krantje stond te verkopen, en tas met wat boodschappen gegeven, ze was er heel erg blij mee, het gaf me echt een goed gevoel om iets voor haar te kunnen doen.

  Ik hoop dat deze blog mensen tot nadenken zet..

 7. Maar idd mooi om dan wat te kunnen betekenen voor iemand.

 8. Rob,

  Ja daarom heb ik ook zo’n afschuwelijke hekel aan kerst, ik vind kerst helemaal niet mooi.
  Ik voel altijd de pijn van anderen vooral op kerst.
  Verschrikkelijk, er hangt wat in de lucht dan ook, niet voor niets plegen zoveel mensen zelfmoord op kerst.
  Wat een stomme dagen.

 9. Beste Obey waarom niet de hele straat, is die zo groot? Bij mij in de straat zijn het ongeveer 30 huizen, dus dan is best om te doen. Het gaat om het gebaar niet om kaarten van 3 euro per stuk.

  Wat betreft daklozen en verslaafden, er zijn vaak plaatselijke iniatieven waar je bij kunt aansluiten door als vrijwilliger te draaien of om iets te koken, dus dat biedt zeker wel mogelijkheden.

  Maar ook plaatselijke verzorgings/bejaardenhuizen weten vaak wel of iemand bij hun blij is met een bezoekje.

  Groetjes,
  en Gods wijsheid toegewenst bij de keuze jullie gaan maken om het aanschijn van Nederland te veranderen,
  Kees.

 10. En niet te vergeten… De mensen die op straat leven, die geen lekker eten hebben, dat er mensen zijn die geen geld hebben om een kerst diner te maken, die als ze geluk hebben iets lekkers krijgen bij hun pakket van de voedselbank. Ook deze mensen verlangen naar liefde, aandacht, betrokkenheid, meeleving, ETC

 11. Hej Josh,

  Wat heeft dit met kerstdagen te maken? Weet je hoeveel mensen een hekel aan kerst hebben? Voor hoeveel mensen de kerstdagen de vreselijkste tijd van het jaar is? Er zijn veel meer mensen dan jij denkt, die liever de kerstdagen overslaan…

  Veel mensen zijn eenzaam, hebben geen familie en geen vrienden die naar hun omzien. En met kerst ervaren ze den diepste hoe alleen ze eigenlijk zijn, wanneer ze de vrolijke gezichten zien van mensen die gezellig met elkaar het kerstfeest vieren, terwijl zij alleen op hun kamertje zitten…

  Juist in deze tijd kunnen we zoveel betekenen voor mensen, die verlangen naar liefde, een kaartje, een omhelzing, een bezoekje, een groet, een smsje, een bloemetje, etc..

  Heb elkaar lief en acht de ander belangrijker dan uzelf. Behandel de ander net zoals jij wil worden behandeld. Ja, heb elkaar lief 🙂

  Goed weekend allemaal!

 12. Rob,

  Wat heeft dat met de kerstdagen te maken?

 13. Hej Evan,

  Thanks voor je reactie 🙂 “Jezus had toch ook een discipel van wie Hij het meest hield.” Dit betekent natuurlijk niet dat in Gods ogen, Johannes een ‘betere christen’ is.

  Volgens mij slaan we de plank volledig mis als we ons gaan bezig houden met ‘de beste christen’, de strekking van deze overdenking was dat we de ander eens wat vaker laten merken dat we om hem/ haar geven, vanuit een liefde voor God, liefdevolle wijsheid, en een zuivere motivatie.

  Zeker nu met de kerstdagen voor de deur..

  Groetjes Rob!

 14. De beste christen? Jezus had toch ook een discipel van wie Hij het meest hield.
  Wij vormen allemaal het lichaam van Christus, maar Hijzelf is de hoofd van het lichaam. De hoofd bepaald wie goed is en wie slecht is en kan als die dat wil, de beste christen verkiezen.

 15. Die tweede dubbele reactie was een fout omdat ik op verversen drukte. Vat het niet verkeerd op;)

 16. Hoi Joshua, je zegt dat je eerst vol van de liefde van God moet zijn. Maar hoe zie jij dat voor je? Wat houdt dat volgens jou in? En wat ik nog interessanter vind, noem eens een voorbeeld uit jouw leven waarin je merkte dat je vol van Gods liefde bent/was!!

  Interesserende groet Wouter

 17. Ik begin echt van ze te houden, ik voel dan zoveel liefde in me hart.
  Oh ik moet ze helpen, haha ik ben wanhopig.

 18. Hey Wouter,

  Ik merk dat ik elke dag meer liefde van God ontvang, meer genezing.
  Als je zo wanhopig bent, als de houding hebt in je hart, dat je Hem zo nodig hebt.
  En je uitgaat strekken naar Hem, dan komt Hij met Zijn zalving, en word je van binnen uit genezen en van binnen uit gevuld met liefde.
  Ik merk dat ik elke dag dichter bij Jezus kom.
  Dit is zo geweldig.

  Maar dat is toch zo, je kan toch niet uitdelen wat je niet hebt.
  Anders ben je slechts bezig met werken.
  Door dat ik God zoek in aanbidding elke dag weer, merk ik dat ik meer bewogenheid en liefde krijg voor mensen, ik wil echt wat betekenen voor ze, ik snak er naar dat God mensen levens veranderd.

 19. Hoi Joshua, je zegt dat je eerst vol van de liefde van God moet zijn. Maar hoe zie jij dat voor je? Wat houdt dat volgens jou in? En wat ik nog interessanter vind, noem eens een voorbeeld uit jouw leven waarin je merkte dat je vol van Gods liefde bent/was!!

  Interesserende groet Wouter

 20. Dit is helemaal waar wat jullie zeggen, wel wil ik hier wat aan toevoegen, hoe kun je uitdelen wat je niet hebt?
  Als je niet vol zit van de liefde van God, dan schiet het niks op.
  Omdat je dan te weinig licht uit straalt.
  Ik denk dat het heel belangrijk is dat we ons gaan richten op aanbidding, dat we vol in de glorie van God terecht komen, waar God ons kan aanraken ons veranderen en helemaal vullen met liefde.

  En daarbij is het zeker goed om dingen te doen voor je naaste en liefde geven.
  Laten zien wie Jezus is en wat Hij wilt zijn voor die ander.
  Halleluja.

  Groetjes Joshua.

 21. Wellicht moet je iets dieper denken dan slechts je daden. In hoeverre is jouw geloven gericht op de ander en niet een actie waarvan jij zelf beter wordt?

  Wat betreft de liefde doorgeven. Het is mijns inziens alles wat we hebben. Wanneer je al je bezittingen wegdenkt ben je nog steeds in staat iets te geven; namelijk liefde.

 22. Erg mooi stuk, Rob!

 23. Mooie post! (Oprechte) liefde is de basis!

 24. Beste Rob,

  Van de eerste christenen werd gezegd “ziet eens hoe ze elkaar liefhebben”. De liefde is ons eerste getuigenis.

  Ik geloof dat we vanuit een stukje betrokkenheid een getuigenis kunnen geven wat het wil zeggen om zorg te dragen voor elkaar.

  Juist in deze Kersttijd voelen veel mensen zich eenzaam, ook vaak in de kerk. Als je weet dat er iemand uit de kerk of de buurt waar je woont in een verzorgings/ziekenhuis is, of helemaal alleen is dan is een kaartje een kleine moeite, en persoonlijk vind ik dat een kaartje per post meer het gevoel geeft “er is aan mij gedacht”.

  In die zin wil ik jullie uitdagen om bij iedereen in de straat een kerstkaartje in de bus te doen.

  Groetjes,
  en Gods zegen toegewenst,
  Kees.

 25. Rob,

  Ik wilde even wat corrigeren het is niet http://www.christenlinks.nl maar christenlinks.messagewear.nl Christenlinks.nl is een andere website 😉

  Trouwens ik heb jullie website gevonden via twitter ik ben Godhoudtvanons op twitter misschien komt dat bekend voor een paar dagen geleden ben ik folower geworden van jullie twitter

  groet en zegen,

  John

 26. He Pieter,

  Volgens mij heb je niet goed begrepen wat de strekking was van mijn boodschap. Het gaat niet om de beste christen zijn, maar het gaat om liefde geven, niet vanuit een motivatie om het best te scoren (bij God) maar vanuit liefdevolle wijsheid, en een bewogenheid voor de mensen om je heen. Ik wil je daarom aanmoedigen ook niet met deze vraag bezig te houden. Jezus zegt het ook vaak genoeg in Zijn Woord. Neem Jezus als voorbeeld, als maatstaf, en ga je niet vergelijken met andere mensen. 🙂

  Veel zegen met het liefhebben van mensen, vanuit een zuivere motivatie.

  Groetjes Rob

 27. Hoi John,

  Hartstikke leuk om te horen dat je dit heb gelinkt op http://www.Christenlinks.nl 🙂 Ik hoop dat we deze met elkaar deze taak serieus nemen, elkaar liefhebben, zo belangrijk 🙂

  Veel zegen met de psalm, 90:17 John 🙂

  Groetjes Rob, namens het gebedsbroedersteam

 28. Nouja, dat is niet waar wat ik zeg.
  Als ik het vaak hoor, wilt niet zeggen dat iedereen dat vaak hoort.

  Sorry mijn fout.
  Ga maar gewoon verder op het onderwerp.

  Ik neem mijn woorden terug.

 29. Rob,

  Jazeker heb ik hier wel wat mee, het is heel belangrijk onderwerp zeker, maar is het niet iets wat we vaak horen?

 30. Hej Joshua,

  Thanks voor je tip… enkele weken geleden heb ik een aantal weken geschreven over je identiteit, zoek maar eens in ons archief. Je vind velen onderwerpen over het fundament, je nieuwe natuur, identiteit, het kruis e.d.

  Hej Josh, hoe hoog acht jij de belangen van de ander? Hoe belangrijk vind jij het om tijd, energie, liefde, aandacht te stoppen in de mensen om je heen? God is er duidelijk over, acht de ander hoger dan jezelf, en houdt net zoveel van de ander als van jezelf. Dit is een van de belangrijke geboden in de Bijbel, Behoorlijk fundamenteel dus 😉

  Ik geloof dat dit onderwerp vandaag moest worden geplaatst op Gebedsbroeders.nl

  Als je zelf niets met dit onderwerp hebt, dan wil ik je aanmoedigen om niet te reageren op deze overdenking. Je bent nl niet verplicht om te reageren op iedere post. 🙂

  Ik geloof dat er vandaag mensen zullen zijn die door deze blog worden aangemoedigd om iemand weer eens te bemoedigen. En voor diegene heb ik vandaag deze blog geschreven. Mij heeft het in ieder geval bemoedigd 🙂

  Veel zegen, Rob

 31. Hej Joshua,

  Thanks voor je tip… enkele weken geleden heb ik een aantal weken geschreven over je identiteit, zoek maar eens in ons archief. Je vind velen onderwerpen over het fundament, je nieuwe natuur, identiteit, het kruis e.d.

  Hej Josh, hoe hoog acht jij de belangen van de ander? Hoe belangrijk vind jij het om tijd, energie, liefde, aandacht te stoppen in de mensen om je heen? God is er duidelijk over, acht de ander hoger dan jezelf, en houdt net zoveel van de ander als van jezelf. Dit is een van de belangrijke geboden in de Bijbel, Behoorlijk fundamenteel dus 😉

  Ik geloof dat dit onderwerp vandaag moest worden geplaatst op Gebedsbroeders.nl

  Als je zelf niets met dit onderwerp hebt, dan wil ik je aanmoedigen om niet te reageren op deze overdenking. Je bent nl niet verplicht om te reageren op iedere post. 🙂

  Ik geloof dat er vandaag mensen zullen zijn die door deze blog worden aangemoedigd om iemand weer eens te bemoedigen. En voor diegene heb ik vandaag deze blog geschreven. Mij heeft het in ieder geval bemoedigd 🙂

  Veel zegen, Rob

 32. @ Rob

  Eerst begin je het verhaal met christen van het jaar! mooi en goed verhaal eronder!! Aan het einde van het verhaal kom je terug om de het feit: Christen van het jaar.. en je noemt daarbij de woorden: Onzin natuurlijk… Want niemand is de beste.. met zijn allen zijn we de beste! Er zal hier geen winnaar zijn, want alles is goed! Toch?
  Daarnaast kunnen we dus wel mooi gaan schrijven en alles, maar uiteindelijk is ons geloof wel gebasseerd op daden! Doe je werkelijk iets voor de ander? … en in welke zin? uit eigen belang,of in het belang van Jezus!!

  We zouden van elkaar kunnen leren in daden! En dus met elkaar kunnen optrekken… maar dat gaat natuurlijk niet lukken! Aan de ene kant een grapje, maar aan de andere kant ook best wel serieus! Net zoals jou eigen stukje in mijn ogen!

  Ik wens jou ook nog een fijne avond!

 33. Heey Rob,

  Mag ik dan wel even een tip geven, ik zie dat je echt probeert mensen aan het denken te zetten, dit zal vast lastig zijn voor je.
  Maar ik denk dat dit wel iets wat vrij voor de hand liggend is al christen zijn, maar aan de andere kant is het wel zo, dat wij in de praktijk als christenen nog al egoïstisch zijn.

  Misschien een onderwerp pakken waar je echt een fundament mee kan leggen, zoals het kruis, of iets anders.

  Het zal wel lastig zijn, want je moet natuurlijk ook vernieuwende onderwerpen hebben.

  Heb er wel respect voor dat je dit zo doet hoor.

 34. Ohw crap,

  Ik dacht dat Volkswagen dit er ophad geplaatst…Sorry :O

 35. Hoi Volkswagen en Kemmel,

  Zouden jullie wel willen ingaan op het onderwerp? Je hoeft niet op iedere overdenking te reageren 🙂 Ik vind het cool als mensen op mijn overdenkingen, maar vind het wel fijn als er serieus wordt ingegaan op de overdenkingen die ik schrijf.

  Het klinkt misschien grappig, beste christen van het jaar, maar ik ben er serieus, en probeer mensen aan het denken te zetten.

  Bedankt voor jullie begrip en nog fijne avond 🙂

  Groetjes Rob

 36. Dan ben ik vast en zeker DE WINNAAR 😛

  Ownee, sorry, ik leefde even in een fantasie…
  Plop…dag droom, ik word niet de winnaar 😛 😛

 37. We zullen allemaal een dagje met elkaar moeten optrekken om zo een winnaar uit de bus te halen;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Goede tijden slechte tijden

Op mijn werk kijken de clienten graag naar goede tijden slechte tijden. Het heilige half uurtje op de afdeling noem ik het...

Brownies met poep op het menu

Iemand vertelde eens  dat velen christenen heel leergierig zijn. Ze verslinden boeken, zitten op de voorste rijen in de kerk en bezoeken...

Richt je aandacht (1)

Vandaag wil ik een passage delen uit het boek ‘Moeiteloos veranderen – Het Woord is het zaad dat je leven kan veranderen’...

Carry on – stop complaining!

Vandaag een overdenking in het engels geschreven door Joyce Meyer. Geregeld plaats ik op Twitter, Facebook en Hyves krachtige uitpraken van Joyce...