‘Coma-zuipen’ nieuwe sport jeugd

Even wat krantenkoppen van de afgelopen twee maanden die te maken hebben met… Alcohol. Dagelijks staat de krant vol met artikelen die gaan over alcohol. Blijkbaar geeft het de kranten meer dan genoeg inspiratie om over te schrijven. Ik zelf drink geen alcohol, nooit heb ik een glaasje wijn of een flesje bier gehad.

“Ron Brandsteder na aanrijding met alcohol in boeien”
“'Coma-zuipen' nieuwe sport jeugd”
“Honderden kinderen in ziekenhuis door alcohol”
“Hardere aanpak rijden onder invloed”
“'Jongeren drinken vaker en meer”

Even wat krantenkoppen van de afgelopen twee maanden die te maken hebben met… Alcohol. Dagelijks staat de krant vol met artikelen die gaan over alcohol. Blijkbaar geeft het de kranten meer dan genoeg inspiratie om over te schrijven. Ik zelf drink geen alcohol, nooit heb ik een glaasje wijn of een flesje bier gehad. De meeste mensen die mij kennen weten dan ook dat ik principieel geen alcohol drink. Waarom drink je geen alcohol zul jij je wellicht afvragen, heel begrijpelijk deze gedachtte. Ten eerste wil ik kenbaar maken dat het geen bijbels principe is. Wel heeft het te maken met mijn christelijk geloof, mijn persoonlijke relatie met God.

Ik heb mijn hart overgegeven aan God. Hij mag mijn leven leiden. Hij leidt mijn leven en woont in mijn hart(tempel) Ik rook geen rookwaar omdat dat de tempel van de Heilige Geest bevuild. Zie de post: Past roken bij een christelijke levensstijl ?

Wanneer ik alcohol drink dan loop ik het risico dat ik de controle over mijn geest volledig uit handen geef. De alcohol neemt de plaats over van de Heilige Geest. Misschien ken je het wel. Je wordt wat luidruchtiger, wat losser en bent misschien al lichtelijk aangeschoten. Juist, de alcohol doet zijn werk. Je bent de controle verloren over jezelf, je lichaam en de alcohol heeft de controle overgenomen van de Heilige Geest.

Dit is mijn hoofdreden dat ik geen alcohol nuttig. Ik wil dat niets anders de controle heeft over mijn lichaam, dat niemand anders mij leidt dan de Heilige Geest, God mag alleen heersen over mijn lichaam.

1 korintiers 6: 12: U zegt: ‘Alles is mij toegestaan.’ Maar niet alles is goed voor u. Zeker, alles is mij toegestaan, maar ik mag me door niets laten beheersen. 20: U bent gekocht en betaald, dus bewijs God eer met uw lichaam en met uw geest die van God zijn.

Hoe denk jij over alcohol? En hoe vind jij dat er mee wordt omgegaan in onze maatschappij?

Gods zegen!
Rob

Reacties

 1. Beste bezoekers!

  Ik ben inmiddels (een kleine 2,5 maand verder) iets van mijn mening veranderd. Misschien kom ik hier binnenkort met een nieuwe post op terug. De nadruk (de vorming van mijn nieuwe mening) ligt nu niet meer zozeer op het christelijk geloof en de Heilige Geest, maar veel meer op de alcoholindustrie en het gebruik van alcohol door de consument. Dit even ter aanvulling op de bovenstaande post.

  Groeten Rob

 2. Laat mij ook maar afwijken van de massa door geen alcohol te nuttigen. Het liefst heb ik het helemaal ook niet in huis. Maar dat heeeeeeeeeeeeeeel kleine beetje wat hier geschonken wordt moet ik accepteren omdat ik deelgenoot ben van een geheel. Kijk om je heen wat en hoeveel gezinnen naar de knoppen gaan door het gebruik van alcohol. Zo veel gaat er tesamen niet kapot aan gokken, drugs, en wat voor verslaving dan ook. Het alcoholisme is een groot wereld probleem. Misschien kan de afwijkende groep die totaal geen alcohol nuttigt hiet een kleine druppel in zijn maar wel een goed voorbeeld. (ik zeg overigens niet dat met één glaasje alcohol je beter of slechter bent dan degene die niets drinken)
  Anonieme poster

 3. My words! Amen!

 4. @Reint:

  Ik ben het eens met wat jij schrijft, en ik heb het inderdaad zo bedoeld:

  “Ik kan voor mezelf eigenlijk geen enkele logische reden bedenken om heel veel in plaats van 2 biertjes te drinken, als ik dat wel zou doen, laat ik mijn gedrag bepalen door wat mijn omgeving als norm hanteert.”

  Ik vind dat deze discussie wat teveel uitloopt op een discussie tussen geheel-onthouders en mensen die (met mate) drinken wel goedkeuren.

  Uiteindelijk zijn wel allemaal mensen die vanuit ons Christen-zijn zo goed mogelijk in het spoor van Jezus proberen te leven. Het gaat er volgens mij om dat je daarbij zoveel mogelijk de dingen uit de weg gaat die hiervoor een bedreiging vormen. Als jij denkt dat je kwetsbaar bent ten aanzien van alcoholgebruik, kan het voor jou dus heel goed zijn om helemaal geen alcohol te gebruiken. Maar voor een ander hoeft dat niet per sé ook te gelden….

  We bidden “Leid ons niet in verzoeking…”, dus we moeten de verzoekingen ook niet zelf opzoeken.

  Ook moeten we oppassen dogmatisch te worden ten aanzien van bepaalde zaken, zodat die ons juist afleiden van ons geloof. De farizeeërs wisten het allemaal heel goed, vooral voor anderen, maar hadden de liefde niet, en werden daarom door Jezus sterk op hun gedrag veroordeeld.

  Laten we in de Geest van Jezus met elkaar van gedachten blijven wisselen en iedereen in zijn waarde laten, ook al ben je het niet altijd eens….daar kan deze blog een waardevol instrument voor zijn!

 5. Haha, ok.

  Als je goed leest, maakt Jan een zinsfoutje (kan gebeuren toch?)..hij gebruikt ‘behalve’ als uitzondering:

  “Ik kan voor mezelf eigenlijk geen enkele logische reden bedenken om heel veel in plaats van 2 biertjes te drinken, behalve dat ik mijn gedrag dan laat bepalen door wat mijn omgeving als norm hanteert.”

  Hij bedoelt het naar mijn mening als ‘gevolg’, anders zou het woordje ‘dan’ ook geen doel hebben. Let op:

  “Ik kan voor mezelf eigenlijk geen enkele logische reden bedenken om heel veel in plaats van 2 biertjes te drinken, als ik dat wel zou doen, laat ik mijn gedrag bepalen door wat mijn omgeving als norm hanteert.”

  Ik weet zeker dat hij dedoelt dat hij zijn gedrag niet wil laten bepalen door zijn omgeving en daarom niet meer dan 2 biertjes drinkt. Ook wil hij zichzelf onder controle houden op deze manier (zie punt 1 van zijn opsomming).

  Genoeg over ‘Jan’s reactie’ 😉 Vind zijn benadering goed, dat wilde ik duidelijk maken.

  Veel reacties op deze post zijn heel radicaal, maar vaak niet toe te passen en stralen alleen maar angst uit om jezelf te verliezen.

  Want als je deze houding tegenover een lekker biertje aanneemt moet je dit ook doortrekken naar andere dingen. Je moet je gezond verstand niet verliezen; kunnen genieten zonder teveel na te denken en God in alles betrekken..zonder enig angst. Dat is mijn visie!

  Als ik krampachtig (want dat vind ik het) geen enkel biertje meer drink, geen minuut meer tv kijk, de auto nooit meer instap, etc., dan verlies ik contact met de wereld en houdt ik mij alleen maar bezig met de wet (welke trouwens een wijntje op zijn tijd helemaal niet verbied..). Ik verlies mijn doelgroep en kan het gebod om ‘de wereld in te gaan en zijn nieuws verspreiden’ niet beantwoorden.

  Deut 12:7
  “Richt daar ten overstaan van de HEER, uw God, een feestmaal aan en geniet met uw familie van de zegeningen waarmee hij uw inspanningen heeft beloond.”

  Pred. 2:24
  “Het is daarom nog maar het beste voor een mens dat hij zich aan eten en drinken te goed doet en volop geniet van alles wat hij moeizaam heeft verworven. En ook dat, zo heb ik ingezien, is in de hand van God.”

  Pred 3:13
  “Want wanneer hij zich aan eten en drinken te goed doet en geniet van al het goede dat hij moeizaam heeft verworven, is dat een geschenk van God.”

  Luc. 10:7
  “Blijf in dat huis, en eet en drink wat men je aanbiedt, want de arbeider is zijn loon waard. Ga niet van het ene huis naar het andere.”

  1 tim 5:23
  “Drink niet alleen maar water, doe er vanwege je zwakke maag en je andere kwalen wat wijn bij.”

 6. Oke reint ff doorzetten

  Het stond er zo:
  3. Ik kan voor mezelf eigenlijk geen enkele logische reden bedenken om heel veel in plaats van 2 biertjes te drinken, behalve dat ik mijn gedrag dan laat bepalen door wat mijn omgeving als norm hanteert.

  Als je 2 biertjes drinkt is dat ook een Norm van de rest: “Drink bier”, zo goed?? Kom maar op met de volgende vraag!!

 7. He Reint,

  Ik weet niet of het een grapje van je was aangezien je smiley aan het eind van de zin, maar ik wil het toch maar even voor de zekerheid zeggen.
  Het was alleen een mededeling en ik zou het alleen maar tof vinden als je verder zou gaan met de discussie aangezien deze van waarde is.

  Groeten, Mark

 8. Scusé! Was wel een mooie discussie! Ik stop bij deze 😉

 9. Hallo allemaal,

  Wij hebben onderwerpen op onze site staan die uitnodigen tot discussie en dit moedigen wij alleen maar aan omdat wij ervan overtuigd zijn dat het aannemen goed is, maar het overdenken en het met elkaar bespreken van het onderwerp nog beter is.
  Echter wil ik jullie aanmoedigen om op de juiste manier op elkaar te blijven reageren en als je dingen niet begrijpt vraag dan liever om opheldering dan dat je de ander daartoe geen kans geeft.

  Namens het hele gebedsbroedersteam

 10. Bedankt Robert, maar helaas kan ik niks maken van je post. Om heel eerlijk te zijn klopt je verhaal op meeste punten voor geen kant..

  Bijvoorbeeld: “Is laten bepalen door wat mijn omgeving als norm hanteert, niet hetzelfde….” Jan hanteert juist de norm van zijn omgeving niet.(!!). Waar heb je het over?!

  Daar stop ik ;). Reageren op je post is geen beginnen aan….sorry.

 11. Hey, Reint..
  Ik begrijp hoe je het uitlegt maar ik bedoelde het niet zo, maar ik wou juist dat je dit goed las:
  “als je geen reden kan verzinne om niet veel maar 2 flesjes te drinken, waarom dan niet inplaats van heel veel geen, het effect is het zelfde, en de reden blijft het zelfde”
  De redenen die Jan noemde om er maar 2 te drinken blijfen hier kloppen:

  1. Ik wil (vanuit mijn geloof: MOET) te allen tijde zelf de controle/verantwoordelijkheid houden over mijn gedrag in woord en daad;

  Klopt, ben ik met je eens
  2. Ik wil mijn kinderen en anderen laten zien dat genieten en je grenzen kennen best samen kan gaan;

  Klopt half, maar Christelijke kinderen en anderen zullen het ok verkeerd kunnen zien, o als 2 kan dan ook wel 3 tc. etc.

  3. Ik kan voor mezelf eigenlijk geen enkele logische reden bedenken om heel veel in plaats van 2 of geen biertjes te drinken, behalve dat ik mijn gedrag dan laat bepalen door wat mijn omgeving als norm hanteert.

  Lees nu reden 3 nog een keer, hier komt in mijn gedachtn het gevaar binnen, en vertel eens eerlijk:

  Is laten bepalen door wat mijn omgeving als norm hanteert.

  Niet het zelfde als “Erbij willen horen” en dat je dan DAT voor je getuigenis als Christen zet, en over dat verhaal van die Auto:

  HEt antwoord is heel simpel, wees dan ook in het vrekeer een Getuigenis voor anderen, kom op, als je wat wil bereiken moet je creatief zijn 🙂

  Met betrekking toto het verkeer, lees deze post is.

  En als je het echt niet meer ziet zitten, onze 24/7 helpdesk, is nogsteeds open :), ik denk dat het beter is om serieeus met God te gaan praten over dit onderwerp dan al die verschillende meningen te lzen, je kan ook eens naar je Pastor, nagzorgmedewerker of wie dan ook in bediening toestappen, je moet deze blog lezn als waarschuwing, niet als levenstijl bepaaler, je kan nu het Blog totaal negeren maar wat als het dan een keer flink fout gaat (kans 1/20)?

  God Bless2All
  Robert

 12. Robert, stel je voor:

  je zit op een feestje en je drinkt geen bier. Iemand anders ziet dat en vraagt: lus je geen bier? Jij antwoordt: jawel. De ander: waarom drink je het dan niet? Jij antwoordt weer: Ik wil extra in geloof uitstappen door geen bier te drinken, omdat andere mensen daar niet goed mee om kunnen gaan. De ander: rij je dan ook geen auto meer? Jij: jawel. De ander weer: Maar is dat niet hetzelfde? Met de auto kun je je verleiden tot ergenissen, te hard rijden, je gedachten niet bij God houden.. Jij antwoordt: dat is niet hetzelfde. De ander vraagt: waarom niet? Jij antwoordt: …

  “maar ondertussen zet je wel steeds meer “het erbij horen” en “het drinken” voor jouw getuigenis om je als Christen te gedragen, of nog erger voor God!”

  In dit verhaal ga je ervan uit dat drinken bij “het erbij horen” hoort of dat men drinkt “om te drinken”. Misschien in jouw leeftijdsfase (niet persoonlijk hoor..;), maar er zijn toch heel veel mensen die wel met alcohol weten om te gaan..je generaliseert.

  Nogmaals, laat duidelijk zijn dat mijn statement blijft staan: als je niet tegen alcohol kan of er slechte ervaringen mee hebt…drink dan aub een frisje! Tevens: Keep it simple..ken je grens, ken je die niet…drink niet.

  Ik keur je reactie niet af Robert, ik vind het goed van je dat je niet drinkt omdat je er geen behoefte aan hebt.. Maar je eist van je medemens hetzelfde te doen…en misschien had je het heel vroeger ook op de bruiloft van Kanaa gedaan..who knows 😉 Maar dat klopt dus niet helemaal..Het is niet de alcohol die je moet aanvechten, maar de oorzaak van het overmatig alcohol drinken…en die oorzaak ligt veel dieper…

  Jan, nogmaals: die vier punten van je vind ik harstikke goed! Ga zo door!

 13. Hey allemaal,
  Wijn of bier drinken is geen zonden.
  Maar net als met roken kan het je breneg in zonden, stel je eens voor:

  Op een feestje, je drinkt een glaasje, omdat je vindt dat dat wel kan, oke, dan nog maar eentje, en nog een en nog een fles, en hopake daar kan de derde wel bij, je bent nog niet dronken, maar ondertussen zet je wel steeds meer “het erbij horen” en “het drinken” voor jouw getuigenis om je als Christen te gedragen, of nog erger voor God!

  Langzaam maar zeker kan dit opstapelen, je zult mischien zeggen, oké, dat is wel heel erg overdreven, je raakt niet zomaar verslaaft, maar in feite gebeurt dit toch wel, als je TE tolerant bent kan je jezlf niet meer onder controle houden.

  en als je dan zegt, Dan maar 2, waarom dan niet geen een, opvallen doe je toch al,

  @JAN
  een voorbeeld voor je kinderen en anderen zal je zeker zijn, ook als je maar 2 flesjes drinkt, je kinderen en de andere zullen zelf denken, o, het kan dus wel, dan ok wel 3.. etc. etc., als je geen reden kan verzinne om niet veel maar 2 flesjes te drinken, waarom dan niet inplaats van heel veel geen, het effect is het zelfde, en de reden blijft het zelfde, kom op, probeer eens uit te stappen in Geloof en laten zien daj JIJ een Christen bent, en niet je tweelingbroer die op zondag een kerkstoel warm houdt, probeer eens een avondje 1 flesje te drinken, of liever geen, probeer zo veel mogelijk op te vallen in je niet drinken en daarmee toffe gespreken aan te knopen met je mede feesters!

  Als je het niet aan durft om niks te drinken, is er altijd nog onze 24/7 helpdesk in de hemel.

  Ik hoop dat dze post jullie inzicht geeft waarom ik als Christen Geen druppel Alchohol in mijn leven heb aangeraakt(oke, ik mag dan wel 14 zijn, maar het gaat om het idee).

  God Bless2All!
  Robert

 14. Mooie reactie Jan!

 15. Hoi Rob,

  Deze post houdt me nog steeds bezig.
  Hoe kun je een goede balans vinden tussen een lekker biertje drinken en toch je grenzen kennen en bewaken?
  Voor mijzelf heb ik besloten dat ik voortaan niet meer drink dan maximaal twee flesjes bier. Dat gaat vragen van mijn omgeving opleveren, want de rest drinkt over het algemeen (veel) meer op feestjes e.d.
  Ik heb nagedacht over de redenen die ik dan kan noemen, en het voorbeeld dat ik daarmee kan stellen, maar uiteindelijk komt het hier op neer:

  1. Ik wil (vanuit mijn geloof: MOET) te allen tijde zelf de controle/verantwoordelijkheid houden over mijn gedrag in woord en daad;
  2. Ik wil mijn kinderen en anderen laten zien dat genieten en je grenzen kennen best samen kan gaan;
  3. Ik kan voor mezelf eigenlijk geen enkele logische reden bedenken om heel veel in plaats van 2 biertjes te drinken, behalve dat ik mijn gedrag dan laat bepalen door wat mijn omgeving als norm hanteert.

  Miscchien kan iemand hier wat mee.

  Groeten,
  Jan

 16. “God zegt ons niet dat wij ons contant op hem moeten richten,” Hiermee bedoel ik dus dat we niet constant met ons hoofd in de hemel moeten zitten, of knielend de dag doorgaan…natuurlijk moet er altijd een lijnt naar boven open staan.

 17. “God zegt ons niet dat wij ons contant op hem moeten richten,” Hiermee bedoel ik dus dat we niet constant met ons hoofd in de hemel moeten zitten, of knielend de dag doorgaan…natuurlijk moet er altijd een lijnt naar boven open staan.

 18. Bedankt voor de reactie Rob. Ok, zoals je wilt gaan we door..;)

  Te lang tv-kijken, de VI lezen ipv de bijbel, spelletjes spelen achter de computer, surfen op internet, chatten op msn, een biertje drinken….er zijn tig dingen die ons kunnen afhouden van God..als ze een te groot deel van je tijd gaan innemen. Deze dingen kunnen ook nog eens lichamelijk invloed op je hebben. Helemaal gelijk in.

  God zegt ons niet dat wij ons contant op hem moeten richten, maar noemt nog twee dingen die belangrijk zijn in het leven: Werken en genieten. Met beide moet je gezond en overleg met God gepaard gaan. Dat is het criterium om een leven te leiden die door God geinspireerd kan worden.

  Hetgeen wat ik jou duidelijk wil maken is dat jij genieten (onbewust misschien) relateert met het overmatig nuttigen. Een biertje drinken ligt bij jou al in dezelfde lijn als bezatten..je ziet het genieten van een biertje niet los van ‘los gaan’, zo komt het over… Een biertje is niet slecht, maar zodra de alcohol de controle overneemt en jij niet meer openstaat voor de woorden van God en je ook niet meer gedraagt naar zijn voorschriften….dan heb je hetzelfde effect als dat jij 3 uur lang volledig opgaat in een schietspelletje…

  Maak van een mug geen olifant en trek een simpele maar duidelijke conclusie (ook door robert al gezegd..: Bepaal de juiste grens.

 19. Galaten 5
  13 Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, 14 want de hele wet is vervuld in één uitspraak: ‘Heb uw naaste lief als uzelf.’ 15 Maar wanneer u elkaar aanvliegt, pas dan maar op dat u niet door elkaar wordt verslonden. 16 Ik zeg u dus: laat u leiden door de Geest, dan bent u niet gericht op uw eigen begeerten. 17 Wat wij uit onszelf najagen is in strijd met de Geest, en wat de Geest verlangt is in strijd met onszelf. Het een gaat in tegen het ander, dus u kunt niet doen wat u maar wilt. 18 Maar wanneer u door de Geest geleid wordt, bent u niet onderworpen aan de wet. 19 Het is bekend wat onze eigen wil allemaal teweegbrengt: ontucht, zedeloosheid en losbandigheid, 20 afgoderij en toverij, vijandschap, tweespalt, jaloezie en woede, gekonkel, geruzie en rivaliteit, 21 afgunst, bras- en slemppartijen, en nog meer van dat soort dingen. Ik herhaal de waarschuwing die ik u al eerder gaf: wie zich aan deze dingen overgeven, zullen geen deel hebben aan het koninkrijk van God.

  Reint, mijn oprechte excuses voor de late reactie, ik stelde mijn reactie uit. Ik wil nu toch proberen een goede en duidelijke reactie te geven.

  Oké, misschien is het inderdaad logischer als ik het houdt om het feit dat het wel een bijbels principe is. Ik zeg niet dat alcohol verboden is. Ook niet dat het nuttigen van alcohol een zonde is, laat ik dat voor op stellen.
  Ik ervaar in deze maatschappij dat veel mensen niet goed hun grenzen kennen.De hele maatschappij maakt van alcohol een puinhoop. lees de dagbladen maar, bekijk de cijfertjes maar. Ik doe hier niet aan mij, ik drink uit voorzorg helemaal geen alcohol.

  Daarbij komt het “bijbelse” principe;
  Veel mensen drinken alcohol uit verlangen. Ze verlangen naar een biertje, en vaak blijft het niet bij 2 of 3 biertjes. Laten we ons nog leiden door de Heilige Geest als we zijn gericht op ons eigen verlangen,? Onze eigen begeerten. Nee, we kunnen niet doen wat we zelf maar willen. We kunnen ons niet bezatten aan de alcohol. We kunnen niet losbandig omgaan met alcohol. Drinken met alle remmen los.
  Reint, ik geef je alsnog gelijk dat de alcohol niet de plek van de Heilige Geest kan overnemen.
  Wel wil ik duidelijk maken dat ik geloof dat de Heilige Geest je niet kan leiden wanneer jij maar gewoon je eigen gangetje gaat, en je bezat met alcohol.

  Wat wij uit onszelf najagen is in strijd met de Geest, en wat de Geest verlangt is in strijd met onszelf. Het een gaat in tegen het ander, dus u kunt niet doen wat u maar wilt

  Nogmaals sorry voor de late reactie, ik hoop dat je alsnog dit gesprek wilt voortzetten via deze post.

  Groeten, Rob

 20. “Hier zal ik later op terug komen, ik heb nu een afspraak met een goede vriend.”

  Jammer dat je er toch niet mee op teruggekomen bent.., maar dat is je eigen keuze. Bless bro! 😉

 21. Ik denk dat je als Christen Alcohol mag drinken, niet te veel, maar best meer dan twee. Als je het aan kunt. En daar gaat het om. De jongeren weten niet meer waar hun grenzen liggen, dat is het kernprobleem.

  Daarom heb ik ook een andere kijk op ALcohol en je band met Christus. Ik geloof namelijk niet dat alcohol je hart als tempel van God onrein maakt, zoals Rob sterk doet suggereren.

  Ik denk dat je juist als Christen aan jongelui kunt laten zien -op het gebied van alcohol- dat wij helemaal niet zo stijf zijn, dat wij niks mogen, want we mogen drinken. Sterker nog: God gebied ons te genieten van ons leven, maar je moet je verantwoorden (pred.12). Daarom moeten wij onze grens kennen. Als we die kennen kunnne we ook best helemaal los gaan, zolang we de grens niet overschrijden. En als je aan niet-chritelijke jongeren wil laten zien wat wel en niet mag in ons geloof, denk ik dat je moet beginnen het kernprobleem aan te pakken, namelijk: Waar is je grens…

 22. Eerst mijn persoonlijke ervaring met Alcohol:

  Ik heb zelf nu in mijn leven enkele malen zeer veel alcohol genuttigd. Ja ik ben ook met enige regelmaat te vinden in mijn studenten vereniging.
  Ik heb in mijn leven hele hoge, hele dikke muren gemaakt en laat niemand van zelfs mijn beste vrienden echt zien hoe ik me voel.
  sommige zouden dan zeggen dat het geen echte vrienden van mij zijn, maar dat is onzin. ik zou voor hen door het vuur gaan en ik ben ervan overtuigd dat zij dat ook zouden doen voor mij.
  De enigen die op welk moment weten hoe ik me voel is Hij en ikzelf. Hoewel de Heer mij steun geeft, weerhoud dit er niet van om soms overmatig drank te drinken.
  De eerste keer dat ik dit deed was met een paar hele goede vrienden van mij. in mijn dronken roes heb ik dingen gezegt over mijn persoonlijke leven, die ik anders niet had gezegd, waarna ik enkele pijnlijke maar zeer steunende gesprekken gehad met hen.
  Ik probeer hiermee niet aan te geven dat dit de beste methode is, verre van. Ik realiseer me ook dat dit niet de manier is die Hij mij stuurd, Alcohol doet meer schade dan het goed doet.
  ik ben in mijn hele leven 2 keer te dronken geworden. In bijde gevallen met vrienden die me erg aan mijn hart liggen. Dit deed ik bewust. Want ik voelde me gewoon heel slecht op die momenten. Wetend dat het dus een slechte dronk zou kunnen worden koos ik daarvoor. Ik had ervoor niet met iemand gepraat over een zelfmoord poging van mijn broer of de situatie thuis met mij en mijn familie.
  In de weken die erop volgden heb ik ervaren hoe gezegend ik ben door Hem met vrienden zoals zij.

  Nogmaals, ik zeg niet dat alcohol goed voor je is. Verre van.
  Ik zeg ook niet dat als je problemen hebt je de fles moet pakken, nee ga eerst naar een psycholoog des noods(waar ik ookal jaren naar toe ga)
  Maar ik zeg wel, dat voor sommige mensen dit de makkelijke weg is naar hulp, door zich heel kwetsbaar te maken.
  Maar daarna op gevangen te worden door vrienden. Komen deze wel eens in het ziekenhuis? ja.
  Had ik in het ziekenhuis kunnen belanden? ja.
  In mijn ervaring, en dit is op een studenten vereniging, waar ik menig maal mensen dronken naar hun kamer heb gebracht, en alcohol rijkelijk vloeit.
  Worden mensen vaak naar het ziekenhuis gebracht voor overmatig drank gebruik, terwijl dit vaak niet nodig is. Alleen omdat het de eerste keer is en de mensen om hem/haar heen niet weten wat ze moeten. De persoon zijn gang laten gaan, waarna ze zichzelf blesseren.
  Als een dronken iemand out gaat, is dit natuurlijk niet goed. is dit een reden om iemand naar het ziekenhuis te brengen, nee. vaak gebeurt dit wel. vaak is het zelfs beter om dat niet te doen. omdat het vaak beter is om gewoon te zitten met een emmer en de persoon wakker te houden door tegen hem te praten. Waarom is dit beter? omdat ze in het ziekenhuis exact hetzelfde doen. Alleen wakker houden. Dit is voor mij ondertussen algemene kennis, net als het erop letten dat als iemand gaat slapen deze dat op zijn zij doet. en hem om de 15 minuten in het eerste uur wakker maken als deze geschikt lijkt om te slapen.
  Ik snap heel goed dat dit geen algemene kennis is. Eerlijk is eerlijk op scholen leer je geen praktische adviezen. terwijl dat wel HEEL VEEL problemen weg zou halen.

 23. Steven, ben het hele maal met je eens!

  Ik doe mee.

 24. Het is altijd makkelijker om gewoon met de massa mee te doen en mee te drinken. Op dit moment is alcohol het grootste sociale probleem van de wereld. Zoals sommige mensen vegetarier zijn, omdat ze tegen de vleesindustrie zijn, zo drink ik geen alcohol, omdat ik tegen de alcoholindustrie ben. Wie doet er mee?

 25. Mooie discussie. Wel jammer Rob, dat ik niets kan maken uit jouw reactie.. 😉

  Je kunt er lang en breed over nadenken, maar het nuttigen van alcohol is geen zonde…dat lijkt me duidelijk.

  Mijns inziens verdrijf je de heilige geest niet met alcohol uit je lichaam…denk je dat je hem daarna weer gewoon moet terug vragen?

  Echter de negatieve daden die soms voortkomen uit het overmatig gebruik van alcohol kunnen in strijd zijn met de leefregels van God….wat als gevolg kan hebben dat de stem van de heilige geest verstomd..

  Rob, als je zegt dat jij het niet neemt omdat je bang bent dat het een negatieve invloed heeft op jouw daden: ok! goed bezig!… Resterende argumenten die je aanhaalt in je stukje zijn niet sterk (de toon bevat zelfs een oordelend karakter)

  Het is net als met andere dingen zaak dat het niet bezit van je neemt. Hetzelfde geld voor computerspelletjes, films, etc. Het moet je niet wegtrekken bij God…

  Maar natuurlijk zullen we altijd over bepaalde punten verschillen van mening…alleen kun jij je mening middels deze site beter ventileren..daar moet je voorzichtig mee omgaan..

 26. Het gebruik van alcohol is natuurlijk ieder zijn eigen verantwoordelijkheid. (verslaving is te allen tijde slecht wat voor verslaving ook) Maar alcohol maakt wel iets anders van je geest en lichaam.
  Maar hebben de mensen die een reactie hebben geplaatst, echt meegemaakt wat verslaving is en jaar in jaar uit in een verslaving omgeving geleefd hebben. Daarbij de ervaring in je diepste innerlijk gevoelt wat dat betekend. Ieder die het gebruikt is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar gedrag. Maar waarom heeft het Leger Des Heils en de Baptisten in hun beleid staan dat het nuttigen van alcohol niet mag? Zou het zijn omdat ze het jammer voor het geld vinden?
  Zo het kunnen zijn dat ze denken dat ze daarom een select gezelschap in hun kringen kregen?
  Zou het ook kunnen zijn dat de Baptisten onder andere in Drenthe de mensen in ieder geval ongeveer een eeuw geleden hebben geholpen in de veengebieden omdat daar de verslaving de armoede en gebrokenheid ten top was.
  Zou het kunnen zijn dat bij het Leger des Heils de mensen ervaring hebben met wat alcohol doet?
  Zou het ook kunnen zijn dat deze schrijver van bovenstaande de negatieve kant van het alcohol ondervonden heeft?
  Let wel ik denk dat het alcohol gebruik niet meer is van hooguit in het weekendje een glaasje maar ook binnen de “christelijke”gezinnen wordt er tegenwoordig bijna dagelijks alcohol geschonken en jullie mogen weten dat baart mij zeer grote zorgen.
  Jongeren ik weet dat alles wat jullie in de Blog en de post plaatsen met jullie juiste bedoelingen gebeurt. Wees trots dat jullie hier open mogen en kunnen praten.
  Laten wij met elkaar proberen elkaar niet te veroordelen maar ten opbouw te zijn.
  En het glaasje Coca Cola van Rob is net zo goed als mijn glaasje water en het wijntje/biertje wat met je met een zuiver en oprecht hart drinkt.
  Want zo meteen wordt het dat de cola of het water ook verslavend is maar de essentie ligt denk ik hoe ga ik er mee om.
  Groet van een anonieme poster

 27. [i]Ten eerst Rob: alcohol kan levens verwoesten, als het met overmate wordt gebruikt. Laat dat duidelijk zijn. Bij deze toch een aantal kritische noten bij jou stukje. Vat het niet persoonlijk op

  “Jezus dronk ook wijn, Klopt. Ik gaf ook aan dat het geen bijbels principe was. Jezus genas ook zieken, en verdreef boze geesten. Als je echt op Jezus wilt lijken kun je beter je daar op gaan focussen, dan te zeggen Maar jezus dronk ook wijn.”

  Hmm…snap deze reactie niet..ook erg bot. Jezus hield van het leven, wijn was een deel van het genieten in die tijd.. In de hele bijbel wordt wijn gedronken. Vaak met mate, soms niet (noach bijvoorbeeld…). God waarschuwt voor het overmatig drinken van wijn (vaak zat..), maar ziet het drinken van alcohol zelf niet als zonde. Op de bruiloft maakt hij zelfs meer wijn! Denk je niet dat hij zelf ook een glaasje meedronk? Of dat hij met de avondmaal de wijn oversloeg?

  “Ten eerste wil ik kenbaar maken dat het geen bijbels principe is. Wel heeft het te maken met mijn christelijk geloof, mijn persoonlijke relatie met God.”

  Als het geen bijbels principe is, hoe kan je dan oordelen dat alcohol de plaats overneemt van de geest? Zelf bedacht?[/i]

  Nogmaals het is geen bijbels principe, ik bedoel hiermee te zeggen dat ik niet de indruk wil wekken dat ik geen alcohol drink omdat het een zonde is, of omdat ze in de bijbel ook negatief praten over bezatten etc. Nee, dat is het punt niet.
  Ik drink geen alcohol omdat velen in deze maatschappij er niet mee weten om te gaan, en wanneer je “te veel ” drinkt geloof ik niet dat de Heilige Geest nog bij je is. Dat Hij je niet meer leidt. Dat jij ook zelf de keuze maakt om je niet te laten leiden door de HG maar door de alcohol.
  Er was in Jezus tijd ook weinig andere dranken dan wijn, water of melk. Tegenwoordig hebben we tientallen drankjes. Ik geniet ook van een koud glaasje coca cola. Kun jij je nog laten leiden door de Heilige geest wanneer je bent aangeschoten, daar wil ik heengaan. Dat is de kern van mijn post.
  Niet dat Jezus ook wijn dronk, dat hij wijn maakte en dat er ook wijn wordt geschonken bij het avondmaal.

  [i]”De alcohol neemt de plaats over van de Heilige Geest.”

  Absoluut niet mee eens. De heilige geest blijft, echter je lichaam reageert op de alcohol. Mocht het een verslaving worden, dan pas verliest de heilige geest in mijn opzicht een gebied in je hart…j bent van iemand anders afhankelijk dan van God.[/i]

  Hier zal ik later op terug komen, ik heb nu een afspraak met een goede vriend.

  Gods zegen allemaal!

  Bedankt voor alle reacties,
  Greetz Rob

 28. Hey Rob,

  Behoorlijk prikkelende post, ook gezien de reacties die het oproept.

  Ik snap wat je bedoelt met de opmerking dat “alcohol de plaats overneemt van de Geest”, ik heb er zelf ook vaak over nagedacht hoe je dit zou moeten omschrijven.

  Ik zie het zelf zo: God heeft ieder mens een natuurlijke bescherming gegeven tegen allerlei zaken waar je als Christen liever niet mee in aanraking komt (geweld, doodslag, begeerte enz.).

  Door het gebruiken van (te veel) alcohol haal je die beschermlaag (voor een deel) weg. Je norm- en Godsbesef vervaagt en je wordt kwetsbaarder voor het doen van verkeerde dingen. Dit is uiteindelijk een keuze die je zelf maakt door (veel) alcohol te gebruiken.

  Aansluitend op een eerdere post is dan de vraag: hoeveel risico kun of wil je jezelf permiteren als Christen? Ook een kwestie van je eigen grenzen en zwakheden kennen denk ik…….en de Geest vragen om je hierin te leiden.

  En:
  hoewel veel mensen het onbeperkt kunnen drinken als teken van “vrijheid” zullen zien, vraag ik me af of het eigenlijk geen regelrechte slavernij is. Wie is er vrij genoeg om er niet meer aan mee te doen?

  Groeten,
  Jan

 29. Hoi Rob,
  Het ‘relaxter’ wat ik bedoelde is niet echt vergelijkbaar met de invloed van drugs, een joint ofzo. Dat had je ook uit mijn reactie kunnen halen. Waar het mij om ging is niet een soort van ach-who-cares-reactie maar een op een positieve manier wegvallen van barrières. Niet dat dat nou de geweldigste manier is om dat te doen, je kan beter hulp zoeken ofzo als je zo’n probleem hebt 😀 maar toch. Ik wou alleen ff een tegenwoord geven op de uberchristelijke post… Eerlijk gezegd vraag ik me vaak af of dit soort argumenten (de HG moet controle houden over mn geest) niet een beetje voortkomt uit angst.
  En als je weinig alcohol drinkt, loop je natuurlijk niet het risico dat je de controle volledig verliest. Dat is gewoon niet zo..

 30. Ten eerst Rob: alcohol kan levens verwoesten, als het met overmate wordt gebruikt. Laat dat duidelijk zijn. Bij deze toch een aantal kritische noten bij jou stukje. Vat het niet persoonlijk op:

  “Jezus dronk ook wijn, Klopt. Ik gaf ook aan dat het geen bijbels principe was. Jezus genas ook zieken, en verdreef boze geesten. Als je echt op Jezus wilt lijken kun je beter je daar op gaan focussen, dan te zeggen Maar jezus dronk ook wijn.”

  Hmm…snap deze reactie niet..ook erg bot. Jezus hield van het leven, wijn was een deel van het genieten in die tijd.. In de hele bijbel wordt wijn gedronken. Vaak met mate, soms niet (noach bijvoorbeeld…). God waarschuwt voor het overmatig drinken van wijn (vaak zat..), maar ziet het drinken van alcohol zelf niet als zonde. Op de bruiloft maakt hij zelfs meer wijn! Denk je niet dat hij zelf ook een glaasje meedronk? Of dat hij met de avondmaal de wijn oversloeg?

  “Ten eerste wil ik kenbaar maken dat het geen bijbels principe is. Wel heeft het te maken met mijn christelijk geloof, mijn persoonlijke relatie met God.”

  Als het geen bijbels principe is, hoe kan je dan oordelen dat alcohol de plaats overneemt van de geest? Zelf bedacht?

  “De alcohol neemt de plaats over van de Heilige Geest.”

  Absoluut niet mee eens. De heilige geest blijft, echter je lichaam reageert op de alcohol. Mocht het een verslaving worden, dan pas verliest de heilige geest in mijn opzicht een gebied in je hart…j bent van iemand anders afhankelijk dan van God.

  n.b. de monniken weten ook goed om te gaan met bier, ze hebben het zelfs uitgevonden.

  Je wilt jouw leefwijze niet opdringen, maar door je schrijfwijze doe je dit toch een beetje…

  Het probleem van de jeugd en misschien ook van Ron Brandsteder is dat ze hun vreugde zoeken in de wijn/bier…dat is funest. Niet de alcohol zelf…maar de keuze niet naar God te gaan.

 31. Hes zei…
  Je zei dat je vriend een stuk relaxter was na een paar “biertjes”. Heeft je vriend ook al drugs geprobeerd? daar wordt je ook ontspannend van, veel relaxter… Niet lullig bedoeld, maar snap je mijn punt? Hoor van je

  Marianne zei…
  Jezus dronk ook wijn, Klopt. Ik gaf ook aan dat het geen bijbels principe was. Jezus genas ook zieken, en verdreef boze geesten. Als je echt op Jezus wilt lijken kun je beter je daar op gaan focussen, dan te zeggen Maar jezus dronk ook wijn.

  Tof, dat jullie allemaal reageren.
  Vind ik echt tof om te zien, houdt wel van een beetje interactie

  Slaap lekker,
  Greetz Rob

 32. Ik vind alcohol op zijn tijd niet slecht. Jezus dronk ook wijn, op een bruiloft. Ik drink zelf af en toe een glaasje alcohol-houdende drank, maar dat is echt af en toe.
  Ik vind dat de maatschappij heel slecht om gaat met alcohol en dan voorname alcoholgebruik onder jongeren. Want waarom stel je een happy-hour in (dat is zoveel gratis zuipen als je wilt in 1 uur) terwijl je weet dat alcohol een probleem is onder jongeren en dat jongeren geen eigen grenzen kan stellen en daarom voor hun grenzen moet worden gesteld. Ook gaat de overheid en de scholen verkeerd om met alcohol. Ik vind dat zij juist ook voorlichting moeten geven over alcohol, net zoals ze dat over seks doen.
  En bovendien vind ik dat je meer lol kan maken dan met alcohol op. En je weet het bovendien ook nog eens de volgende dag!

 33. Bij sommige mensen helpt het juist om de muurtjes die altijd om ze heen staan, een beetje te laten zakken. Zie je ineens wie ze echt zijn. Heb het eens meegemaakt bij een hele goede vriend van me, en dat was echt zooo gaaf! Hij was niet dronken hoor, maar wel een beetje aangeschoten, en je merkte gewoon dat hij veel ontspannener was, relaxed, minder ‘op zijn hoede’.

 34. ik ben zelf tegen overmatig drinken. af en toe een wijntje moet best kunnen, vind ik. maar ik neem zelf hooguit 2 glaasjes alcohol.
  inderdaad, alcohol komt veel te vaak negatief in het nieuws. jaarlijks komen er dan ook meer mensen om door mensen die dronken gaan autorijden, dan door alle oorlogen bij elkaar.
  het is duidelijk een groot probleem, maar ik denk dat we hier als christen een duidelijk voorbeeld in kunnen zijn naar onze medemensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *