Een slecht nummertje

Voorbeeld: stel je luistert tientallen uren per week naar Coldplay. Je vindt het schitterende muziek en bent er helemaal weg van. Op een dag hoor je een vloek in een songtekst. Je zoekt op internet de songtekst op en komt erachter dat Coldplay in dat nummer de artiest een onenightstand heeft met een meisje en dat het hem niet uitmaak wat de Heer ervan vind. Je schrikt van de songtekst en vervolgens…?

Afgelopen week maakte ik dit voorval mee. Niet met Coldplay maar met de band; Death cab for cutie. Ik vind de muziek fantastisch, een heerlijke melodie en over het algemeen aardige teksten. Totdat ik nietsvermoedend zat te surfen op het internet met op de achtergrond een liedje van van deze band.
Ik hoorde ze plotseling al zingend zeggen (gvd) en schrok van de vloek. Ik besloot uit te zoeken in welke context ze het zongen en kwam erachter dat het niet strookte met mijn levensovertuiging. Hij zong dat hij in die tijd verliefd was, het achter in de auto deed met een meisje en dat God de zwarte nacht mocht verdoemen met al zijn zondige verleidingen.

Ik besloot het nummer te verwijderen van mijn computer. Maar wat moest ik in vredesnaam doen met de rest?

Wanneer jij weet dat een goede artiest (bv Coldplay) een slecht nummer heeft geschreven, luister je dan helemaal niet meer naar zijn muziek of luister je dan alleen niet meer dat het desbetreffende nummer?

Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! U hebt toch over hem gehoord, u hebt toch onderricht over hem gekregen? Door Jezus wordt duidelijk dat u uw vroegere levenswandel moet opgeven en de oude mens, die te gronde gaat aan bedrieglijke begeerten, moet afleggen, dat uw geest en uw denken voortdurend vernieuwd moeten worden en dat u de nieuwe mens moet aantrekken, die naar Gods wil geschapen is in waarachtige rechtvaardigheid en heiligheid. Efeziers 4: 20-24

Dit is een heel radicale Bijbeltekst. Maar ik ben van mening dat ik nog steeds moet kunnen luisteren naar deze muziek. Wanneer ik later besef dat het toch geen juiste keuze was geweest, dan verwijder ik de muziek alsnog.

Hoe ga jij er eigenlijk mee om als je van je favoriete band een slecht nummertje tegenkomt?

Groeten Rob

Like deze blog!


Reacties

 1. Hee!

  Wat ontzettend goed dat je dit publiceert op het internet. Ik ben voor mijn muziekles opzoek naar dit soort nummers, om mijn jongeren in te laten zien hoe erg dit is!
  Dankjewel.

  Groetjes, Laura

 2. Ja, ik luisterde eerst ook wel naar eminem en lil wayne en nog veel meer. Maar de duivel spreekt door deze muziek met al zijn shit die er word gezegt in deze nummers. Ik merkte zeker dat het invloed op mij had. Je voeld je depri of juist boos worden door de onderwerpen die ze zingen/rappen. Vandaar dat ik het niet meer luister maar lekker christelijke muziek opzet en daarmee lekker God aanbidden kan. Muziek is ervoor om God te aanbidden.

 3. Al wat God niet behaagt is niet afkomstig van hem satan bracht entertainment.

 4. heey,
  dcfc heeft lekkere muziek, maar ik ben het met je eens dat er twijfelachtige teksten zijn. Ook zoals: I will follow you into the dark.
  Om gelijk alles weg te gooien, ja dan zou ik denk ik meer van de band zelf willen weten. Waar zijn ze mee bezig, waar laten ze zich mee in snap je?

  Een tijd geleden merkte ik dat ik door een christelijke(!) band down werd. Ik heb de hele cd maar weggegooid, ook al stond er nog een geniaal nummer op..

  Maar das mijn keuze. Ik heb namelijk voor mezelf besloten, dat ik liever gewoon maar ergens vanaf ben, dan dat ik blijf twijfelen. En dan zullen er soms dingen de deur uit gaan, die missschien net niet hadden gehoeven. Maar dan hoef ik me in ieder geval niet meer te belasten met twijfel!

  Succes:)
  greetz elise

 5. Hey Kenneth !

  goed gezien! herken het, heb nu ook hele goeie muziek voor terug.

  voor het val je deze nog niet kent:

  phil Joël
  steven curtis chapman
  point of grace
  israel & newbreed

  god zegen toegewenst!

 6. Ik luister alleen christelijke muziek met echt goede teksten die duidelijk gaan over God. Toen ik net tot bekering kwam had ik moeite om al m’n muziek weg te gooien, dus ik deed het geleidelijk. Eerst echte troep zoals Rammstein en Marilyn Manson 😛 Daarna Madonna, Britney Spears en andere muziek die veel over seks gaat, en uiteindelijk gewoon alles wat niet over God gaat. Dat is een radciale stap in geloof, ik was bang dat ik amper meer muziek zou hebben. Maar God zegent zo’n beslissing voor Hem en voorziet me toch elke keer in goede nieuwe muziek. En je went eraan,, ik wil niet anders meer, want van muziek over Jezus merk ik dat echt opgebouwd wordt. Ik richt me meer en meer op God. Bij tsja, hoe zou ik het noemen.. ‘seculiere’ muziek raak ik van Hem verwijderd en richt ik me meer op de wereld.

 7. hoi!!

  Ja dat is soms vervelend, maar als je weet dat de muziek ook het imago en style van de band vertegenwoordigt wordt de muziek gelijk wat minder goed he.

  Heb het hier precies zo gehad.
  Of je het weg moet doen, dat is jouw keuze.
  Songtekst checken is een goede zaak! toppie!

  Maar vergeet niet, een nummer weggooien, de rest van de nummers zijn net zo. En met dat in je gedachte, luister je toch een stuk minder lekkerder toch?

  Gods rijke zegen toegewenst en inzicht en wijsheid voor wat betreft de muziek!

  succes!

  ps. Israel&new breed ken je al, maar check ook eens point of grace, ook hele lekker muziek en goed de mens! :)))

 8. What the * maakt mij zo iets uit??
  Geniet gewoon van het nummer, en ga niet huilen als je zoiets tegenkomt…
  Laat me raden: er is niemand, maar dan ook niemand hier die ooit naar Eminem/Lil’ Wayne/The Prodigy luisterd, of wel?

 9. is coldplay nou christelijk of niet
  en mag & en kan ik het wel luisteren
  groetjes anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Goede tijden slechte tijden

Op mijn werk kijken de clienten graag naar goede tijden slechte tijden. Het heilige half uurtje op de afdeling noem ik het...

Brownies met poep op het menu

Iemand vertelde eens  dat velen christenen heel leergierig zijn. Ze verslinden boeken, zitten op de voorste rijen in de kerk en bezoeken...

Richt je aandacht (1)

Vandaag wil ik een passage delen uit het boek ‘Moeiteloos veranderen – Het Woord is het zaad dat je leven kan veranderen’...

Carry on – stop complaining!

Vandaag een overdenking in het engels geschreven door Joyce Meyer. Geregeld plaats ik op Twitter, Facebook en Hyves krachtige uitpraken van Joyce...