De sleutel om onze passie te bewaken is intimiteit

Stel, je zit na de kerkdienst gezellig koffie te drinken met een jongeman uit het muziekteam. Na wat geklets over koetjes en kalfjes stelt hij plotseling de vraag: ‘hoe is je relatie met God?’ Je schrikt een beetje maar begint vervolgens enthousiast te vertellen wat je allemaal doet; ‘het gaat erg goed momenteel, Ik ga elke maandagochtend naar de bidstond, elke woensdag naar de christelijke studentenvereniging, elke zondag naar de kerk (…).’

Misschien had je het al we door, maar dit is niet het antwoord op de vraag. Gisteren luisterde ik naar een seminar van Jonathan Kerrigan. Hij vertelde dat bij deze vraag christenen de plank vaak misslaan, want hoe is jouw relatie met God werkelijk? Vraag het jezelf eens af.

De afgelopen weken was ik erg druk met school, de christelijke studentenvereniging, een nieuwe gebedsgroep op school, de website Gebedsbroeders.nl, sociale contacten etc. Ik had (maakte) nauwelijks tijd om intimiteit met God te hebben. Ik had God wel tijdens de bidstonden, in gesprekken met vrienden en in kerkdiensten ervaren, maar werkelijke intimiteit met God ontbrak. Hierdoor had ik moeite om mijn passie te bewaken.

Exodus 33:7 en 11
7 Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde. (…) 11 De HEER sprak persoonlijk met Mozes, zoals een mens met een ander mens spreekt. Daarna keerde Mozes terug naar het kamp, maar zijn jonge dienaar Jozua, de zoon van Nun, verliet de tent niet.

We leven in een drukke wereld. Onze agenda’s zijn volgepropt met afspraken. Wanneer we intimiteit met God willen dan moeten we dat plannen. We kunnen niet te midden van alle drukte intimiteit met God hebben. Mozes sloeg ook bewust buiten het kamp, op ruime afstand zijn tent op. Hij noemde deze tent de ‘ontmoetingstent’. Hier ontmoette hij God.

Wanneer we intimiteit met God willen, dan zullen we daarvoor moeten gaan strijden. Je mag God vragen: “God, hoe kan ik die intimiteit met u hebben.” Heb de moed en het verlangen om voor die passie te vechten. God wil jou alleen ontmoeten buiten alle andere dingen, zet tijd apart voor Hem.

Ik wil jou aanmoedigen om deze week intimiteit met God te hebben. Zoek een plek buiten alle drukte waar je God kunt ontmoeten, plan je intimiteit met God. Succes!

Zegen, Rob

Reacties

 1. Even kort samgevat dwang komt van satan liefde van God wie liefde heeft heeft geduld is nederig staat voor mensen klaar doet alles in de naam des Heere, wij mensen hebben een vrijheids keuze zijn geen slaaf meer voor de zonde door wat Jezus voor ons heeft gedaan, dwang komt ook niet voor in de woorden van God enkel is het je zelf te geven en te GELOVEN al de andere regels waar je bijna op je tenen moet lopen komt van satan die graag angst in je schoenen schuift die je graag laat geloven je zoveel offers moet brengen dat komt ook niet voor in de woorden van God. Ik las laatst en Quote Theologen wekken mijn argwaan Bijbelkenners zijn mij liever hoop dat je hem snapt.
  Laat je lijden door het woord van God en niet de mens zijn zo veranderlijk als het weer.

  Gods Zegen fijne feestdagen.

 2. Diane,

  Waarschijnlijk word je door christenen om je heen “gedwongen”
  God dwingt niet. Vanuit mijn eigen wandel kan ik Berluckik bevestigen, als je relatie groeit wil je vanzelf ook meer.

  Denk aan een relatie met vriendinnen, een vriendin die veel voor jou overheeft, daar heb jij ook meer voor over toch?

 3. Hallo Diane,
  Je wil een relatie met God, dan moet je inderdaad niets maar dan mag je en dan (als de relatie goed is ) ga je ook want je wil zo veel mogelijk God leren kennen.God heeft ons ook zijn Heilige Geest gegeven om in ons hart te wonen en te werken. En die helpt ons ook om de bijbel goed te verstaan. Blijf daarom altijd bidden dat de Heilige Geest in je hart wil wonen en niet iemand/ iets anders.

 4. En toch vind ik het moeilijk. In een relatie moet je niet van alles, maar je mag. Je moet niet naar bijbelstudies gaan, je moet niet evangeliseren, je moet niet naar de gebedssamenkomsten gaan. Wij hebben zoveel verplichtingen, maar is dit echt iets wat God van ons vraagt? Of leggen we dit aan iedereen op?

 5. God heeft in zijn wijsheid ons dit als voorbeeld gegeven in de bijbel, zodat wij met ons menselijk brein kunnen bedenken hoe een relatie met God kan zijn.

 6. Maar een huwelijksrelatie veronderstelt de groei van beide kanten. God groeit niet naar jou toe, maar heeft je al vanaf je begin zo lief, dat hij zijn zoon heeft gezonden. Hier gaat dus de vergelijking mank, lijkt me.

 7. Hoi Diane,
  Een goede relatie met God is te vergelijken met een goede huwelijksrelatie. Je hebt dan alles voor elkaar over, je doet dingen voor elkaar om de ander een plezier te doen. Je geeft meer dan je neemt. Een goede relatie moet groeien. In een huwelijk leer je elkaar ook goed kennen en God leer je kennen door zijn liefdesbrief , de bijbel , te lezen en nog eens te lezen en te bestuderen en dan daaruit te leven om God de eer te geven die Hem toe komt. Dan wil je graag naar de kerk om nog meer van Hem te horen, dat te delen met andere mensen. Dan ga je naar bijbelstudie om ook daar met elkaar over God en zijn bijbel te spreken. Als je iemand niet kent kun je ook geen relatie met hem opbouwen , daarom is kennis van ook zo belangrijk. Ik hoop dat je iets verder bent en begrijpt wat een goede relatie met God inhoudt.

 8. Bedankt om dit te delen! Maar wat is een relatie met God eigenlijk? Is het te herleiden tot een moment op de dag? Is het van alles moeten/mogen doen in de kerk? Wat is een definitie van een goeie relatie met God te hebben?

  D

 9. Mooie ontdekking;)

 10. Zeker deze week is dé week in het kerkelijk jaar om intimiteiten met de Heilige Drieëenheid te onderhouden. Vandaag is het Witte Donderdag waarin de instelling van de eucharistie gevierd wordt; Jezus geeft zijn lichaam en bloed voor ons en Hij leert ons de uiterste daad van naastenliefde (joh 13) Morgen is het Goede Vrijdag: de dag dat Jezus zijn lijden en kruisweg ondergaat. Dat is de dag om de 16 staties van de kruisweg te overwegen en je eigen identificatie met die staties te onderkennen. De liturgie van deze dag voorziet erin dat je als het ware de rol van alle hoofdrol spelers in het lijdens verhaal van Jezus kunt vervullen.

  Komende zaterdag is het de paaswake: hernieuwing van de doopbeloften, de overwinning op de dood, de verrijzenis. Jezus die niet dood en voorgoed verdwenen is, maar leeft en zeer nabij is.

  Komende avond/ nacht wordt er op veel plaatsen in voorzien om een nachtelijke aanbidding te hebben. Zelf ben ik komende nacht ook ruim een uur gelijk een apostel om met Hem te bidden en te waken………

  Groetjes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *