De kunst van het ontvangen…

Ik ben Frank, 49 jaar, getrouwd en vader van 3 toffe kinderen. Hobby’s van me zijn racefietsen, mountainbiken en saxofoonspelen. Doe jij ook zo je best om het anderen naar de zin te maken, om God te dienen en een goed christen te zijn? Vind je het niet vermoeiend om aan de eisen van de wereld en God te voldoen? Of je nu druk bent met je huiswerk, je werk, de taken in je gemeente… 

Heel vaak ervaar je dat als stress, omdat je denkt dat de ander (school, werkgever, gemeente of God) vindt dat je moet presteren. Hoe hoger je cijfers zijn, hoe meer salaris je krijgt, hoe meer je doet voor anderen of voor God, hoe meer aanzien je denkt te verdienen.  Helaas verwar je dan dikwijls onze wereld met de wereld van God. In Gods koninkrijk draait het niet om verdienen maar om ontvangen.

God heeft ons gemaakt om een relatie met Hem te hebben niet om dingen voor Hem te doen.  We mogen van hem van alles ontvangen, we hoeven er “alleen maar” open voor te staan.

Hij heeft in de eerste plaats zijn Zoon gegeven uit liefde voor jou zodat jij een nieuw en eeuwig leven met Hem kunt beginnen. Je hoeft dit geschenk van Hem “alleen maar” aan te nemen. Je hoeft er niet voor te presteren of er  je best voor te doen. (Joh 1:12,13). God wil ons graag geven wat ons hart verlangt. We hoeven ons geluk “alleen maar”  bij Hem te zoeken en te ontvangen wat Hij geeft (Ps. 37:4).

Een mooi voorbeeld van iemand die de kunst van het ontvangen onder de knie had was Maria.

Terwijl Martha haar best deed voor Jezus, zat Maria aan Jezus zijn voeten en ontving Zijn woorden en Zijn liefde.

Luc 10: 38-42
Toen ze verder trokken ging hij een dorp in, waar hij gastvrij werd ontvangen door een vrouw die Marta heette.  Haar zuster, Maria, ging aan de voeten van de Heer zitten en luisterde naar zijn woorden.  Maar Marta werd helemaal in beslag genomen door de zorg voor haar gasten. Ze ging naar Jezus toe en zei: ‘Heer, kan het u niet schelen dat mijn zuster mij al het werk alleen laat doen? Zeg tegen haar dat ze mij moet helpen. De Heer zei tegen haar: ‘Marta, Marta, je bent zo bezorgd en je maakt je veel te druk.  Er is maar één ding noodzakelijk. Maria heeft het beste deel gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen.’

Ik wil graag zijn als Maria. Ik hoef daarvoor “alleen maar” te ontvangen van Hem die onvoorwaardelijk van mij houdt. Wees nu terwijl je dit leest even stil voor Jezus, luister naar Hem…. en probeer van Hem te ontvangen. “Alleen maar” ontvangen dat is de kunst.

Maria verstond de kunst van het ontvangen… en jij… ben je meer een Martha of  een Maria…?

Shalom, Frank

Reacties

 1. Mooi, bemoedigend stukje 🙂

 2. Oh, maar ik schreef eerder dat ik heel goed op de hoogte ben van wat de bijbel ons zo al laat weten, Thijs.
  Het geval alleen al dat dit een van de eerste belangrijke passages is geeft m.i. al aan dat er bij de schepping, uitgaande dat het berust op waarheid(!), het een en ander niet zo gelopen is dan aanvankelijk werd bedacht en de ‘schepper’ alle zeilen moest bijzetten er nog iets van te kunnen maken, dan wel te verdoezelen wat er werkelijk fout ging.

 3. Nouja, David (lucifer),

  Dan moet je even iets verder lezen in Genenis.

 4. ‘God heeft ONS gemaakt om een relatie met Hem te hebben niet om dingen voor Hem te doen. We mogen van hem van alles ontvangen, we hoeven er “alleen maar” open voor te staan.’

  Ja zeker! Hij heeft ons gemaakt.
  Lijkt me uitermate twijfelachtig en mocht dit toch zo zijn, dan zijn we aan hem gelijk. (Schrijf zijn naam expres met kleine letters omdat hij toch niet bestaat.)
  Want staat er niet reeds in Genesis dat hij ons schiep naar zijn evenbeeld? Zij geestelijk evenbeeld wel te verstaan. In dat geval zijn wij even perfect als dat hij dat is of is hij even gebrekkig als wij dat zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *