“Denk erom wat je zegt”

We kennen het allemaal wel: Iets zeggen terwijl we dit beter niet kunnen doen. Iets tegen een ander zeggen wat we niet mochten zeggen. Het kan weleens gebeuren dat we iets vertellen wat iemand ons in het geheim heeft laten weten. Dat we dat kleine geheimpje door vertellen aan een ander. Dit vertellen we dan ook door in het geheim. Maar wie weet zeker of een geheim bij de ander veilig is? Zelfs de beste vrienden van Jezus verloochenden hem. Zo ontkende Petrus drie keer dat hij Jezus kende. Hij zei op deze vraag drie keer nee.

Eigenlijk is de mond dus ook het krachtigste deel van het menselijke lichaam. De tong die heel veel schade kan aanrichten maar ook veel doet helen. De tong in de mond van het menselijke lichaam. Het kleinste deel van het menselijke lichaam waarin heel veel kracht zit.

Zo kan een dominee of een president in de preek of een toespraak heel veel losmaken. Zo zijn ook de woorden Barack Obama heel veel besproken. De woorden ‘Yes we can’ zijn ‘bijna legendarisch’ geworden. Het geeft alleen al aan hoe krachtig woorden, dus de menselijke tong kan zijn. Wanneer we de bijbel openslaan bij het Bijbelboek prediker en we bekijken:

Prediker 7 vers 8: ‘Je kunt beter luisteren dan spreken’

Dan wordt het al duidelijk hoe belangrijk het is om te zwijgen op de juiste momenten. Zo staat ook in diezelfde Bijbelboek dat er voor alles een tijd is. Het geeft dus alleen maar aan hoe belangrijk het is om op de juiste momenten te spreken en op de juiste momenten te zwijgen.

Hoe gaat dit eigenlijk bij jou? Weet jij de juiste momenten, de juiste momenten voor spreken en zwijgen?

Laat me je bemoedigen door een eerlijke antwoord te geven. En wees daarbij vrij om een reactie achter te laten.

Groetjes Jan

Like deze blog!


Reacties

  1. Nou, als ik heel eerlijk ben: nee, ik weet niet de juiste momenten voor spreken en zwijgen….Helaas…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Woorden van leven en dood

Extra: Lees in de Bijbel het Bijbelgedeelte Genesis 27:30-38 ter inleiding op onderstaande blog. Woorden, en in het bijzonder zegeningen en beloftes...