Droomdieven..

“Een kennis van mij raakte tijdens zijn eerste studiejaar in een depressie en besloot zijn studie een tijdje te onderbreken. De pogingen van zijn vader, een tamelijk vermogend man, om hem op andere gedachten te brengen, haalden niets uit. Integendeel, de jongeman vertrok naar het zendingsveld en kreeg een compleet ander leven.

Al snel had hij geen antidepressiva meer nodig en besloot hij om de roepstem van de Heer te gehoorzamen en naar een onveilig land te gaan met een wispelturig politiek klimaat. Zijn moeder was heel blij met die beslissing, maar zijn vader was woedend. Hij dreigde het zendingsgenootschap voor het gerecht te slepen en wist zijn zoon verbaal zo onderuit te halen, dat de jongen tenslotte een gebroken man was en opnieuw in een depressie raakte. Deze vader was een droomdief."

Het is interessant dat de Bijbel een naam heeft voor religieuze droomdieven: farizeeërs.

Jezus vervulde de droom van een blindgeboren man: Hij kon zien. De farizeeën deden er alles aan om de man van zijn droom te beroven (Johannes 9)

Een vrouw met een dubieuze reputatie goot peperdure parfum over Jezus uit, en de droomdieven in het vertrek probeerden haar de blijdschap van haar dankbaarheid te ontnemen. (Marcus 14)

Ook in het evangelie naar Matteüs vinden we hiervan een voorbeeld (zie 12:1-8) De discipelen van Jezus, voor wie het geloof een compleet nieuwe ervaring was, waren dol van blijdschap dat ze met Jezus mee mochten. Ze waren onwetend en naïef, vol ontzag en verwondering. Hongerig sjouwende ze over een akker, plukten wat aren en aten die op. Plotseling werd hun droom wreed verstoord door een stel schreeuwende farizeeën: ‘HÉ, WAT DOEN JULLIE DAAR? Jullie mogen niet werken op de sabbat. Ware godsdienst betekent dat je je aan wetten en regels houdt; jullie zijn onverantwoord bezig.’’ Droomdieven..

Ze hadden net zo goed kunnen zeggen; ‘Kijk, het is niet de bedoeling dat het geloof spannend en avontuurlijk is; het is een bloedserieuze zaak. Bij het geloof gaat het om het houden van regels en wetten.’

Christus is de droomgever die wil dat we luisteren naar de droom die Hij voor ons heeft, zodat we als kinderen door de akker van zijn genade kunnen hollen. Het probleem is dat die akkers vol obstakels zitten – obstakels die ons doof maken voor de droom die God voor ons heeft die ons afhouden van een avontuurlijk geloof.” ( Yaconelli, M (2007) Een avontuurlijk geloof – Leren luisteren naar het fluisteren van God. Blz. 30-32. Uitgeverij: Gideon, Hoornaar.

Ben jij wel eens overvallen door een droomdief? Is er nog een droom die je ooit nog eens wilt gaan najagen? Zo ja, wat weerhoudt je ervan om die droom nu al na te jagen?

Greetz Rob

Reacties

 1. Hej,

  Supper mooi stukje. Om een lang verhaal kort te houden. Ik heb vanaf kleins af aan al een droom gehad van wat ik later (als ik groot : ) ) ben wil gaan worden. Ik zat alleen met een probleem. De studie ik dan wil gaan doen was/is veelste moeilijk voor me. Ik heb een mbo niveau en arts worden is universitair.

  Zo veel mensen om me heen zeggen/zeiden dat red je nooit. Dat niveau is veelste hoog voor je enz enz.

  Ik heb het altijd in gebed gebracht bij God. God heeft me laten zien dat ik gewoon de weg kon bewandelen van wat mijn droom is.

  Ik doe dit nu en weet de weg van God is altijd de beste.

  Duzz ja ik ben wel eens overvallen door een dromendief! Maar dat weerhoud me niet om door te gaan met het verwezenlijken van mijn droom!

  Groetsels!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *