De verschillen versus de overeenkomsten

Anglicanisme, Baptisme, Calvinisme, Doopsgezinden, Evangelischen, Gereformeerden, Genootschap der Vrienden, (Quakers) Lutheranisme, Methodisme, Pinksterbeweging, Vergadering van gelovigen, Vrijzinnig protestantisme, Zevendedagsadventisten etc.

Dit is nog maar een lijstje van alle stromingen in het christendom. Allerlei stromingen met andere invalshoeken, met andere rituelen, met andere opvattingen. We zijn met zijn allen zo steengoed in het opsommen van de verschillen. We plaatsen ons in een steeds kleiner hokje door ons af te zetten van de andere stromingen. Ruzies, kerkscheuringen, allerlei narigheid. We focussen ons voornamelijk op de verschillen. Eindeloze discussies voeren we tegenover elkaar om vervolgens al ruziënde tot de conclusie te komen dat we het nooit met elkaar eens zullen worden. We keuren andere stromingen af en verdedigen onze eigen stroming.

De overeenkomsten

We kunnen met elkaar veel meer bereiken als we ons focussen op de overeenkomsten tussen de christelijke stromingen. Wat zouden we een geweldig leger vormen als we de eenheid zouden erkennen tussen alle christelijke stromingen. Uiteindelijk is de grootste overeenkomst dat we allemaal één God hebben.

Alle christelijke stromingen zijn als het ware allemaal verschillende bootjes op zee.

De bootjes zien er allemaal verschillend uit en alle bootjes varen hun eigen route. Alle mensen op de verschillende bootjes gedragen zich anders en hebben hun eigen regeltjes en opvattingen en gedragingen. Maar de eindbestemming van alle bootjes is hetzelfde. De meeste christelijke stromingen geloven dat Jezus Christus aan het kruis is gestorven en na drie dagen weer is opgestaan, de meeste christelijke stromingen geloven in het eeuwige leven en geloven in dezelfde God. Wat een geweldige overeenkomsten, niet waar?

Het is goed om te praten vanuit een nieuwsgierigheid met elkaar te discussiëren over bv de kinderdoop versus volwassendoop. Maar discussiëren met de intentie om elkaar te overtuigen met verscheidene standpunten? Dat lijkt mij niet de moeite waard, laten we ons dan focussen op de overeenkomsten.

‘’…en verdraag elkaar uit liefde. Span u in om door de samenbindende kracht van de vrede de eenheid te bewaren die de Geest u geeft: één lichaam en één geest, zoals u één hoop hebt op grond van uw roeping, één Heer, één geloof, één doop, één God en Vader van allen, die boven allen, door allen en in allen is.
(Efeziers 4: 2-6)

Fijn weekend nog,

Groetjes Rob

Reacties

 1. Wat zouden we een geweldig leger vormen als we de eenheid zouden erkennen tussen alle christelijke stromingen. Uiteindelijk is de grootste overeenkomst dat we allemaal één God hebben.

  Lees ik hierboven. Ik zou het woord christelijk dan weg willen laten, want er is buiten het christendom ook nog iets. Ook die hebben – in wezen – dezelfde God.

 2. robje,

  je hebt een zeer mooie visie voor de kerk.
  weet je waar ik me altijd aan stoor.
  sommige mensen snappen niet dat de kerk het lichaam van christus is en niet een stroming of kerkgebouw.

  stel dat alle leden van het lichaam elkaar ook als leden zouden zien en niet binnen een mensverzonnen kader en dan gaan samenwerken, wow .. dan zou het er heel anders uit zien.
  natuurlijk kan je dan onderling lekker discussieren, maar dan toch in vrede en liefde.
  Daar gaat het toch om als kinderen van God.
  Het is makkelijk om lief te hebben als iemand hetzelfde is als jij, maar spreekt het niet meer van liefde als je iemand lief kan hebben gewoon uit liefde?

  Word mooi verwoord in die tekst;)

  bless,
  elise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *