Focussen op het wezenlijke

Wat een eer om op gebedsbroeders een gastblog te mogen schrijven! Ik heb wat rondgekeken en ik bevind me zo te zien in goed gezelschap. Alleen qua leeftijd spring ik er een beetje uit. Ik ben deze maand namelijk al 58 geworden. Best wel oud eigenlijk. Ik kan wel gaan zeggen dat mijn ‘echte leeftijd’ volgens de test op www.jeechteleeftijd.nl nog maar 48 is (vooral dankzij mijn moeder van 99 jaar en mijn regelmatige hardloopactiviteiten) en als je telt vanaf mijn wedergeboorte dat ik eigenlijk pas tot 38 jaar kom… Maar ik vrees desondanks dat ik in alle gevallen ver boven het gemiddelde uitkom van alle schrijvers op deze gebedsbroederssite.
Laat ik dat daarom maar benutten en een wijze levensles proberen te ventileren via dit gastblog. Zo een, waar je pas na vele jaren achter komt… 🙂

Focussen op het wezenlijke (na aanleiding van micha 6:8)

Die les is:
laat je bij alles wat je doet niet afleiden van waar het uiteindelijk allemaal om draait.

En waar draait het om:
kies steeds voor het goede – voor jezelf en voor de ander -,  blijf trouw in relaties en leef je leven voor Gods aangezicht.

Ik weet als geen ander hoe gemakkelijk je je kunt laten afleiden.
Wat een energie kan ik bijvoorbeeld niet steken in het bezig zijn met mezelf. Hoe men tegen mij aankijkt. Of ik iets wel of niet goed kan en of dat wordt opgemerkt. Of men mij wel aardig vindt.

Wat een aandacht besteed ik niet aan het mezelf rechtvaardigen en verklaren. Wat vind ik het toch belangrijk om begrepen te worden en gelijk te krijgen.
Wat een moeite doe ik de juiste balans te vinden tussen wel en niet opvallen. Ik wil wel uniek zijn, maar ook niet buiten de boot vallen.
Wat maak ik me kwaad over de domheid van anderen; wat gefrustreerd ben ik als een ander net even slimmer is dan ik; wat angstig ben ik soms als ik een situatie niet helemaal kan beheersen.

Wat zonde dat ik daar zoveel tijd in stop. Ik ga steeds dieper begrijpen en ervaren, dat dat allemaal niet zo belangrijk is. Ik heb immers begrepen, dat God van mij houdt, dat Hij me graag wil zegenen, dat Hij me rechtvaardigt, dat Hij mijn leven leidt, dat Hij mij betekenis geeft, dat Hij mijn eer beschermt, dat Hij mij helpt om tot mijn recht te komen, dat er bij Hem nooit iets uit de hand loopt… Daar hoef ik me werkelijk niet druk om te maken.

Hij is en weet zich verantwoordelijk voor het wegnemen van alle belemmeringen in mijn leven om het belangrijkste te doen. Daardoor kan ik mij concentreren op datgene waar het uiteindelijk om draait: kiezen voor het goede, trouw blijven in relaties en in alle bescheidenheid te leven – te LEVEN – voor Gods aangezicht.

Zo ontwikkel ik steeds meer een ontspannen houding. Ik heb gemerkt dat dat aanstekelijk werkt en dat het vrucht mag dragen in Gods Koninkrijk. Want het leven van jezelf en van anderen wordt er mooier en duurzamer van. En daar gaat het God om.

Vriendelijk groet,
Rob

Reacties

  1. My name is also Rob Giesbers.
    I am an evangleist in the United States.
    my e-mail is [email protected].
    I’d love to hear from you.

  2. Eeen mooi stukje waar ik het helemaal mee eens ben. Meestal leef je meer voor jezelf en voor anderen om te laten zien dat jij wel tof,bent of alles wel goed doet, maar ik denk inderdaad dat dat niet de bedoeling is. Zelf denk ik trouwens dat als je jong bent nog veel meer met prestatie bezig bent. Maar misschien heb ik het verkeerd… ?..
    Ik denk dat het belangrijk is als christen niet ‘meegeleeft’ te worden hierdoor, maar naar je eigen identiteit te zoeken met God. Zo laat je anderen zien, dat je leven ook mooi kan zijn zonder de prestaties en de dingen waar je jezelf zo goed in vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *