De ark?!

Heb je wel eens stilgestaan bij de ark van Noach? De afgelopen dagen heb ik mij in de ark verdiept. Wat een geweldig meesterwerk. Gezien de veelgebruikte afbeelding hiernaast verbaasd het me niet dat mensen zich afvragen of het wel mogelijk is om 16.000 dieren onder te brengen in de ark. Hehe:)

Het scheelt natuurlijk dat zeedieren, insecten en amfibieën niet mee hoefden in de ark. Alleen zoogdieren, reptielen en acht mensen. De meeste planten kon de vloed op eenvoudige wijze overleven. Sommige kwetsbare zaden werden meegenomen in de ark.

De Ark was ongeveer 135 meter lang, 22,5 meter breed en 13,5 meter hoog (ervan uitgaande dat een el 50 cm was). Als je die getallen vermenigvuldigt, krijg je een inhoud van ongeveer 41 duizend kubieke meter! De 135 meter lange Ark zou mooi in een voetbal stadion passen en hoger zijn dan een flat met vier verdiepingen. Geeft dit al je een grootser beeld van de ark?!

De beste en waarschijnlijk meest geloofwaardige beschrijving van de Ark is afkomstig van George Hagopian. De ark zag er niet uit als een boot. In het Hebreeuws betekent ark geen boot of schip maar kist of doos. Het zelfde Hebreeuwse woord Ark wordt ook gebruikt om het mandje te beschrijven waarin Mozes als kind in de Nijl dreef. Hoe zag de ark er dan wel uit?

De ark had een platte bodem, was niet gestroomlijnd en bovenden bevondien de ramen zich aan de bovenkant. De platte bodem maakte het gemakkelijker om op droog land in te laden. Een gestroomlijnde vorm is alleen nodig voor schepen die ontworpen zijn voor snel en zuinig vervoer, geen van beide van toepassing op de Ark. Het enige doel van de ark was om te blijven drijven. Daarom zat er ook in de boot geen stuurhut en roer. Ramen aan de zijkant zouden leuk geweest zijn voor Noach en zijn familie, of voor de giraffen om hun nek uit te steken, maar zijramen zouden de diepgang en het maximum laadvermogen beperken. Als je weer eens kijkt naar het plaatje hierboven.. Met ramen beperk je de diepte van de ark die zorgt voor stabiliteit en dus ook de laadruimte. Jaja, over alles is nagedacht!

Ik was onlangs bij een bidstond, en daar deelde een echtpaar een profetie die ze hadden gehoord van een profeet. De profetie liet zien dat de ark geen ramen had aan de zijkant, maar alleen aan de bovenkant. Zo leerden Noach en zijn familie om niet naar de omstandigheden te kijken, maar zich altijd op God te richten. Zoals je hierboven las zijn ramen aan de bovenkant ook praktischer i.v.m. de ligging in het water die zorgt voor stabiliteit en de groter laadruimte. De Bijbel is er duidelijk er in ieder geval geen ramen aan de zijkanten waren geplaatst, wel zat er een lichtopening bij het dak, als iemand Bijbels kan beargumenteren dat er wel degelijk ramen aan de zijkanten waren bevestigd, zoals de meeste kinderbijbels doen geloven, vermaan mij dan!

De Bijbel vertelt niet dat de ramen aan de bovenkant waren geplaatst zodat de mens zich op God richtte en niet tuurde door de ramen naar buiten, de omstandigheden. Toch is de uitkomst van het beeld een mooie boodschap en de kern is zeker waar. De uitkomst van deze profetie komt vaker voor in de Bijbel. Zo ook in Mattheus 6 (Beter kun je heel mattheus 6 lezen)

Vraag je dus niet bezorgd af: “Wat zullen we eten?” of: “Wat zullen we drinken?” of: “Waarmee zullen we ons kleden?” – “…”Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben. Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. Matt 6:31-33

Ook hier wordt kenbaar gemaakt, maak je geen zorgen, richt je niet op je omstandigheden, maar zoek, vertrouw op God. Gaaf hé? 🙂

Het hout werd niet uit Jozefs houtzagerij opgehaald, om de ark te bouwen moesten vele bomen worden omgehakt en moest het hout worden bewerkt. De planken moesten gezaagd en op maat gemaakt worden. Er waren dikke en dunne planken. Er moesten gaten in geboord worden. Ze moesten op een speciale manier gebogen worden. Kortom, elke plank, elke christen, krijgt zijn of haar specifieke bewerking. De grote Timmerman, God de Vader, is aan het werk. En zo gaan alle planken gebruikt worden voor het samenstellen van een geweldig bouwwerk.

1 Kor 12:20 Het is juist zo dat er een groot aantal delen is en dat die met elkaar één lichaam vormen.

God besteed aan elke plank bijzondere aandacht en brengt ze allemaal op hun specifieke plaats. Yeah, ik vind het een schitterende vergelijking!

Ben jij de afgelopen jaren al geschaafd, gezaagd, geboord of gebeiteld? Vraag God of hij aan je wilt (verder) bouwen, Hij wilt je graag vormen! Mocht het zijn dat je teveel uit dat raam kijkt, en gefocust bent op (vervelende) omstandigheden. Weet dat je niet alleen bent, en op Hem mag vertrouwen.

Heb je onbeantwoorde vragen omtrent Noach en de Ark? 42 veel voorkomende vragen worden beantwoord op de site “Veilig in de ark”

Gods zegen en excuses voor deze wat langere post..

Groetjes Rob

Like deze blog!


Reacties

 1. Mooi blog Rob! Ik wil ook nog wat delen.

  Een perspectief is idd je te richten op God en niet kijken naar je omstandigheden. Maar ook een ongelooflijke vertrouwen van Noach in God, want na zoveel dagen op water wil je ook wel weer is wat anders. Je bent machteloos! Richt je daarom op God en vertrouw op Hem. Maar stel je heb het moeilijk en de vertrouwen is wat afgeslapt, vraag God dan om een bevestiging! Noach deed dat tot 3 keer toe!! Zo goed is onze God! Geduldig met zijn kinderen!

 2. Wow dit is een mooi stukje! Het enige wat ik te vertellen heb is dat het soms wel wat lastig is om omhoog te kijken. Als je dingen meemaakt in je leven is het niet altijd even makkelijk. Natuurlijk mag je dan vragen om kracht van God en dat doe je ook (als je slim bent) maar toch…

 3. Hej Misael,

  Kun je me ook vertellen wat je er zo slecht aan vindt? Ik zie uit naar je mening. Alvast bedankt, groetjes Rob

 4. :D, goed je woorden te lezen Job 😉
  We should meet

 5. Yup, oud-klasgenoot HQ 2007-2008

  Inderdaad.

 6. Kent Hovind, ken hem niet. Maar ik zal Mark Winkelaar eens vragen, thanks voor de tip 🙂

  Ik ben meer allergisch voor het klakkeloos overnemen van beelden zonder toetsing. Toen ik de mensen aansprak tijdens de bidstond, konden ze me niet vertellen of het wel echt klopte dat er geen ramen aan de zijkant zaten. Ik vind het belangrijk dat je beelden, profetieën e.d. toetst. Vandaar ook deze post, als je iets toetst, uitpluist, kun je vervolgens met veel meer zekerheid in iets geloven. Tevens geeft het me ook meer ontzag voor dit staaltje kunst, wat een meesterwerk, die ark.

  Maar ik begrijp je wel 😉 Nog even uit nieuwsgierigheid, ik neem aan dat je via Mark Winkelaar op deze site terecht bent gekomen?

 7. Ramen aan de zijkant verzwakken ook nog ns de structuur van het vaartuig. De ark was enorm lang en had nogal wat onstuimig weer te verduren, dus het moest zeker in de lengte stevig zijn.
  ‘k Snap ‘em wel. Kent Hovind (jou vast bekend, anders vraag je Mark W.), die Amerikaanse belastingontduiker, heeft er ook een interessante studie over.

  Interessant voor mij was de Hebreeuwse betekenis van ark. Snapte al nooit waarom de ark van de Israëli’s ook ark heette. Was gewoon een verbondsdoos 🙂

  M’n reactie was wat cynisch, omdat ik allergisch ben voor een overdaad aan beelden. De brenger of ontvanger van die beelden krijgt in een groot aantal labiele (pinkster)gemeentes gauw één of andere ongezonde apostolische heldenrol toebedeeld. Let wel, ik ben niet tegen beelden of woorden van God an sich. Die zijn te gek.
  Ach, je begrijpt me vast wel… 🙂

 8. He Job, een ark met 1 groot raam aan de bovenkant, lijkt me niet logisch. Hehe. Wat ik probeerde duidelijk te maken is dat je tegenwoordig in schepen overal aan de zijkanten ramen hebt zitten. In de ark is hier bewust niet voor gekozen; denkend aan;

  “Ark. Het enige doel van de ark was om te blijven drijven. Daarom zat er ook in de boot geen stuurhut en roer. Ramen aan de zijkant zouden leuk geweest zijn voor Noach en zijn familie, of voor de giraffen om hun nek uit te steken, maar zijramen zouden de diepgang en het maximum laadvermogen beperken. Als je weer eens kijkt naar het plaatje hierboven.. Met ramen beperk je de diepte van de ark die zorgt voor stabiliteit en dus ook de laadruimte”

  Ook van boven was de ark volledig afgesloten, denkend aan een doos, een kist. De hebreewse vertaling van Ark.

  Vrij lastig uit te leggen, toch wil ik een poging wagen. Kijk goed naar de foto, hierboven. Het is 1 grote kist. en bovenop zullen ramen hebben gezeten. Omdat het geen glazen ramen waren, is er boven deze licht openingen een groot afscherming gebouwd. Ik zie het zo voor me, dat je vanuit de ark schuin omhoog keek.

  Geen dek, dus niet de mogelijkheid om over de railing te kijken. maar vanuit het midden van de ark lichtopeningen, en van daaruit de mogelijkheid om naar buiten, boven te kijken.

  Het was trouwens niet echt een profetie tijdens die bidstond, meer een een mooi beeld met een goede boodschap.

  Ik weet ook niet hoe het nu precies zat met die lichtopeningen aan de bovenkant. Wel is het zo dat wetenschappelijk valt te verklaren dat ramen aan de zijkanten de hoeveelheid laadruimte beperken, logisch ook.

  Zie uit naar je reactie 🙂

 9. Ehh…. alleen een raam aan de bovenkant… Niet erg handig als het 40 dagen (of langer) heel heftig regent. Zeker als je ervan uitgaat dat ze toen waarschijnlijk nog geen glas hadden…
  (zegt hij zonder de bijbeltekst erbij te lezen)

  Apart dat daar een hele profetie aan gewijd wordt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Richt je aandacht (2)

Vandaag wil ik een passage delen uit het boek ‘Moeiteloos veranderen – Het Woord is het zaad dat je leven kan veranderen’...

Richt je aandacht (1)

Vandaag wil ik een passage delen uit het boek ‘Moeiteloos veranderen – Het Woord is het zaad dat je leven kan veranderen’...