Geestelijk stilstaan

Het is zaterdagochtend. Je bevind je op het centraal station van Amsterdam. Je probeert je trein te halen. Gehaast loop je richting spoor 3. Plotseling staat iedereen om je heen stil, honderden mensen lijken te zijn bevroren. Verbaast en verward kijk je om je heen.. (check het filmpje 2.15 minuten)

De afgelopen weken had ik het gevoel dat ik net als die mensen op het centraal station was. Ik voelde mij als die mensen die gehaast over het perron liepen en tegelijkertijd voelde ik mij als die bevroren mensen.

Ik was de laatste weken bedrijvig bezig met mijn tentamenvoorbereidingen, verslagen en tentamens, sociale contacten, etc. Ik zat in een stroomversnelling en zag geen ruimte om stil te staan.

Tegelijkertijd voelde ik mij de afgelopen twee weken als een bevroren standbeeld. Geestelijk gezien werd ik nauwelijks gevoed, ik bracht weinig tijd met God door en stond stil in mijn geestelijk leven.

Zoek je geluk bij de HEER,
hij zal geven wat je hart verlangt.
Leg je leven in de handen van de HEER,
vertrouw op hem, hij zal dit voor je doen.. Psalm 37:4-5

Je leven volledig in Gods handen leggen, dat is nogal wat hé.. Het is wel waar ik diep in mijn hart naar verlang. Een leven waar ik afhankelijk ben van God. Waarin ik mijn keuzes maak samen met God.
Misschien heb jij je leven aan God gegeven maar leef je volledig in afhankelijkheid van de Heer?

We kunnen het ook op een andere manier bekijken. In het filmpje was iedereen verbaasd over het feit dat honderden mensen vijf minuten waren ‘bevroren’. Ze waren nieuwsgierig en stelden vragen aan elkaar. Wanneer jij vol van God bent en je volledig laat leiden door de Heilige Geest, dan zul je Gods liefde gaan uitstralen. Dan zullen de mensen ook nieuwsgierig zijn, ze zullen zichzelf afvragen waar je zo gepassioneerd bent. Ik wil jullie aanmoedigen om geestelijk in beweging te blijven.

Durf jij je leven volledig in Gods handen te leggen? Of sta je op sommige vlakken geestelijk stil?

Fijn weekend,
Greetz Rob

Reacties

 1. Hee Rudy!

  Thanks voor je reactie, gaaf dat je zo’n dagje pland middenin je tentamenweek.
  In mijn vorige tentamenperiode heb ik God heel erg betrokken in alles. Heb ik ook een post over geschreven. Maar afgelopen periode wat minder..

  Gefeliciteerd trouwens met het behalen van je tentamens,

  Greetz Rob

 2. Leuk stukje, Rob.

  Ook mooi dat je het aan het begin van de veertig dagentijd schrijft. Juist nu is het de tijd om tot inkeer te komen en ons weer te bekeren tot God om het paasmysterie in een schitterende onbevlektheid te kunnen vieren. Houdt jezelf maar een reflexieve spiegel voor en probeer iedere week even met je geestelijk begeleider (als je die hebt) te spreken; en voor de katholieke meelezers maak van het begeleidingsgesprek gelijk een biechtgesprek. Voor zij die dit allemaal niet hebben: pak de Tien Geboden en psalm 51 er maar bij en probeer dagelijks 5 tot 10 minuutjes alle oneffenheidjes tussen jou en God te vinden die je aan Hem wilt offeren. Leer maar deze periode van ingetogenheid hoe mooi het is je zonden aan God te mogen offeren!

  Juist nu in de veertig dagen voor pasen kunnen we ons een gewoonte aanleren om dagelijks een vast gebedsritme aan te wennen waar we tot volgend jaar mee vooruit kunnen. Heb je je gebedstijden niet gehaald? Geen ramp, maar probeer voordat je slapen gaat wel je “achterstand” bij te trekken. Dan zĂșl je geestelijk groeien in plaats van blijven steken!

  We moeten ons overigens niet van de wijs af laten brengen door de dagelijkse beslommeringen van tentames en verslagen e.d. Afgelopen januari heb ik mijn stille dag bewust midden in mijn tentamenperiode gepland. Je bent met zo’n dag toch ruim 36 uur “uit het net” terwijl je die tijd hard nodig hebt. Maar de liefde van God heb ik harder nodig dan mijn studie tijd; als God niet met mijn studie is, studeer ik vergeefs. Het was de mooiste stille dag die ik dit academiejaar gehad heb. Even lekker pionieren in mijn favoriete zusterklooster en bij het aanpalende heiligdom met mezelf en mijn roeping. Volledig een dag in absolute stilte met het getijden gebed, Heilige Mis, kruisweg, rozenkrans, uitstelling en aanbidding, geestelijke literatuur, kortom de hele circ. G E W E L D I G !!!

  O ja, mijn tentames: die heb ik allemaal gehaald!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *