Christenen en het weerwolven spel

Met moeite tik ik de woorden op mijn laptop. Na 15 minuten staat er nog niets op mijn beeldscherm. Enkele trefwoorden blijven flitsen door mijn gedachten. Ik besluit ze op te schrijven; “Wat wil God?” "Toetsing" “De Bergrede” “enthousiasme” en “weerstand” Ook merk ik dat ik word bepaald bij een Bijbeltekst; Matt 10:38, “Wie niet zijn kruis op zich neemt en mij volgt, is mij niet waard.”

Mijn gedachten gaan de laatste dagen o.a. uit naar een spel. Het spel heet ‘weerwolven’. (klik hier voor de uitleg van het spel) Gisteren heb ik met een paar mensen van NSZ de hele avond dit ‘leuke’ spel gespeeld. Heel kort door de bocht gezegd is het doel van het spel is om als weerwolf- door bedrog, al liegend- de ander te overtuigen dat jij wel degelijk de waarheid spreekt en een burger bent. Ik wil niet de boel gaan verpesten, en alles gaan vergeestelijken. Maar ik vind het wel belangrijk dat ik mijn gedrag kan verantwoorden bij God. Als een ‘onschuldig’ spel ten koste moet gaan van mijn integriteit, dan vind ik dat jammer.

Jezus is duidelijk in Zijn Bergrede over enkele normen en waarden. Geniet God van al het liegen en bedriegen en ziet hij het als een knap staaltje acteerwerk, of is God teleurgesteld dat we het zo resoluut bestempelen als een ‘ onschuldig spelletje’ en al onze normen en waarden aan de kant schuiven.

Sommige christenen met wie ik heb gesproken over dit spel zeiden; “je kunt door het spel listig als een slang worden, bovendien in onze maatschappij word er elke dag bedrogen en vals gehandeld. Hierdoor leer je sommige dingen juist herkennen en blijf je niet naïef'' Klinkt als een goede reden om gewoon lekker door te blijven liegen en bedriegen toch? Maar hoe denkt Jezus erover, dat is immers mijn maatstaf.

Houdt u aan uw woord. Ja, is ja en nee is nee. Matt 10:37a

Naast het liegen en bedriegen leer ik ook mijn gave van onderscheid en kennis te verbeteren door te ontdekken of iemand de waarheid spreekt is een argument wat ik ook hoorde van een gepassioneerde christen. Zijn er spellen die niet tegen Gods Woord ingaan? Kunnen we onszelf zo ver verliezen dat we afstand doen van geweldige spelletjes, alleen omdat ze alle schijn hebben dat ze ingaan tegen Gods wil. Of wijken we af van Gods woord, door het niet zo nauw te nemen met Gods wetten?

Wie tegen de mensen zegt dat het niet zo nauw luistert (en zelfs maar het kleinste gebod afschaft) zal de kleinste zijn in het Koninkrijk van de hemelen. Maar wie zich aan Gods wetten houdt (en anderen leert dat ook te doen) zal groot zijn in dat Koninkrijk. Matt 5:19

Petrus verloochende Jezus drie keer, toen hij werd beschuldigd een discipel van Christus Jezus te zijn. Tijdens een spelletje ‘weerwolf’ wordt de weerwolf ook verdacht gemaakt van zijn rol als weerwolf. Ook de weerwolf zal in alle hevigheid ontkennen weerwolf te zijn. Vond God het goed acteerwerk van Petrus of hield God er een andere gedachte op na?

Ik vind weerwolf een geweldig, spannend spel. Maar ik vind God en Zijn Woord ook schitterend. Ik weet dat ik veel weerstand kan verwachten, omdat mensen zich misschien in het nauw voelen gedreven. Maar ik wil Gods wil gehoorzamen, en doen wat Hij zegt. Daar haal ik vreugde uit en wordt ik enthousiast van 🙂

Ik heb besloten om vanaf vandaag te stoppen met het spel, ‘’weerwolven’. Ik wil je niets opleggen, maar ik wil je alleen maar aanmoedigen om het ook te gaan toetsen. Onderzoek het, en behoudt het goede 🙂 Reageer niet direct vanuit een verdediging, maar denk er eerst goed overna 🙂

Sterkte, Rob

Reacties

 1. Ik vind het wel kunnen

 2. Ik heb het spel in mijn kerstpakket gekregen, ik zag gelijk dat dit spel enkel duisternis is, ik hoef het doosje niet eens te openen. Wees alert, hou je tempel rein. Laat geen kier open, de vijand is listig. Ik kiepte het gelijk in de container. Geen compromis.

 3. Heel interessant om alle reacties te lezen op het spel weerwolven. Maakt zo te zien veel los.
  Ik heb 2 jaar geleden besloten om het spel niet meer te spelen, nadat we op vakantie met een groep christelijke jongeren vreemde dingen meemaakten. Angst begon op een gegeven moment de overhand te krijgen. En dat staat duidelijk in de bijbel, dat angst niet van God is.
  Daarnaast heb ik een boek gelezen over iemand die vroeger heks is geweest. Daarin kwam heel duidelijk naar voren dat weerwolven manifestaties van de duivel zijn. En dat deze ‘gedrochten’ om het zo maar te zeggen, niet veel anders zijn dan demonen.
  Met die kennis vond ik dat ik niet meer ‘onschuldig’ dit spel kon spelen.
  Ik heb ook overwogen om het spel om te vormen tot iets positiefs. Maar ik ben er van overtuigd dat het om de bron gaat. Ook al lijken dingen goed en mooi, door naar de bron te kijken, weet je of iets van God is.
  Dus waarom genoegen nemen met minder. God heeft vast betere ideeën voor spelletjes!

 4. wat ik voornamelijk hier lees is dat rollenspellen een probleem vormen voor veel christenen….
  maar iedereen speelt de hele dag een rollenspel… zijn de meeste beroepen niet een rollenspel? verkoper, politie, manager etc… bij veel beroepen moet je altijd lachen en en vrolijk zijn, ook al ben je dat niet, is dat ook niet een vorm van rollenspel en liegen tegen de andere tegenover je?

  en wat ik inderdaad ook lees in veel verhalen die hier staan… veel mensen verwarren cognitieve processen met iets religieus, nee het is vooral je brein die naar confirmatie van verwachtingen en patronen zoekt..

 5. Hoi hanna,
  ik heb onlangs dit spel gekocht omdat een kameraad van me het aanraadde, ik ging het spelen, maar na het spelen ben ik erachter gekomen dat sommige mensen het er niet mee eens waren dat ik het speelde met hun kinderen, dus heb ik erover nagedacht om hetzelfde spel te maken maar dan met andere personen en een ander doel dan elkaar dood maken, maar dat je nog wel het doel heb om te zorgen dat je jouw identiteit niet prijs geeft en op verschillende manieren erachter wil komen wie de ander is. Ik denk dat je zo met andere figuren toch hetzelfde leuke ervaart, maar zonder dat je er een raar gevoel over krijgt.
  ik hoop dat jij er een reactie op stuurt

 6. Hoi Tim,

  Vraag je nu een reactie van mij? Dan heb je geluk dat ik weer eens op deze site keek, ik ben niet meer zo actief als eerst 😉
  Interessant om te horen dat je een vergelijkbaar maar ‘beter’ spel hebt gemaakt. Ik ben wel benieuwd wat voor figuren je dan gebruikt, en hoe je de spelregels precies hebt aangepast.

  Maar denk je dat het ‘geheimzinnige’, het ‘voordoen als iemand anders’ wel een goede basis is om een spel op te bouwen?

  Een tijdje geleden heb ik zelf ook een alternatieve versie hiervan gemaakt, met ‘boeven’ inplaats van weervolven die de burgers ontvoerden inplaats van vermoordden. Een aantal bijfiguren had ik helemaal weggelaten, en een paar nieuwe bijfiguren bedacht met een andere rol. Dat heb ik een paar keer gespeeld met een groep mensen, maar het was geen denderend succes omdat elke ronde nogal lang duurde.
  Tegenwoordig heb ik niet meer zoveel tijd en aandacht voor spelletjes, ik vind mijn vreugde in andere ‘dingen’. Af en toe speel ik nog wel eens wat, maar wij hebben heel veel spelletjes thuis i.v.m. het beroep van mijn vader dus ik heb keus genoeg uit onschuldige dingen.

 7. Stanni,
  Ik herken jou reactie als die van velen die het geloof in God de rug hebben toegekeerd.

  God heeft de aarde en alles daarop gemaakt met de bedoeling om het goed te laten zijn. Zonder pijn en verdriet. De mensen hebben dit mooie kapot gemaakt waardoor en pijn en verdriet in de wereld terecht is gekomen.

  Nu krijgt God de schuld waarom Hij dit toelaat. Dat is niet helemaal eerlijk. Sterker nog, God stelt alles in het werk om het weer goed te maken tussen Hem en de mensen Hij had hier zijn enige zoon Jezus Christus voor over.

  Het enige wat wij hoeven te doen is Hem aan te nemen als degene die voor onze zonden gestorven is.

  Je hebt helemaal gelijk als je kritiek levert op wat mensen (ook christenen) elkaar aandoen. Ook als je naar mijn gedrag kijkt is daar veel op aan te merken.
  Maar als je naar God, over de mensen heen, kijkt zul je nooit teleurgesteld worden, Hij is op zoek naar jou, heeft zijn Zoon voor jou gegeven en wil dat jij bij hem komt wonen.

 8. Als we gewoon een openhouding hebben naar God bedoel ik.

 9. Ik heb niet alle reacties gelezen maar.

  Poe ik schrik hier van hoor.
  Ik heb ook heel lang spellen gespeeld.
  bartvd, dat klopt idd je je loopt er occulte bindingen van op.
  Jongens we moesten is weten hoeveel wij vrij zetten in de geestelijke wereld.
  Je zou maar dat weerwolven spel doen, je laat zien in de geestelijke wereld dat je eigenlijk een weerwolf bent, dit klinkt heel raar hoe ik het nu zeg.
  Maar dit is serieus echt gevaarlijk, je houd er bindingen op na, je zegt eigenlijk tegen de demonen kom maar ik gooi de deur wagen open.
  Ze hebben alle recht om naar binnen te komen omdat jij ze daar toestemming voor geeft.
  Het is niet mogelijk om onderscheid te maken tussen een spel en realiteit, omdat het de realiteit is!!
  Alles wat je doet heeft een gevolg in het geestelijke.
  Dus waar sta je voor, ik denk dat veel mensen hier wel weten hoe krachtig een proclamatie kan zijn, of in aanbidding gaan, of bidden.
  In alles wat je doet word er wat vrij gezet, nou en je wilt toch dat het positief is wat vrij gezet word.
  Op een geven moment kreeg ik het onderscheid van God, dat is nu al een lange tijd geleden, maar ik weet nog dat vuilnis zakken met spullen weg gingen, waaronder veel games en films.
  Bid voor het onderscheid, en als je weet dat het niet goed is dan kan je het ook maar beter niet doen, want je weet namelijk ook dat het gevolg heeft.
  Bartvd, ik geloof dat je wedergeboren bent, ik denk dat je het beste Jezus kan zoeken en vragen of Hij je doopt in de Geest, zoek het Vader hart van God, en Hij zal je wel helpen met je moeite, als we gewoon niet open houding naar God hebben, dat Hij ons mag veranderen en genezen.
  Dan geloof ik dat God afgaat maken wat Hij is begonnen in ons.

  Tot zo ver.

 10. Hey Obey, wellicht ben ik soms te pragmatisch ingesteld, maar in mijn lessen psychologie werd dat benoemd als een zelfbevestigende voorspelling. Zoals wanneer je erover denkt een dieselauto te kopen dat je overal diesels hoort rijden ;). Volgens mij heeft het dus vooral te maken waar je focus op gericht is.

  Maar goed, we dwalen af geloof ik ;).

 11. < Net aangemeld als lid >

  Obey, wat heb je dat mooi gezegd. Hoe God tegen mensen spreekt. Is het niet geweldig?

  Tim, je hoeft niet te twijfelen aan je Bijbel. Ikzelf heb de Jongerenbijbel, simpel omdat ik het gemakkelijker vind lezen dan de Staten Vertaling. Dat zegt niet dat de Jongerenbijbel slechter is dan de Staten Vertaling. Ook niet beter. Ik vind dat het erom gaat dat je weet wat God tegen je zegt, en met die verouderde woorden uit de Staten Vertaling, vind ik het erg moeilijk om het eruit te halen. Ik zou zeggen: lees gewoon Het Boek, als dat je aanspreekt.
  En ik weet dat het af en toe niet voelt alsof Hij er is. Heb ik zelf ook wel eens, maar als het gevoel dan weer in zekerheid overslaat, dan is die zekerheid groter dan de twijfel die ik eerst had. Volgens mij is dit de manier waarop IK in het geloof groei, door soms te twijfelen en dan keihard terug te komen. Ik denk trouwens dat iedereen wel twijfel kent.

 12. Obey, je moet je gevoel niet een beetje volgen, maar helemaal in dit geval ;).
  Althans d.w.z.: ik zie geen direct verband tussen de geciteerde tekst en het spel. Wanneer je dat wel ziet en blijkbaar dus zo ervaart, dan is het wellicht verstandiger om je gevoel te volgen en het spel niet meer te spelen ;).

  Wat zegt jou persoonlijk eigenlijk precies jouw chesterfieldstoel voorbeeld? 🙂

 13. Dank je Mark voor je mooie en inspirerende verhaal dat zocht ik net eigenlijk en heb een bijbel gekocht alleen weet niet of het een goeie is hij heet ‘het Boek’ en is een nieuwe vertaling die ook op biblegateway staat en me beviel maar de staten vertaling is beter denk ik maar leest wat lastiger….en na het bidden de eerste paar dagen werd ik al getest door iemand die geld vroeg en dat heb ik in de 5 jaar dat ik in ijmuiden woon niet 1 x gehad dus dat was zeker een teken voelde ik al en gaf hem ook de 2 euro waar hij om vroeg…..dus weet wel dat ie er is maar voelt af en toe niet zo…..:)

 14. Interessante gedachte, al ben ik wel benieuwd waar die precies vandaan komt.

  Om te beginnen ben ik zelf niet echt een spellenmens. Kaarten en Risk wil ik nog wel eens doen (met name in of op een vakantie), maar het genoemde spel ken ik niet.

  Ik ben wel benieuwd naar de vertaalslag die gemaakt wordt in deze zinnen:
  “Hierdoor leer je sommige dingen juist herkennen en blijf je niet naïef”

  “Klinkt als een goede reden om gewoon lekker door te blijven liegen en bedriegen toch?”

  Zou je het eerste citaat ook niet als voordeel kunnen uitleggen? 😉 Als je het herkent kun je er ook iets mee of aan doen ;).

  Maar benieuwder ben ik eigenlijk nog naar de herkomst van de gedachte dat de gespeelde rol in je echte leven van invloed zou zijn.

  Plastisch uitgedrukt het waarom van deze uitleg bij dit spel, terwijl je ook zou kunnen denken dat je van GTA gaat moorden of materialistisch wordt van monopoly ;).

 15. Al met al zou ik doen wat je gevoel je ingeeft, omdat je er verstandelijk waarschijnlijk niet uitkomt.

  Als je denkt dat dat spel je in negatieve zin beinvloedt dan zou ik er inderdaad mee stoppen. Is dat niet zo, dan lijkt me daar geen reden toe ;).

 16. @Rob & Hannah,

  Is er ook een gepassioneerd christen geweest die gezegd heeft: je moet stoppen met die spellen?
  Als dat niet het geval is wil ik het wel even doen haha.

  Als je al twijfelt of God wil dat je het doet, waarom dan nog steeds doen?
  Twijfel is nooit goed.
  Ik ben jaren God ongehoorzaam geweest, door World of Warcraft te spelen.
  Dit is precies het zelfde, we moeten niet compromis gaan sluiten met de duisternis.
  De bijbel zegt dat we al moeten wijken van elke schrijn des kwaads.
  Dit is zeker een spel wat zich zogenaamd onschuldig voor doet, maar is het zeker niet.
  Dit is juist een toegang voor satan in je leven, ben je bijvoorbeeld angstig, of heb je last van drift buien dan zou dit nog wel eens de oorzaak kunnen zijn.

  We moeten gewoon radicaal in de waarheid blijven, en laten zien aan de wereld dat we anders zijn(christen).
  Er zijn genoeg verwijten van niet christenen op de christenen, dat ze net doen als of, ze beginnen ons nep te vinden en dat kunnen we maar beter niet hebben.
  En iedereen hier weet echt wel dat het niet goed is, iets in je(geweten) zegt dat eigenlijk God hier niet zo blij mee is.
  Toch kiezen we vaak de makkelijke weg, bij mij is hier op een gegeven moment de een soort van schakelaar om gegaan, me denken was vernieuwd.
  Nu ben ik zo radicaal dat ik helemaal niets meer met die wereldse dingen te maken wil hebben.

  Groeten

 17. Hej hannah, thanks voor je eerlijke reactie. Ik vind het wel opvallend dat zoveel mensen stilstaan bij dit spel, terwijl ik nog nooit iemand heb horen twijfelen bij een potje monopoly oid.

  Dat er velen discussies te ronde gaan op internet over dit spel, vind ik al opmerkelijk.

  Maar om op je vraag terug te komen, het gaat me om de diepere laag die onder dit spel zit. Bij het liegen en bedriegen schaad je het vertrouwen wat de ander in je heeft, bewust of onbewust. Hier kunnen we lang over discussieren, maar als iemand je overtuigt dat hij de waarheid spreekt, en achteraf toch keihard tegen je loog, dan doet dat iets met je.

  Het gaat mij op de laag die onder dit spel zit. misschien heb jij het niet, maar na dit spel heb ik vaak een bittere nasmaak. Misschien hebben meer mensen dit.

  Deze lading door bedrog en leugens heb ik niet als ik naar een film kijk, of naar het theater ga. Dit staat dan toch verder van mijn bed, en kan ik beter onderscheiden van de werkelijkheid. Maar als je een vriend vertrouwd, en hij blijkt tegen je te liegen, of als een vriend jou geloofd, en je liegt tegen hem, dan heeft dat een diepere lading.

  Als je me niet duidelijk vind of je hebt een vraag, laat het me weten 🙂

  Zie uit naar je reactie,

  Groetjes Rob

 18. Het ging hier toevallig over weerwolven, maar ik heb zelfs getwijfeld aan het spelen van welk spel dan ook, omdat het doel altijd is zelf te winnen en de anderen te laten verliezen.

  Ik kan voor mijzelf prima onderscheid maken tussen een spel en de werkelijkheid. Dat toneel niet verkeerd voelt, komt denk ik ook doordat je van tevoren wéét dat de mensen maar een rol spelen. Bij weerwolven heb ik dat gevoel ook: het is een toneelspel, je speelt de rol die je op je kaartje hebt staan, je spreekt ook vanuit die rol en als het spel is afgelopen ben je weer ‘jezelf’. Ik heb dus helemaal geen last van ‘bijverschijnselen’, beschaamd vertrouwen ofzo.

  Ik denk dat een reden van argwaan tegen ‘weerwolven’ is, dat het ook gaat om duistere wezens (weerwolven, heks, ziener, cupido enz.). Als je duistere spelletjes speelt heb je wel meer kans in om contact te komen met duistere machten. Als je je bijvoorbeeld echt gaat inleven in je rol. Daarom is er waarschijnlijk juist over dit spel zoveel commotie.

  Op dit moment sta ik bij mij thuis bekend als iemand die de kleinste dingetjes al als een mogelijk gevaar ziet, iedereen vind mij hier een beetje (erg) overdrijven. De laatste tijd ben ik veel dichter bij God gekomen, en er zijn opeens ook veel meer kleine dingen (zoals een boek, tekenfilmpje of gedrag) waar ik een ‘slecht gevoel’ bij heb. Ik weet nog niet zo goed hoe ik daar mee om moet gaan, want ik wil Jezus graag volgen in alles maar ik wil ook een goede getuige zijn voor mijn broertjes. Die worden wel christelijk opgevoed, maar zijn volgens mij nog niet wedergeboren. Als ze een beeld krijgen van: ‘alles is slecht als je christen bent’, is het voor hen niet erg aanlokkelijk om zich te bekeren. Ze beginnen me al steeds minder serieus te nemen. En mijn ouders, die ook christenen zijn, weten ook vaak niet meer zo goed wat ze nou van mijn ideeën moeten vinden. Ze vinden me een beetje te extreem. En daardoor ga ik ook aan mezelf twijfelen, misschien hebben ze wel gelijk en overdrijf ik een beetje.

 19. Toeval?? Nee.
  Ikzelf speel sinds kort ook online (ja dat kan ook ^^) het spel Weerwolven. Ik vind het super leuk, maar toch heb ik me ook afgevraagd of dit nou wel of niet te combineren valt. Zelf heb ik nog niet naar de discussies gekeken op internet. En zelf vind ik het ook niet waard om deze op te zoeken: het is niet wat mensen vinden, maar wat God vind. En God zal het je vertellen als Hij het ergens niet mee eens is: geweten. En ik denk deze tekst voor mij wel duidelijk heeft gemaakt van ‘Mark, pas op! Je laat misschien wel een achterdeur open..’
  Zo’n spel kan mij namelijk beïnvloeden. Laat ik het anders formuleren: het was ZOO spannend dat ik vol met adrenaline stond te stuiteren.. en ik moest ook een opdracht voor school maken. Dat lukte dus niet echt. Maar nee, ik trek op zo’n moment niet aan de bel en laat het overwaaien.
  Nu ik dit gelezen heb, besluit ik dat ik ermee stop. Je leert er namelijke echt mensen mee bedriegen en je leert liegen.

  Nu heb ik ook nog soms als ik programma’s als ‘Oplichters ontmaskerd’ o.i.d. kijk dat ik denk van: ‘Respect, dan heb je lef!’ Omdat ik dat gewoon niet zou kunnen. Ook zou ik het gelukkig niet willen, maar ook deze gedachte is niet echt goed te noemen. Dit lijkt op goedkeuren van oplichting en dat is dus juist NIET mijn bedoeling. Mijn wil is om Hem te volgen, waar Hij ook heen gaat.
  Maar dat laatste wilde ik gewoon even kwijt.

  @ Hannah:
  Ik ben ook sinds kort wedergeboren. Nu zie ik ook allemaal van die kleine dingen, waarvan ik vind dat ze te werelds zijn. Vooral nu rond de kerst.. En ik wil heel graag dat anderen ook wedergeboren worden en dat ze Jezus leren kennen zoals ik Hem ook heb leren kennen, maar het wereldse lijkt mij soms wel té overheersend.
  Ikzelf vind niet dat je overdrijft. Er is veel mis in deze wereld. De helft ziet de meerderheid niet eens! En jij ziet die kleine dingen wel. Zie het als een geschenk!
  Maar je moet inderdaad niet aan je broertjes laten zien van ‘dit mag niet, dat mag niet’, want zo is het niet en dat weet jij ook. Het is ‘dit wil ik niet, dat wil ik niet’! Je overdrijft niet en je moet gewoon uitleggen dat je het niet doet OMDAT dat bij het geloof hoort, maar omdat jezelf denkt dat het je relatie met Jezus schaad en dat het niet verplicht is als Christen.
  Ikzelf vind het ook moeilijk om te laten zien dat Christen zijn eigenlijk alleen Jezus erkennen is. Het is niet meer, maar hoe vertel je dat? Want iedereen denkt altijd van ‘dit mag niet, dat mag niet’…
  Is dit niet een goed onderwerp voor een blog?

 20. ik wil ook worden wedergeboren maar lukt niet blow dagelijks nog de rest ben ik al jaren mee genokt en kon het 3 dagen makkelijk volhouden maar toch weer begonnen en heb niet meer het gevoel te zijn wedergeboren dus kan de heilige geest je weer verlaten….?en ik speel zelf ook wel eens GTA en weet dat het niet goed is maar het is te leuk om het te laten liggen net als andere dingen die eigenlijk niet goed zijn wat moet ik daarmee er is te veel verleiding weet alle verleidingen maar om het allemaal links te laten liggen erg moeilijk…….

 21. Grappig, ik heb hier ook over nagedacht. Ik ben er nog steeds niet helemaal uit. Als ik ervan overtuigd zou zijn dat God het niet goed zou vinden als ik het spel speelde, zou ik er geen probleem mee hebben om het niet meer te spelen.

  Maar dan zou ik ook consequent moeten zijn, en niet meer naar speelfilms kijken (acteren is ook ‘mensen voor de gek houden’), geen grapjes meer uithalen, geen fictie meer lezen en niet meedoen met rollenspellen.

  Of is dat ineens geen liegen?

 22. Hoi Tim,
  Dapper dat je dit post. Goed dat je dit post! Goed dat je dit forum (of dit gesprek?) leest!
  Allereerst wil ik even zeggen dat ik ook niet alles weet en dat er vast mensen zijn die alles beter weten. Toch reageer ik erop. Waarom? Ik voel me geroepen.

  Ik weet niet of de Heilige geest je kan verlaten. Zelf heb ik Youth Alpha gevolgd. Een cursus. Ook zijn we een weekend weggeweest en daar is de vergelijking Heilige geest – glas water gemaakt.
  Ja, klinkt raar. Maar er werd water in het glas gegoten, tot deze overliep. Het mooiste is als het glas LEEG is: dus dat de Heilige Geest helemaal in je is. Dit is meestal niet het geval. Er zitten altijd ‘stenen’ (zo noemden we het) in de weg. De een voelt zich minderwaardig, de ander durft niet. Zo heeft ieder z’n steen. Zelf kun je deze stenen er niet uit halen, jij bent namelijk het glaasje. Iemand anders moet de stenen eruit halen. God kan dit doen. Jij als glaasje kan tot God bidden of Hij ze er voor je uit wilt halen. Daarom raad ik je aan om aan God te vragen of Hij je wilt helpen. Neem Hem mee om te stoppen met blowen, neem Hem mee om nee te zeggen tegen de verleidingen.. Zelf kun je het niet! Ik niet, Hannah niet, Rob niet. Niemand. Alleen met de hulp van God.
  Nu zul je misschien vanavond in je bed op je knieën gaan. Het vragen en verwachten van ‘Nu komt het wel goed’, of juist niet. Weet dat God niet altijd meteen handelt: daarmee bedoel ik dat je er niet meteen vanaf ben. Je bent niet meteen gestopt met blowen, maar je zult wel gesterkt worden. Je zult niet meer alleen staan.

  Ook wil ik even aan toevoegen dat je tot God moet blijven bidden om te mogen overstromen van de Heilige Geest. Ikzelf merk ook dat als ik een tijdje niet met God gepraat heb, dat ik anders ben. Ja, het schiet er vaker bij in dan Bijbel lezen. Geen idee waarom, want het is zo fijn om te bidden.

  Geef God de aandacht die Hij verdient. Blijf met Hem in gesprek. Blijf met Hem praten.
  Relatie = Communicatie
  Zorg dat je relatie met God levendig blijft!
  En ik weet niet hoe ver jij staat en wat je allemaal wel en niet geleerd is, maar God antwoord wel. Bidden is niet een éénrichtingverkeer. God antwoord op verschillende manieren. Zo heb ik nét door Rob een antwoord gekregen op mijn vraag. Zo staan de meeste antwoorden op mijn vragen in de liefdesbrief van God aan mij: De Bijbel. Echt een aanrader! Ook kan het zijn dat een vriend/vriendin/buurvrouw etc. van je langs komt en je het antwoord op je vraag geeft. Hij gebruikt vele wegen, probeer Hem te verstaan. Want Hij roept naar je. Breng dus al je zorgen, problemen etc. bij Hem.
  Ook wil ik je dit nummer nog even sturen:
  https://www.youtube.com/watch?v=qMsEXiQdM10
  Ikzelf ben echt fan van Matthijn Buwalda. Hij maakt zulke treffende nummers, ik hoop dat Hij d.m.v. Matthijn ook jou raakt.

  Het enige wat je moet doen, is geloven dat Hij je helpt.

 23. Ik heb vandaag een ander spel gespeeld, Machiavelli, (toevallig van dezelfde maker) en had daar op een gegeven moment ook zo mijn twijfels over. Meer omdat er figuren en dingen in naar voren komen die misschien wel occulte bindingen hebben. Zeker na het lezen van dit stuk en de reacties erop weet ik niet goed wat ik ermee aan moet.
  Alhoewel Romeinen 14:22 en 23 misschien een goede richtlijn kan zijn.

 24. Zo jongens, deze post is van drie jaar geleden zie ik. Hebben jullie inmiddels enige ontwikkeling doorgemaakt?
  Vriendelijke groet, Liesbeth.

 25. Weerwolven is een prachtig spel! Mijn mooiste potje weerwolven heb ik gespeeld in Taizé, een oecumenisch klooster in Frankrijk. We speelden het met een groep jongeren uit Zweden, Italië, Frankrijk, een geweldige bonding experience. We hebben elkaar echt leren waarderen terwijl we vreemden waren. Vooral ik werd vaak beschuldigd van weerwolf zijn door een meisje en beschuldigingen als ‘You just look like a werewolf, I don’t trust you!’ vlogen over en weer. Zij bleek zelf een weerwolf te zijn en de dagen erna als we elkaar tegen kwamen deden we het speels nog een keer over, met een grote grijns op ons gezicht.

  Hoe groot is het verschil tussen een leugen vertellen, hoe klein ook, en iemand in een spelletje iets wijsmaken, waar we later allemaal om kunnen lachen? Je intentie is niet iemand om wezenlijke zaken misleiden, alle spelers stemmen tenslotte in met het doel van de wijze van het spel.

  Ik geloof niet dat je hier listiger van wordt in het echte leven, aangezien je motivatie voor je gedrag wezenlijk anders ligt. Weerwolven is niet persoonlijk, een echte leugen is dat wel. We kunnen allemaal liegen, hou jezelf echt niet voor de gek dat jij er minder goed in bent dan ik. We kunnen er alleen voor kiezen om dat wel of niet te doen. En die keuze is waar je ideologische overtuiging om de hoek komt kijken.

  Obey, jou reacties steken me. Je wilt geen spelbreker zijn, je doet toch mee met tarot kaarten. Dit praat je jezelf goed, omdat je gebeden hebt om bescherming van het Lam. Hoe kun je jezelf dit verkopen? Dit fenomeen heet ‘cognitieve dissonantie’, google het maar eens. You can’t have your cake and eat it too, Obey. Het maakt me niet uit hoevaak je zou bidden om vergeving om bescherming of wat dan ook, in mijn ogen is dit gewoon gedrag wat intellectuele eerlijkheid in stand houdt en goedpraat.

  In ieder geval, ik hoop niet dat mensen dit blog lezen en gaan twijfelen aan zichzelf. Je bent geen slecht mens als je in de rol van Weerwolven volhoudt een echte burger te zijn. Je bent pas een slecht mens als je een leugenaar bent in de rol van je eigen persoon.

 26. Je hebt gelijk Rob,mijn excuses hiervoor.
  Ik kan de reaktie niet ongedaan maken of verwijderen.
  Kan jij dat doen?
  Ik zal voortaan beter opletten.
  bedankt en groetjes chuck.

 27. Hej Chuck, ik wil je aanmoedigen je goedbedoelde reactie (11 oktober 13:52) te lezen en naast de geschreven blog te leggen.. Ik wil je uitdagen om bij het onderwerp te blijven of reacties terug te linken naar het onderwerp

  Geniet van je nieuwe week,

  Groetjes Rob

 28. Dus:éénmaal gered altijd gered.
  Kent Hovind heeft toch bij het juiste eind,dat zullen tegenstanders van K Hovind niet leuk vinden,wel veroordelen dat hij de gevangenis in moet,omdat hij zondig is,maar vergeten zelf een zondaar te zijn.

 29. Stanni,
  Ik herken jou reactie als die van velen die het geloof in God de rug hebben toegekeerd

  Stanni is teruggevallen,dat kan omdat ze niet is wedergeboren.
  ”Al heeft ze bij de varkens geslapen”.
  Haar ”d.n.a” is niet gelijk het ”d.n.a” van haar vader.
  (wereldse gelijkenis)
  Wedergeboren wil zeggen een ”persoonlijke relatie hebben met De Vader,haar hart is gelijk haar Vader en dat is definitief”.
  Als dat zo is ,DAN KAN JE NIET MEER TERUG VALLEN.
  Hebr 6:4
  Dat is zondigen tegen de H.G,dit wil niet zeggen dat je geen zondaar meer bent,je krijgt alleen de kracht,genade om er tegen te vechten,om het einddoel te halen.
  Alleen als Stanni’s tijd,haar leven hier op aarde voorbij is en
  zij niet de keuze heeft gemaakt,dan is het TE LAAT ,dan heeft ze tegen de H.G gezondigd

 30. Hoi Eva,

  Bedankt voor je reactie 🙂 Er bestaan zelfs christelijke varianten van, als dat je met elkaar in een kerk zit, en dat je moet ontdekken wie de hypocriete christen is.. Maar weetje? Dit veranderd niets aan de kern van het spel; zoals ik al zei in mijn blog;

  Heel kort door de bocht gezegd is het doel van het spel is om als weerwolf- door bedrog, al liegend- de ander te overtuigen dat jij wel degelijk de waarheid spreekt en een burger bent. Ik wil niet de boel gaan verpesten, en alles gaan vergeestelijken. Maar ik vind het wel belangrijk dat ik mijn gedrag kan verantwoorden bij God. Als een ‘onschuldig’ spel ten koste moet gaan van mijn integriteit, dan vind ik dat jammer.

  Daar draait het om.. En dat is de reden dat ik sinds 23 december 2009 ben gestopt met het spelen van dit spel. Soms wordt ik nog wel eens gevraagd voor een avondje weerwolven. Na 23 december heb ik het spel niet meer gespeeld. En ben er niet minder gelukkig op geworden 😉

 31. De wereld gemaakt door God beheerst door Satan, Daarom is het duidelijk de woorden heb God lief niet de wereld. Onschuldig is de wereld dus niet en alles wat er zich in bevindt Demonen zijn op de loer om je op allerlei manieren te pakken en te doen of alles wel mee valt. Vergeet nooit hoe Eva verleidt is daarom bij alles pak je Bijbel en lees er in of het wel afkomstig is van God. Zowiezo kunnen we in heel veel dingen al zien of het geoorloofd is of niet. Wij mensen moeten niet te makkelijk doen om dat ons gevoel zegt ja doe maar we leven echter te veel in het vlees en dat maakt ons mens zijn zo zwak en daarin krijgt Satan altijd overwinning hoe dan ook. Daarom zeg ik hier zo vaak roep jezus aan wandel met hem en vraag hem niet in verzoeking te brengen met dingen waar we geen weet van hebben. wijsheid is te verkrijgen van boven.

 32. Hey Gabrielle,

  Ik ben benieuwd waar je de nuance kan aanbrengen in je verhaal. Je vertelt namelijk dat alles mede mogelijk is gemaakt door satan. Hoe bedoel je dit precies en waar trek je de lijn?

  Want zo’n spelletje als dit, kijkend naar je reactie, keur je af op grond van dat het van satan zou zijn? Maar hebben we dan de wereld lief als we dit spelletje spelen?

  Ik ben benieuwd naar een reactie die inhoudelijk ingaat op de vraag van Eva…

  Groetjes, Mark

 33. Het leven is geen sprookje, maar een verdrukking waarin je moet zien te over leven. En het samen met Jezus moet doen wij mensen kunnen niet zonder hem, trots is nergens goed voor
  nederighied wel. God is hier niet dus alles is medemogelijk op aarde met Satan en daarom zegt God dat we hem moeten lief hebben en niet de wereld.

 34. Ik vraag mij af of de discussie over weerwolven er ook was geweest als de makers andere karakters hadden gekozen. Stel je v00r dat de burgers biggetjes zijn,
  de weerwolven de gr0te b0ze wolven,
  de heks is de b0swachter (die mensen uit het b0s kan verbannen 0f mensen kan laten terugkeren,
  Het 0ntschuldige meisje is een uil (hij is s nachts wakker en kan hij d00r de b0men kijken, wat de gr0te b0ze wolven d0en),
  de ziener is een klein r00db0rstje die dingen ziet wat andere niet zien,
  Cupid0 is een k0ppelaar.

  Dan is het een s00rt van spr00kje
  Z0u je het dan wel kunnen m0gen willen spelen?

  Ik ben benieuwd naar jullie reactie!

  p.s. bepaalde t0etsen 0p mijn t0etsenb0rt d0en het niet , vandaar de nullen.

 35. Stanni,

  “Het leven na de dood is ook een groot raadsel voor me. Het lijkt mij wel erg vreemd dat je dus na je dood in een soort rechtzaak bij wijze van spreke beoordeeld wordt door God of Jezus, die dan beslissen of je naar de hemel of hel gaat.”

  Misschien vind je het interessant om te horen wat ik geloof dat de Bijbel leert over dit onderwerp?

  Zo niet, pech gehad – want ik ga het toch vertellen 😉

  Na onze dood, zijn we dood. Er volgt pas een rechtspraak op ‘de oordeelsdag’ waar IEDEREEN weer tot leven wordt gewekt om dit oordeel bij te gaan wonen.
  Dan zullen sommigen gaan leven voor eeuwig en anderen zullen opnieuw sterven. (de hel betekend in de Bijbel: het graf of de dood).

  (Wel geloof ik dat hele nare mensen die veel lijden hebben veroorzaakt een langzame pijnlijke dood zullen gaan sterven. En mensen die ‘een goed leven’ hebben geleid, snel zullen sterven. (maar dit is meer een eigen indruk van God en Zijn rechtvaardige oordeel dat ik niet direct uit de Bijbel kan aantonen)

  De Bijbel zegt wel dat NIEMAND een goed leven kan leiden. We zijn allemaal schuldig voor God omdat we Zijn goddelijke natuur zijn kwijt geraakt bij ‘de zondeval’ en nu niet meer goed kunnen zijn zoals we eerst waren.
  Dus iedereen heeft vergeving nodig. Ook die neger op een afgelegen eiland die nog nooit van God gehoord heeft. Gelukkig is onze God een rechtvaardige God en zal Hij ons oordelen op een rechtvaardige manier. Hij scheert niet iedereen over 1 kam maar zal iedereen apart beoordelen.

  “Ik vind het zowieso wel gek dat mensen geloven dat er ‘iets’ is na de dood. Je sterft, je lichaam sterft, waarom zou je ziel niet ook sterven dan? Alleen omdat dit in de bijbel staat? ”

  Hmm… maar je gelooft wel in ‘een ziel’? Als je gelooft dat je als mens meer bent dan wat je met je aardse ogen kunt zien dan weet je dat je een ‘meervoudig samengestelde’ persoon bent. Wij zijn een combinatie van geest,ziel,lichaam. In dit rijtje is de geest het hoogste wat eeuwig leven inhoud. Wij zijn zielen, levens, gecombineerde wezens. We zullen voor altijd sterven als we niet ‘vernieuwt’ worden door Zijn Geest.

  “wat is dan een zware zonde?’

  Wat God zegt dat fout is. God heeft altijd gelijk:) Father knows best! De pottenbakker heeft altijd gelijk en de klei kan daar niets tegen inbrengen. Laten we toch blij zijn dat we een liefhebbende rechtvaardige ‘Pottenbakker’ hebben!

 36. Vergeving en vrede
  Toen de eerste mensen in de Hof van Eden zondigden, werden zij bang en probeerden zich voor God te verbergen. Maar God zocht hen in Zijn liefde op en begon met hen te spreken. God zei hun, dat zij zeker gestraft zouden worden om hun zonde, maar Hij bracht ze ook een boodschap van hoop. Dood, lijden en moeite zouden niet het laatste woord in hun leven hebben. Zij hoefden niet in wanhoop te leven! God beloofde, dat eenmaal iemand op aarde zou komen, die een heerlijke overwinning zou behalen over zonde en dood! Hoewel zij het op dat moment niet helemaal begrepen; de persoon die God beloofde te zenden was de Here Jezus Christus. De Here Jezus was degene, die vergeving en vrede zou brengen. De Here Jezus zou verloren mensen terugbrengen in de gemeenschap met God!

  De zoon van God
  Lees aandachtig de geschiedenis van de Here Jezus en versta waarom talloze mensen over de hele wereld Hem zien als de meest wonderlijke Persoon, die ooit geleefd heeft. De Here Jezus Christus is de eeuwige Zoon van God. Gods Zoon straalt van Gods heerlijkheid en uit alles wat Hij is en doet, blijkt dat Hij in wezen God is. Hij beheerst alles met Zijn machtig woord. Door voor ons te sterven, heeft Hij ons gereinigd en al onze zonden uitgewist. Daarna is Hij naast de Almachtige God, Die in de hemelen is. Zo is Hij groter en belangrijker geworden dan de engelen, wat ook blijkt uit de prachtige naam die Zijn Vader Hem heeft gegeven: Zoon van God. (Hebreeën 1: 3-4) God zond de Here Jezus in de wereld, opdat wij door Hem het eeuwige leven zouden kunnen verkrijgen. Want God heeft zoveel liefde voor de wereld, dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven; zodat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft. God heeft Zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om de wereld te veroordelen, maar om haar van de ondergang te redden. (Johannes 3:16-17)

  De geboorte
  De Here Jezus werd als een mensenkind geboren uit de Joodse maagd Maria. De engel Gabriel werd door God gezonden tot de maagd Maria. en zei tot haar: ‘…gij zult bevrucht worden, en een Zoon baren, en zult Zijn naam heten JEZUS.’ (Lucas 1:26,27,30,31) De Here Jezus werd verwekt door God, de Heilige Geest. Toen Zijn moeder Maria met Jozef verloofd was -en dus nog niet met hem samenwoonde- bleek zij in verwachting te zijn door de Heilige Geest. (Mattheüs 1:18b) Het was niet zo dat de hele wereld in feestvreugde was toen de Here Jezus geboren werd, want de Here Jezus werd geboren in een kleine plaats onder heel armoedige omstandigheden. Toen zij in in Bethlehem waren, moest Maria bevallen. Zij bracht haar eerste kind ter wereld, een jongen. Zij wikkelde Hem in doeken en legde Hem in een voerbak, want in de herberg van het dorp hadden Jozef en Maria geen onderdak kunnen vinden. (Lucas 2: 6b, 7) Hem werd Hem de naam Jezus gegeven, omdat de naam Jezus betekent: God redt, Verlosser. De Here Jezus is gekomen om Zijn volk te verlossen van hun zonden.

  Toen de Here Jezus toen Hij op aarde was
  Hij ging door het land Israël, onderwijzend, predikend, zieken genezend, duivelen uitwerpend, zonden vergevend en helpend degenen die in nood waren. Jezus ging alle steden en dorpen van dat gebied langs en sprak in de synagogen. Overal vertelde Hij de blijde boodschap van het Koninkrijk. Waar Hij ook kwam, genas Hij alle ziekten en kwalen. (Mattheüs 9:35) Ook joeg Hij uit vele mensen boze geesten weg. Die schreeuwden dan: ‘U bent de Zoon van God!’. (Lucas 4:41a) De meeste mensen waren verbaasd en velen geloofden in Hem. Velen geloofden in Hem en zeiden: ‘Zou de Christus nog meer wonderen kunnen doen dan deze Man?’. (Johannes 7:31). Niet iedereen die zijn wonderen zag en Hem hoorde spreken geloofde in de Here Jezus, want, de Here Jezus werd verworpen door de Joodse leiders, die afgunstig waren. Zij gaven de Here Jezus over aan de Romeinse stadhouder om gedood te worden. Vroeg in de morgen kwam de Hoge Raad weer bijeen om te bespreken hoe de Romeinse overheid overgehaald kon worden Jezus ter dood te brengen. Na afloop van de vergadering stuurden zij Hem geboeid naar Pilatus, de Romeinse gouverneur. (Mattheüs 27:1,2) Pilatus wist wel dat de Joodse leiders Jezus uit jaloezie hadden laten arresteren. (Mattheüs 27:18)

  Het lijden en sterven
  De Here Jezus werd bespot en gemarteld door Romeinse soldaten en daarna ter dood gebracht aan een kruis buiten de stad Jeruzalem. Zij namen Hem mee naar de binnenplaats van de burcht en riepen het hele bataljon bijeen. Zij deden Hem een rode mantel om, zetten Hem een kroon van doornige twijgen op, salueerden en riepen: ‘Lang leve de koning van de Joden!’ Daarna sloegen zij Hem met een stok op het hoofd en spuugden naar Hem. Zij deden net of zij Hem vereerden door voor Hem op de knieën te vallen. Nadat zij Hem bespot hadden, deden de soldaten Hem de rode mantel af, trokken Hem Zijn eigen kleren weer aan en brachten Hem weg om gekruisigd te worden. (Markus 15:16-20). De Here Jezus werd niet gekruisigd omdat Hij iets verkeerds gedaan had, want Hij leefde een absoluut volmaakt leven. Hij deed geen kwaad en zei nooit iets wat niet waar was. Als Hij beledigd werd, zei Hij niets lelijks terug. Als de mensen Hem pijn deden, dreigde Hij niet het hun betaald te zetten. Hij liet het allemaal over aan God die rechtvaardig oordeelt. (1 Petrus 2:22, 23) Nadat Hij gestorven was werd het lichaam van de Here Jezus werd liefdevol begraven door een rijke man, Jozef. Jozef nam het lichaam en wikkelde het in nieuw, schoon linnen. Daarna legde hij het in een nieuw graf dat hij pas in de rotsen had laten uithakken. Hij rolde een grote steen voor de ingang en ging weg. (Mattheüs 27:59, 60)

  Opstanding uit de dood en hemelvaart
  De Here Jezus bleef niet in het graf, na drie dagen is de Here Jezus weer opgestaan. God, Die het voorzag, heeft Hem uit de greep van de dood bevrijd en weer levend gemaakt. De dood kon Hem niet vasthouden (Handelingen 2:24).
  Nadat Hij uit het graf was opgestaan bleef de Here Jezus veertig dagen op aarde om Zijn discipelen te laten zien dat Hij leefde. Gedurende de veertig dagen na Zijn kruisiging is Hij van tijd tot tijd bij de apostelen geweest en bewees hun op allerlei manieren dat Hij het echt Zelf was. Telkens weer sprak Hij met hen over het Koninkrijk van God. (Handelingen 1:3) Na die veertig dagen ging de Here Jezus ging terug naar de hemel, waar hij nu heerst over alles in de hemel en op aarde. Jezus nam hen mee naar Bethanië. Hij hief Zijn handen op en zegende hen. Terwijl Hij dat deed werd Hij opgenomen in de hemel. (Lucas 24:50-51) Christus is uit de dood teruggekomen om de belangrijkste plaats naast God in te nemen. Nu is Hij hoog verheven boven elk gezag, elke macht, kracht en regering, boven alles waarvoor men respect heeft; niet alleen in deze wereld, maar ook in de wereld die komt. (Efeze 1:20b, 21a) Op dit moment bidt de Here Jezus voor degene die Hem toebehoren en bereidt een plaats voor hen. Christus is het heiligdom binnengegaan om in onze plaats voor God te verschijnen. (Hebreeën 9:24a) Jezus zei: ‘Waar Mijn Vader woont, zijn vele woningen. Als dat niet zo was, zou Ik het u wel gezegd hebben. Ik ga er nu heen om alles voor u in orde te maken.’ (Johannes 14:2)

  Terugkomst
  De Here Jezus blijft niet in de hemel, eenmaal zal Hij terugkomen op aarde en zal degene die Hem toebehoren tot Zich nemen. Jezus zei: ‘Wanneer Ik daarmee klaar ben, kom Ik terug om u op te halen. Dan mag u voor altijd bij Mij zijn.’ (Johannes 14:3)

  Lees verder over de terugkomst van de Here Jezus: De toekomst (Lees alle vier de Evangeliën – Mattheüs, Markus, Lucas en Johannes – voor een meer uitgebreid overzicht over het leven van de Here Jezus).

 37. Bedankt voor je reactie Nodoubt. 🙂

  Pfoe, wat geloof ik nu, dat is eigenlijk best lastig te beantwoorden. Ik geniet van mijn leven en probeer mensen zo te behandelen als ik behandeld zou willen worden. Ik geloof niet echt in een schepper, maar hoe alles dan ontstaan is is me ook een raadsel. De big bang theorie vind ik net zo vaag als het Scheppingsverhaal, waarom zou er zomaar een oerknal plaatsvinden? Ik heb hier dus geen standpunt in, ik weet het gewoonweg niet. Ik geloof dat ik moet genieten van mijn leven, zonder daarbij anderen te schaden. Ik hou me vast aan de normen en waarden die ik van mijn ouders meegekregen heb.

  Het leven na de dood is ook een groot raadsel voor me. Het lijkt mij wel erg vreemd dat je dus na je dood in een soort rechtzaak bij wijze van spreke beoordeeld wordt door God of Jezus, die dan beslissen of je naar de hemel of hel gaat. Dit geloof ik absoluut niet. Het christendom gebruikte dit vaak als excuus om te verantwoorden waarom zij hun geloof verspreiden. Zij zouden hiermee mensen die zondigden nog kunnen bekeren tot het christendom en zo behoeden voor de hel. Dit lijkt me heel raar, als je dus op een onbewoond eiland woont en nog nooit van het christendom gehoord hebt, ga je dan naar de hel? Ook al heb je goed geleefd? En al die mensen met een ander geloof dan?

  En dan nog, ook al zou God iedereen beoordelen als gelijke (dus dat het niet uitmaakt of je in God gelooft of niet), wat is dan een zware zonde? Wat geeft God het recht om mensen te laten sterven / lijden, om vervolgens mensen te veroordelen op hetzelfde?
  En als iemand een ander vermoord, vervolgens om vergeving vraagt en biecht, hoe staat dit dan in vergelijking tot iemand die een kleine zonde begaat maar niet om vergeving vraagt (bijv. omdat hij/zij geen geloof heeft).

  Ik vind het zowieso wel gek dat mensen geloven dat er ‘iets’ is na de dood. Je sterft, je lichaam sterft, waarom zou je ziel niet ook sterven dan? Alleen omdat dit in de bijbel staat? De bijbel is ook maar geschreven door mensen die beweren dat de bijbel het woord van God is.

  Ik weet het gewoonweg niet. Ik neig er meer naar dat er niks is na de dood. En dat ik gewoon goed moet zijn voor anderen, niet omdat ik dan beloond wordt en in de hemel kom, maar omdat de wereld een mooiere plaats is als men goed met elkaar omgaat.

 38. Hey Stanni,

  “Het is niet mijn bedoeling om onrust te stoken ofzo”

  Wees daar maar niet bezorgd over hoor. Het onrust stoken, daar ben ik hier al voor. Het zou me toch echt verbazen als jij het nog bonter zou kunnen maken. 😉

  Wat je vragen betreft:

  -Het lijden:

  het waarom en hoe en hoe lang nog etc. Komt neer op een diepe vraag over de WERKELIJKHEID/REALITEIT van dit universum. Hoe zit het leven in elkaar? Kan er logisch gezien een God zijn die van deze wereld houd? Of is de logische conclusie van het constateren van al het lijden om ons heen dat er geen God kan zijn die van ons houd?

  Daar heeft de Bijbel natuurlijk antwoorden op. En ik geloof die antwoorden. Dus ga ik je dat antwoord geven. Zo kort mogelijk als ik het kan samenvatten ok?

  Wat ik geloof is dat er nu op dit moment een OORLOG plaatsvind. De eindoverwinning van deze oorlog is al door de almachtige God behaald maar er zijn nog diverse veldslagen te gaan voordat er vrede zal zijn die eeuwig zal voortduren. Helaas vallen er nog vele slachtoffers, het is een oorlog… de dood wordt in de Bijbel dan ook de laatste vijand genoemt. “26 De laatste vijand die vernietigd wordt is de dood,” ( 1 Kor. 15)
  Dit is tegelijkertijd ook de grote hoop die Christenen hebben: de opstanding v.d. doden. Hoe erg het verdriet nu ook kan zijn, wij kunnen relativeren doordat we in de toekomst kunnen kijken en mogen weten dat:

  “4 Hij zal alle tranen uit hun ogen wissen. Er zal geen dood meer zijn, geen rouw, geen jammerklacht, geen pijn, want wat er eerst was is voorbij.’
  5 Hij die op de troon zat zei: ‘Alles maak ik nieuw!’ – Ik hoorde zeggen: ‘Schrijf het op, want wat hier wordt gezegd is betrouwbaar en waar.’ – ” Op. 21

  De kerk:

  is niet perse een goede vertegenwoordiger van God. Sterker nog, ikzelf vind ‘de kerk’ meestal meer een soort propaganda middel van ‘de vijand satan’ dan dat ze Gods wil uitvoeren. Dus kijk niet teveel naar ‘de kerk’ als je meer van God wil leren is mijn advies aan jou.

  -geloof:

  waar komt het vandaan? Waarom er zo van overtuigd zijn? In mijn geval is het i.i.g. een heel lang proces geweest waarbij uiteindelijk ‘het kwartje viel’ nadat ik geen hoop meer had in de toekomst, wat ik dacht te hebben aan geloof was verdwenen. Totdat God nieuw vertrouwen gaf, echte zekerheid. Uitleggen kan ik het niet goed. Het is en blijft een persoonlijke ervaring en een doorgaand proces van leren/groeien.

  Vraag aan jou:

  Wat geloof je nu? En waarom?

  Gr,
  Nodoubt

 39. Hallo allemaal,

  Ik kwam toevallig op deze site terecht omdat ik op zoek was naar informatie over het weerwolven spel. Ik ben zelf vroeger christen geweest, maar in de loop der jaren ben ik de zaken toch anders gaan zien. Ik bekijk het geloof heel anders nu, en ben eigenlijk wel benieuwd wat jullie kunnen antwoorden op de vragen die ik heb. Het is niet mijn bedoeling om onrust te stoken ofzo, ik heb een andere mening dan jullie en ben alleen maar nieuwsgierig naar jullie mening en jullie drijfveren. Vat dingen die ik zeg alsjeblieft niet onrespectvol op, ik heb juist respect voor mensen die zoveel passie hebben voor een geloof.

  Jullie passie voor het geloof roept bij mij wat vragen op. Als de almachtige God bestaat en over ons waakt, waarom sterven dan nog zoveel ‘onschuldige’ mensen? Misschien verdedigen jullie dit met dat dit de straf is voor de mensheid die zondigt. Als dat al zo zou zijn, waarom sterven er onschuldige pas geboren baby’s? Waarom sterven er evenveel gelovigen die elke dag naar de kerk gaan en zich goed gedragen als zondige mensen en criminelen? Waarom geneest God geen mensen met een amputatie? Als God echt zou bestaan, en almachtig zou zijn, waarom zou hij dan mensen laten sterven?

  Jullie maken je druk of een spel spelen kwaadaardig is en tegen het christendom in zou gaan. De kerk heeft jarenlang onschuldige vrouwen vermoord tijdens de heksenjachten, tijdens kruistochten mensen vermoord, geld afgetroggeld van gelovigen om er zelf beter van te worden en mensen gedwongen om christen te worden. Dit vind ik een veel grotere misdaad dan het spel weerwolven spelen.

  Waar komt jullie ijzersterke geloof vandaan? Waarom zijn jullie zo overtuigd dat er een rechtvaardige God is? Ik ben benieuwd naar jullie visie en antwoorden op mijn vragen. Nogmaals, dit is niet onrespectvol bedoeld. 🙂

  Even terugkomen op deze reactie van Rob:

  ‘Maar om op je vraag terug te komen, het gaat me om de diepere laag die onder dit spel zit. Bij het liegen en bedriegen schaad je het vertrouwen wat de ander in je heeft, bewust of onbewust. Hier kunnen we lang over discussieren, maar als iemand je overtuigt dat hij de waarheid spreekt, en achteraf toch keihard tegen je loog, dan doet dat iets met je. ‘

  Dat kan wel zo zijn, maar dat is bij weerwolven niet het geval. Als je weerwolven speelt, weet iedereen die meedoet dat het een spel is. Een spel waarin je dus een rol aanneemt. Als iemand tegen je liegt ben je dus niet gekwetst, want dit is een spel waarin je een bepaalde rol aan neemt. Zo wordt dus niemand feitelijk bedrogen.

 40. Beste Tim,

  Ik begrijp dat je soms er moeite mee hebt dat je dingen doet waarvan jezelf vindt dat ze verkeerd zijn, maar je wedergeboorte is er niet afhankelijk van of je leeft als een engeltje of als een bengeltje.

  De wedergeboorte is een keuze vanuit de wil, het verstand en soms ook het gevoel. Het gaat er ook niet om of je iets ervaren hebt en nog ervaart maar of je in eerlijkheid durft te zeggen tegen God,

  “U bent mijn Heer, en U zond Uw Zoon om te sterven voor mijn zonden, ik weet dat ik dit alles niet waard ben, maar in dankbaarheid aanvaard ik Uw genade en de vergeving van mijn zonden door het Bloed van de Here Jezus, en ik geef mijn leven in Uw hand.

  Het blowen en alles wat er verder in je leven is, dat geef je daarmee ook in Zijn hand, en God houdt zoveel van jou dat Hij je hebben wil zoals je bent, en Hij houdt ook zoveel van je dat Hij je niet zal laten zoals je bent, maar stap voor stap zal vormen naar de man die Hij voor ogen heeft. Je moet gewoon vertrouwen dat Hij in alles met je mee zal gaan en naast je zal staan.

  Groetjes,
  en Gods zegen toegewenst,
  Kees.

 41. Wauw, respect. Goed dat je deze gedachten deelt. Ik denk dat je zeker gelijk hebt. Het is inderdaad een lastige afweging, maar wat je zegt: leven met God is veel mooier dan dit spelletje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *