Christus zijn Genade

Doordat het woord genade zo vaak wordt gebruikt in de kerk heeft het een deel van zijn betekenis verloren. Wat betekend genade nou echt? Marvin (19) schrijft in zijn gastblog over genade, een onderwerp waar hij al langer over na denkt.

Halle beste lezers.

Mijn naam is Marvin, 19 jaar jong en sinds 3 jaar pas echt geboren vanuit Gods geest na mijn doop. Ik wil graag een gevoelig onderwerp van mijn hart waar ik al een tijd mee rondloop.

Sinds het moment dat ik Jezus na ging volgen (of in ieder geval ging proberen) kwam ik in contact met het woord “genade”. Een woord wat vele malen gebruikt/misbruikt werd in de evangelische gemeente waar ik ben opgegroeid. Dit woord werd vaak uitgelegd als “onverdiende gunst”. Iets krijgen wat je niet verdient. Iets waar ik het meer dan mee eens ben. MAAR! De waarheid is tenslotte niet aan de mens om te bepalen maar aan degene die ons schiep. Genade in zijn volle betekenis is een begrip wat zoveel inhoud dat de grootste theoloog op aarde dit niet zo kunnen grijpen. De genade die God door zijn zoon aan ons gegeven heeft is niet een maar het fundament van elk bestaand leven op aarde. Zowel Christenen als niet Christenen.

Genade begint niet bij het moment dat wij Jezus aannamen maar bij het moment dat Jezus ons aannam. Het zit zo. Wij kiezen niet voor Jezus maar Jezus heeft al voor ons gekozen. Aan ons om dat te accepteren. Helaas is Genade in vele kerken een middel geworden om niet meer te geloven in het zondig bestaan van de mens en om de ogen te sluiten voor de ziekte en de pijn om ons heen. Dit is gevaarlijk.

Romeinen 5 vers 19-20 Zoals door de ongehoorzaamheid van één mens alle mensen zondaars werden, zo zullen door de gehoorzaamheid van één mens alle mensen rechtvaardigen worden. 20 En later is de wet erbij gekomen, zodat de overtredingen toenamen; maar waar de zonde toenam, werd ook de genade steeds overvloediger.

Dus waar de zonde is kan er genade zijn. Een mens is zondig. Ook hier; christenen en niet christenen.

Maar vergeet niet Romeinen 6 vers 1
Betekent dit nu dat we moeten blijven zondigen om de genade te laten toenemen? 2 Dat in geen geval. Hoe zouden wij, die dood zijn voor de zonde, nog in zonde kunnen leven?

Genade is er om door genade vrij te kunnen komen van zonde. Niet om de zonde te vergeten. God haat zonde. God houd van ons. Ik zou graag meer willen vertellen over Zijn genade maar ik denk dat ik voor deze keer aan mijn limiet zit. Genade is absoluut nog veel meer. Heb je vragen of opmerkingen? Ik hoor ze graag. En als er iemand is die nog meer hier over wilt weten. Lees de Bijbel. Vraag God!! Hij antwoord!!

Zegen aan allen!!

Marvin

Like deze blog!


Reacties

 1. goed verwoord! dat is belangrijk bij zo’n fundamenteel onderwerp.

 2. Mooi 🙂 mooi dat je verder kijkt zeg maar dan wat je zo wordt verteld in de kerk 🙂 niet dat ze het altijd verkeerd hebben hoor! Maar ik herken het wel, dat genade een beetje ingeperkt wordt, dat er dan geen zonde meer kan zijn ….naja in ieder geval, je legt het mooi uit!

 3. Hombre,
  Voor mij zat je niet aan je limiet. Je mocht nog effies doorgaan.

  Het is waar: ons voorstellingsvermogen van Gods rijke Liefde en onvoorstelbare genade zijn te beperkt. We zijn geneigd het op akkoordjes te gooien met God, want zo redeneert ons beperkte, door zonde geinfecteerde verstand.
  Alleen wanneer onze bevrijde harten in eenheid zich samen richten op onze Verlosser, zullen we het zien: de hoogte, de diepte, de veelkleurigheid van Gods liefde en genade. Daar is gemeente-zijn (o.a.) voor.
  God heeft ons uitgekozen en Hij wil ons laten stralen als sterren tussen een steeds meer ontaarde generatie. Stap in dat licht.

  One Love! Jah Light

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

God maakt de verlossing af

Vorige week schreef ik over de verlossing van Jezus. Jezus stierf als offerlam aan het kruis en verloste je hiermee van je...

God is boos?

Vandaag las ik in een boek een hoofdstuk over de liefde en boosheid van God. Deze dingen lijken op zichzelf niet samen...

Kracht van het kruis (2)

Aanstaande vrijdag is het goede vrijdag, de dag waarop we de kruisiging van Jezus herdenken. Vorige week schreef ik al over de...