Ga op onderzoek uit!

Wat onderzoekt een dokter? Juist, hij onderzoekt o.a. wat er niet goed functioneert in het lichaam van de patiënt. Vooral in een kerk zitten heel veel dokters, velen mensen gedragen zich als chirurgen en dokters. Ze inspecteren de broeders en zusters in hun gemeente en beoordelen wat er niet goed functioneert.

Ik weet niet of jullie het herkennen, maar ik heb er wel soms last van. Op de een of andere manier is het altijd makkelijker om te zien wat de ander verkeerd doet, dan dat je je eigen misstappen (blokkades e.d.) opmerkt. Gedachten als; “Hoe kan die man met zijn verdraaid vervelende eigenschappen God dienen” en “Die jongen heeft overspel gepleegd, hoe kun je nu zoiets goedpraten bij God?” Hele simpele gedachten, maar het zorgde er wel voor dat ik de ander ging inspecteren, en mij vergeleek met die ander.

Een gemakkelijke inkopper staat in Lucas 6:42
Hoe kun je tegen hen zeggen: “Laat mij de splinter in je oog verwijderen,” terwijl je de balk in je eigen oog niet ziet? Huichelaar( synoniem = schijnheilige), verwijder eerst de balk uit je eigen oog, pas dan zul je scherp genoeg zien om de splinter in het oog van je broeder of zuster te verwijderen.

Hoe slim zijn we bezig als we naarstig opzoek gaan naar onvolmaaktheden bij onze mede broeders en zusters, als we niet eerst onszelf ijverig hebben onderzocht? Als we niet zelf openstaan voor verandering in ons denken? Wil jij op Christus lijken, is Hij jouw grote voorbeeld?!

Het lijkt me sterk dat er nog meer ruimte over is om andere mensen te onderzoeken, wanneer we eerst ons zelf uitgebreid gaan inspecteren. We zullen er hoogstwaarschijnlijk achter komen dat we zelf nog zoveel moeten bijschaven in onze levenswandel met Jezus Christus..

En wat is dan nog een juiste ballans in het onderzoeken van jezelf en het onderzoeken en of vermanen van de ander?

Goede week toegewenst! Groetjes Rob

Like deze blog!


Reacties

 1. Ben het met je eens hoor Rob, we moeten ons met onszelf bezig houden. Maar wat krom is in de bijbel blijft voor jou als volgeling van Christus krom. Dit betekent dus dat als je de daden ziet van een andere volgeling van Christus, welke niet in lijn zijn met die van de bijbel, je kunt concluderen dat diegene niet handelt overeenkomstig het woord. Echter, dan is het inderdaad niet aan jou om te oordelen. Maar mocht jij zien dat deze handelwijze schade aanbrengt aan diegene zelf of aan zij/haar omgeving…waarom zou je hier dan iets over mogen zeggen? Jezelf terugtrekken in je eigen wereld en nog eens je eigen tekortkomingen overzien is niet ten bate van diegene die zijn/haar tekortkoming niet meester kan worden maar in sommige gevallen zelfs egoïstisch. Bewust of onbewust.

 2. Je statement was duidelijk in deze post hoor 🙂

  Ik zou namelijk vaker vermaand willen worden, omdat het zo goed is om eens kritiek te krijgen. Dat je eens goed wakker geschud word door iemand op je foute bezigheden. Pijnlijk..maar ontzettend bruikbaar met uiteindelijke een positieve uitwerking, indien je ermee aan de slag gaat.

  But offcourse: laten we eerst onzelf beoordelen.

  Groetjes

 3. Beste Victor,

  Bedankt voor je reactie, het is waar dat we met elkaar meer mogen vermanen. Maar mijn post was er meer op gericht, op mensen die altijd in hun gedachten anderen afkeuren, of hardop. Mensen roddelen over anderen of vertellen altijd aan een ander wat ze niet goed doen.

  Ik hoopte met deze post duidelijk te maken, dat we beter op ons zelf kunnen letten, en daarna pas op de ander, dan andersom.

  Het is easy om een ander als maatstaf te gebruiken, om bij een ander te uiten of te kijken wat hij of zij verkeerd doet, en blij zijn dat we niet zo zijn. Maar het veel moeilijker om ons te vergelijken met Jezus Christus. Dan ontdekken dat we nog in veel aspecten mogen veranderen. En meer mogen gaan lijken op Hem.

  Maar mijn excuses als ik niet duidelijk ben geweest in mijn post.

  Fijne week nog! Groetjes Rob

 4. Een voetbal trainer die praat over een gemakkelijke inkopper 😉

  Maar even over deze post:

  Eigenlijk word niemand ooit vermaakt toch? Ik denk als jij je kwetsbaar opstelt, wetende dat je zelf ook niet perfect bent, iemand best mag vermanen.

  Vb: Hé beste Cornelis, ik weet dat ik ook niet perfect ben, ook ik moet aan mezelf werken, maar hier zou je op kunnen letten…Want…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Goede tijden slechte tijden

Op mijn werk kijken de clienten graag naar goede tijden slechte tijden. Het heilige half uurtje op de afdeling noem ik het...

Brownies met poep op het menu

Iemand vertelde eens  dat velen christenen heel leergierig zijn. Ze verslinden boeken, zitten op de voorste rijen in de kerk en bezoeken...

Richt je aandacht (1)

Vandaag wil ik een passage delen uit het boek ‘Moeiteloos veranderen – Het Woord is het zaad dat je leven kan veranderen’...

Carry on – stop complaining!

Vandaag een overdenking in het engels geschreven door Joyce Meyer. Geregeld plaats ik op Twitter, Facebook en Hyves krachtige uitpraken van Joyce...