Beweer jij een christen te zijn?

Ey, mijn naam is Ben (24) en zit op dezelfde vereniging als Jarik (Navigators Wageningen). Vroeger struinde ik samen met mijn niet christelijke vrienden de hele Costa Brava en kroegen in Amsterdam af om te feesten, vrouwen te versieren en lekker “lam” te worden. Hoewel ik christelijk opgevoed was bleek dat niet uit de daden die ik deed. Uiteindelijk werd ik christen omdat ik totaal uitgeput en waardeloos-voelend op basis van Gods wet mijzelf moest overgeven aan God wilde ik gered zijn door zijn Zoon. Ik wist dat ik leefde op een manier waar God niet blij van werd. Blijkbaar kon ik zeggen te geloven in God en toch mijn eigen leven leiden. Maar ik merkte ook dat de bijbel hier super radicaal tegenin gaat Jakobus 2:24 zegt: “U ziet dus dat iemand rechtvaardig wordt verklaard om wat hij doet, en niet alleen om zijn geloof.”

Vroeger zei ik christen te zijn maar aan de andere kant bleek het totaal niet uit mijn daden. En als ik Jakobus moet geloven trok ik zwaar in twijfel in hoeverre ik nu rechtvaardig werd verklaard… Aan de andere kant kon ik een schijnbare tegenstelling vinden in Romeinen 5:1 “Wij zijn dus als rechtvaardigen aangenomen op grond van ons geloof en leven in vrede met God, door onze Heer Jezus Christus.” Hier wordt dus gezegd dat ik op basis van mijn geloof in God rechtvaardig wordt verklaard en juist niet op mijn daden omdat ik dóór Jezus gered wordt en niet door hoeveel daden ik doe…

Aan de ene kant zegt Jakobus dat ik niet alleen op basis van mijn geloof ben behouden, terwijl Paulus in Romeinen dit juist wel zegt…Ik heb hier een tijdje over zitten denken en kwam erachter dat beide teksten een overeenkomst hebben in het voorafgaande. Beide nemen ze namelijk Abraham als voorbeeld. Hij werd rechtvaardig verklaard omdat hij God vertrouwde! Zowel Paulus als Jakobus willen sturen op het feit dat wij God ons leven moeten toevertrouwen en dat we op basis van dit vertrouwen gered worden. In het Grieks betekent het woord geloven ook letterlijk een actieve houding in “jezelf toevertrouwen aan”. Mijn vraag aan mijzelf en een jou vandaag is dan ook. Heb jij je vertrouwen gegeven aan God? Zeg je te geloven en blijkt dit ook uit het feit dat je God vertrouwt in je dagelijks leven en wordt dít je als een goede daad aangeschreven?

Groeten,

Ben

Reacties

 1. Vindt het een mooi verhaal, Wij zijn al als zondaars geboren dus iemand die zonder problemen bij de Heer tot geloof komt bestaat niet. Iemand die verder niet verder is gegaan om meer zonde te doen zijn er wel 144.000 gezalfden zoals het er staat. (Openbaring 7:4 en Openbaring 14:1) Daarom is berouw zo belangrijk het toegeven dat je een zondaar ben en het los laten van je zonde,je leven in de handen van de Heere toe vertrouwen. Gewoon hem lief hebben en niet de wereld.

 2. Hallo Ben!
  Heel mooi verhaal!
  Goed geschreven!

  Groetjes van Sofie

 3. Ey ben,

  goed verhaal, mooi geschreven ook.

  Groeten Mark

 4. @Jan Paul
  Ook een hele goede morgen πŸ˜€ Even voor iedereen: Ik ben een meisje (;
  Ik rook inderdaad, vandaar de naam kemmel… πŸ˜‰
  Of ik in een dip zit…ehm, nee joh (of denk je nu dat ik in de ontkenningsfase zit? ) Ik ben voor de buitenwereld een Christen, ben gedoopt en wat er allemaal nog wel niet meer bij hoort… En als ik wel een strijd heb, waarin dan? Ik heb gewoon even een twijfel of God wel of neit bestaat, moet je dat dan maar gelijk strijd noemen?
  ”Wat ik verzin, kan bestaan?” Waar slaat dat op? ALs jij iets verzint, bestaat het misschien voor jouw, maar voor mij niet . Pas als het bewezen is, bestaat het. Toch? En nee, jullie hebben God verzonnen, dus dan bestaat hij niet. Pas als je kan bewijzen dat hij bestaat, dan geloof ik het. Sorry.
  God bestaat (denk ik) niet…Waarom niet?
  Het zit in je hoofd.

 5. Danielle,

  Wat tof, tongen taal is zo fijn.
  Ik raad je aan nu je het nog niet zolang geleden ontvangen hebt, het elke dag te doen.
  Ik heb het al een tijdje, alleen het werd op den duur slap, ik zat dan weer het zelfde riedeltje op te noemen met mijn verstand, maar je moet niet denken doen, je geest staat boven je verstand.
  En ik spreek elke dag veel in tongen, dit doe ik dan nog niet zo heel lang, want ik had ook wel strijd er mee enzo.
  Maar nu ik dat doe, heb ik zoveel taal ontvangen, ik kan me nu amper inhouden als ik ergens ben.
  Zo cool.
  Veel succes er mee, en je kan tongen taal ook vertalen, en dan mag je best het een keer fout hebben, maar het is altijd positief :P.

  Groetjes

 6. Jan Paul,

  Ik denk dat je wat te veroordelend bent, ik heb daar ook last van gehad.
  Maar ik geloof dat we altijd ons zelf moeten beproeven, of wij wel helemaal goed zitten.
  En Kemmel heeft wel last van strijd, maar dan vind ik niet dat je dan z’n gebed moet doen op dit forum.
  Bid eerder: Heer, ik bid voor Kemmel, trek haar dicht naar U toe, open haar hart voor U, help haar bij de twijfels die ze heeft.
  Zo iets is beter dan straf haar niet.
  God ziet alles en is genadig, en Hij zal altijd blijven komen.

  Dit is geen aanval, maar je moet het meer zien als bemoediging.
  Ik bid dat je nog sterker in de Heer mag zijn.
  En dat God je rijkelijk zegent met Zijn aanwezigheid, en zalving dat mensen levens veranderd.

  God’s zegen broer.

 7. Hallo Joshua, je hebt gelijk, (over dat gebed)maar ik heb er niet bij stil gestaan, omdat ik er zelf een ludieke ondertoon in legde in mezelf, zo van foei, maar met een lach erachter, maar dat komt niet over natuurlijk en daar heb ik niet aan gedacht. Ik heb er ook geen seconde aan gedacht dat Kemmel een meisje zou zijn, dat kun je een slordig automatisme noemen, de naam Kemmel geeft geen hint, dus klikken mijn hersens automatisch naar ‘man’. Sorry Kemmel.
  Veroordelend, dat voel ik eigenlijk niet, maar ik ben altijd erg nieuwsgierig naar achtergronden bij de gedachten die mensen hebben. Dat vermanende, dat ik zelf dus niet zozeer als veroordelend voel, dat in het eerste stuk zit, is misschien misplaatst, ik zal het zien te vermijden voortaan. In feite voel ik zelf een bepaalde pijn als God miskend wordt of te kort gedaan, en ook vanwege het besef dat iemand die niet door Jezus gevonden wil worden, om het zo te zeggen, ook niet op de weg naar het Leven kan gaan die Hij als enige wijst. Ik probeer dus mensen uit de tent te lokken om ze juist weer bij de Heer te krijgen, snap je? Maar ook dat is misplaatst uiteraard, want God heeft mijn verdediging of mijn ijver niet nodig. Ik neig er inderdaad toe wat door te drijven van tijd tot tijd vanuit een bepaalde zekerheid die sommigen misschien verschrikkelijk zouden noemen. Anderzijds, dring ik me niet op en laat ik ieder zichzelf zijn, maar niet zonder te prikkelen, dat mag vind ik, omdat mensen daardoor losgemaakt kunnen worden uit cirkelpatronen of bepaalde fixaties in hun denken. Toch? Op een andere site las ik onlangs dat Augustinus gezegd heeft dat we niet elkaars leraar moeten uithangen, misschien moet ik daar toch eens een dag of wat over mediteren.

 8. Beste Ben,

  Bij de Navigators zit je in ieder geval op een fijne plaats om verder te groeien, en stap voor stap te leren wat Gods plan in je leven is.

  Je hoeft je daarbij niet te haasten, want God zelf neemt ook de tijd, ik heb nog nooit gehoord dat God haast had, dus dat zal bij jou ook niet zijn.

  Jacobus zegt heel duidelijk dat een levend geloof zichtbaar is door zijn werken. Ook Paulus zegt dat onze werken beoordeeld zullen worden en wel door vuur.
  In Jezus hebben we daar een voorbeeld gekregen, Hij kon zonder dat Hij zich tekort gedaan voelde de voeten van zijn dicipelen wassen, waaronder de man was die Hem heeft verraden.

  Misschien zou je moeten zeggen: dat de genade ons rechtvaardigd, en dat de werken die door het vuur heen in stand zijn gebleven bepalen of we 1ste, 2de, of 3de rang zitten.
  Het is een simple voorstelling, maar toch kan ik zo beidde aan elkaar verbinden.

  Groetjes,
  en Gods zegen toegewenst,
  Kees.

 9. Hoi Kemmel, ik heb al sorry gezegd tegen Joshua over jou, maar nu dan even tegen jou persoonlijk. Hopelijk wil je me vergeven als ik je onbedoeld pijn gedaan heb. Ik kan een ontstellende botterik zijn met de tact van een jekkerhamer, of van een wild zwijn in oma’s moestuin, dat is waar. Ik ga niet alles uitmelken hoor, maar ik wil je even 1 ding meegeven. Toevallig had ik het kort geleden met iemand over Godsbewijzen. Die persoon noemde het feit dat aartsbisschop Eijk bij Knevel geweest is, heb ik dus niet gezien en ook niet kunnen ophalen op de EOsite. Maar daar schijnt dat punt van Godsbewijzen ook aan de orde geweest te zijn. Discussie met Marijnissen. Wat ik altijd vind is dat het niet opschiet.
  Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand tot geloof kwam door een Godsbewijs. Hoe komt dat? Doordat het geloof een bovennatuurlijke gave is. Dus al zou ik nu met het allerbeste Godsbewijs op tafel (beeldscherm) komen dat ik in huis heb, dat zou jou nog niet tot meer geloof brengen. Het kruist elkaar als het ware, als 2 meteoren die op grote afstand van elkaar door de ruimte schieten, ze ontmoeten elkaar niet. Het scoort niet. Het komt niet over. Je kunt over een Godsbewijs zeggen: inderdaad, geen speld tussen te krijgen, maar toch: ik geloof nog steeds niet. Dit is raadselachtig, hoopgevend en maar goed ook tegelijk. Want welke ongeletterde Chinese mijnwerker zou er iets aan een Godsbewijs hebben dat hij toch niet kan begrijpen. Nee, God is veel beter, Hij raakt ons gewoon aan en wij geloven. Denken en intelligentie heeft er niets mee te maken. Ontferming alles. Dat wou ik je zeggen.
  Geloof je trouwens in de duivel? Dat is helemaal not done meer tegenwoordig, maar ik geloof in hem. En ik geloof ook dat hij de bederver is van alles wat van God is, ook de zaaier van het foute zaad van de duistere diamant, (met dank aan Suske en Wiske) der twijfel in je hart en van de vertwijfeling. Ik mag en wil niet vermanen, maar ik zeg eenvoudig: hiervan, dat de duivel evenzeer bestaat als God, ben ik tot in mijn tenen overtuigd en het is nog bijbels ook. Eigenlijk is het heel eenvoudig: elk woord van de Heiland, Verlosser en Zaligmaker moet op een goudschaaltje gewogen worden, mee eens? Hij is immers het eeuwige Woord van de Vader, het Woord dat levend maakt. Wel Hij spreekt tot de duivel en dus bestaat die. Sterkte Kemmel, God bless u.

 10. Jan Paul,

  God is met je bezig man.
  Echt mooi, het is over drempel heen en over je eigen eer heen stappen om toe te geven.
  Ik moet dat ook wel eens.
  Als je zoiets doet, ik geloof dat dat het werk van de Heilige Geest is, geweldig man.
  Ik denk dat God grootste plannen met je heeft.

  Alle eer en dank aan Jezus, amen!

 11. Hallo Jan Paul,

  Aha, nou, het zijt je vergeven heur. Ik ben niet zo snel onder de indruk πŸ˜‰ Hahaahahaaa….Je wist niet dat ik een meisje was, dat maakt niet uit joh πŸ™‚
  Maarja, Misschien dat God wel bestaat, maar dat het gewoon de vraag is of je wel in Hem WILT geloven. Als je niet inhem wil geloven, nou dan doe je er ook geen moeite voor.
  Of zo iets.

 12. Hoi, nu moet ik echt weg, maar nog even dit: als God bestaat, is Hij de enige die ertoe doet. Mee eens? Deze heb ik niet van mezelf, maar hij zit er goed in, ik weet niet waar ik hem vandaan heb. Dus als Hij bestaat, je daartoe dus besluit, en als je dan toch vervolgens zegt: ik wil niet in U geloven, ik leg Uw bestaan dat ik weliswaar erken naast me neer, dan heb je echt een probleem denk ik. Maar maak je geen zorgen, onze God is niet Iemand die zich zo meer even laat wegzetten. Dat heb ik in mijn eigen leven heel erg gemerkt.

  Bless u nogmaals, JP.

 13. Goeje smorgens deze morgen, Kemmel, (leuke dingen mag je overnemen vind ik, met lof aan de verzinner.) sorry, maar op het eind van je reactie waarop ik inging zeg je: we hebben pas zekerheid als we dood zijn. Dat slaat dan toch op alles, dus ook op het voorafgaande: God is een menselijk verzinsel? Dan heb je toch nu geen enkele zekerheid, op welk gebied dan ook? Of bedoel je iets anders? Ik zou intussen bijna zeggen: laat Hij het maar niet horen, want wat zou Hij bedroefd zijn, omdat Zijn maaksel Zijn bestaan niet erkent, het kind de eigen Vader niet, alsof het zichzelf geschapen zou hebben. Hoe zou dat kunnen? Maar Hij heeft het al gehoord Γ¨n gelezen natuurlijk. Heer, heb veel geduld met Kemmel en straf hem voorlopig maar niet of liever: straf hem helemaal niet, neem maar a.U.b. die donkere sluier weg die in hem zit en hem wegtrekt van U en zijn geluk.
  Je 2e opmerking is al niet minder interessant. Want je gaat precies tegengesteld te werk als Abram, die redeneerde: eerst geloven, dan zien en vertrok zonder te vragen waarheen en waarom. Hij is verder goed terecht gekomen, geen loser, voor zover nog na te gaan is. Ik ben hem in elk geval nog steeds zeer dankbaar voor zijn instelling, die veel later toch ook tot mijn geloven hier en nu geleid heeft. Toen God Abram riep, dacht Hij al aan mij en aan jou ook natuurlijk.
  Jij hebt een dip. Maar die dip zit niet in God of de bijbel, dat kan nl. niet. Ik leg het uit: in relaties zijn er altijd (of laten we zeggen in verreweg de meeste gevallen) 2 schuldigen als het niet goed loopt of crasht, maar dat komt doordat er altijd 2 zondaars zijn in de relaties tussen mensen. In de relatie met God speelt dat echter niet. God is volmaakt, dus als mijn relatie met Hem niet lekker loopt moet ik de fout altijd bij mezelf zoeken. Dat moet je goed inzien en je moet het uit elkaar te halen, waar zit jou dip? Of waar zit jou strijd? Omdat je even verderop zegt: diep van binnen weet ik dat ik geen “echte” christen ben. Ik herken dat wel uit de tijd dat ik nog worstelde met zonden die ik niet wilde loslaten, omdat ik ze te lekker vond. Maar God zat niet stil, Hij bleef maar door verlossen. En nog steeds verlost Hij door, elke dag weer.
  Herinner je intussen de uitspraak van Paulus: ook mijzelf (ver)oordeel ik niet. Relax, relativeer jezelf een beetje. Nog nooit heeft de duivel zo hard gelachen als toen ik vlak na mijn bekering in 1981 tot God bad: Heer, maak mij in korte tijd volmaakt. Nu, 28 jaar later is er eindelijk wat licht aan het eind van de tunnel.
  Nog 1 vraagje: wat ik verzin kan bestaan niet waar? Stel, ik verzin een brommer, dan bouw ik hem en zie: ik rijd er tot grote verbazing van heel de schepping op naar school, dus hij bestaat. Bestaat nu God eigenlijk, nu wij Hem volgens jou verzonnen hebben? Hebben we God ook geschapen na Hem verzonnen te hebben en tot leven gewekt, na Hem geschapen te hebben, -denk aan het monster van dr. Frankenstein-, en bestaat Hij sinds die tijd? Of zijn we blijven steken in verzinnen en kwamen we er toen niet verder mee, zoals een onbegaafde uitvinder? Ziedaar mijn misschien te nieuwsgierige vraag aan jou. Rook je trouwens, vanwege dat Kemmel?
  O, pollens, ik lees nu pas DaniΓ«lla vlak eronder, nu ja, het staat er al, wat geschreven is, blijft geschreven.

 14. hejjj kemmel

  djw he hihihi nou ik had me voor genomen na de doop te stoppen met roken en idd ik had geen trek en drang na een sigaret na de doop maar maandagavond begon het voelde dat de duivel vat op me kreeg voelde mun oude ik na boven komen toen ben ik maar weer gaan roken ik heb heel erg gehuild dat ik gerookt heb en gesmeekt of God me wou vergeven daarvoor daarna voelde ik die last van mun schoudders en kreeg ik weer die rust over me heen probeer nu langzaam af tebouwen met roken dat was mijn strijd
  God zegen

 15. hoi joshua
  djw het was echt geweldig ik had nog nooit in tongen gebeden en bij doopdienst gingen ze idd bidden en toen kwam tongen bidden heel appart maar heel mooi daarna werd ik onder gedompelt zeg maar en dat was zoon fijn gevoel ben blij dat ik het gedaan heb
  God bless

 16. Hallo Danielle,
  Leuk voor je dat je Zondag gedoopt bent, gefeliciteerd πŸ˜‰ ‘
  Waarmee had je strijd dan, als ik vragen mag? :$

 17. Daniella,

  Tof dat je je hebt laten dopen zondag, echt cool.
  Ik word altijd zo vrolijk als iemand zich laat dopen.
  Is er ook gebeden voor de doop in de Geest, of was je dat al of?

  nouja ik hoor het vast wel.
  Veel zegen van God toegewenst.

 18. hoi kemmel
  ik ben afgelopen zondag gedoopt en kreeg maandag enorme strijd heb gelijk gebeden gevraagt voor bescherming voor tegen de duivel en kan je raad geven om na een oudste te gaan van de gemeente en voor leggen

 19. Ik ben het met Leonie wel eens…Ik ben wel een Christen, maar diep van binnen wil ik geen eens meer geloven in die zogenaamde God.
  God is bedacht door de mens. We hebben pas zekerheid als we dood zijn.

 20. Hoi Kemmel,
  Dus van je uitspraak: ‘God is bedacht door de mens’ ben je ook niet zeker, want dat volgt uit wat je schrijft. Of zie ik dat verkeerd? Overigens kan ik je niet helemaal volgen. Je bent christen, maar je wilt niet in God geloven. Nee, dit volg ik niet.

 21. Hallo Jan Paul.
  Ik ben er zeker van dat mensen God bedacht hebben. Ja, raar hea, dat ik niet meer in God wil geloven…Ik weet het ook allemaal even niet meer…Ben het zo spuugzat, kerk, bijbel, en alles er om heen. Ik heb God nog nooit gezien, en daarom denk ik dat hij niet bestaat. Eerst zien, dan pas geloven….

 22. als je al diep van binnen niet meer geloofd hoe kun je dan zeggen ik ben een christen?
  en jan paul niet op kemmel ingaan heb laatst ook al discussie met hem gehad heeft geen zin
  God bless you jan paul

 23. He Kemmel,

  Gewoon blijven reageren hoor. Wij genieten van je eerlijkheid. Ik hoop dat je niet afschrikt van de meningen van een paar bezoekers. Maar dat je blijft doorzoeken naar antwoorden. Wij van het gebedsbroedersteam zullen in ieder geval ons best doen je vragen te beantwoorden πŸ™‚ Op ons kun je rekenen πŸ˜‰

  Veel succes met je zoektocht, en ik hoop je hier nog geregeld terug te zien.

  Rob

 24. He Daniella,

  Gaaf dat je reageert op posts, wel willen we je vragen in liefde te reageren. God heeft ook zijn focus op de mensen die nog geen christen zijn, niet op de ‘kleine’ probleempjes van christenen onderling. Lees ook eens de post; “Bid voor de niet-christenen” op Gebedsbroeders.nl.

  En als je wilt reageren op niet-christenen, of op christenen die worstelen met het geloof reageer dan ter opbouw of reageer niet.

  Alvast bedankt en nog een goede week!

  Groetjes Rob, van het gebedsbroedersteam

 25. mijn wel gemeende excuses sorry rob en kemmel

 26. Eeeeh….Nouja, ik ben wel wat gewend hoor…Dus zo erg is het niet…Maar Danielle, het zijt je vergeven πŸ˜‰
  Zeg gewoon rustig wat je op je hart hebt, dat doe ik namelijk ook (terwijl ik vaak het gevoel heb, dat het hard overkomt)
  Ik heb trouwens nooit beweerd, dat ik een oprechte Christen ben…Alhoewel, dat blijkt wel uit mijn zin….Voor de buitenwereld lijk ik een goede christen, maar diep van binnen weet ik dat ik geen ”echte” Christen ben…;)

 27. hejj kemmel
  hoe kan dat dan dat je je zo voelt?
  Gods zegen

 28. Hallo Daniella,

  Ja geen idee, ik zou haast zeggen: Vraag het aan God πŸ˜›
  nee maar weet je, Ik ben een Christen (want ik ben NOG niet van het geloof afgestapt) , ben gedoopt, en tsja…toen kwamen de twijfels..Beetje vervelend πŸ˜‰

 29. leonie Jezus zegt : wie mij heeft gezien heeft de Vader gezien maar ook : niemand komt tot de Vader dan door mij kijk maar of jr het wilt bestuderen met heel je hart, heel je ziel, en heel je verstand dan kom je er echt wel achter of God bestaat.

 30. Leonie, wat geloof jij?

 31. Ahum… god is vroeger bedacht omdat men niet wist wat bliksem was, waarom er de pest was en wie of wat hun oogsten deed mislukken… Niemand heeft GOD ooit gezien, wie zegt dan dat hij bestaat..

  Je kunt ook een goed leven leiden zonder te geloven in een zogenaamde god, er is namelijk geen bewijs van… dus alsjeblieft, houd op met het volgen van jezus… en doe je eigen ding, je goede ding…

  Dat bidden geeft je puur een goed gevoel omdat je op dat moment rust hebt… Maar echt, alles wat je in je leven doet heb je zelf in de hand en niet god!

  Slechte dingen die gebeuren komen NIET door god, geloof me ik en bekenden hebben heel veel slechte dingen meegemaakt, en dat maakt ons geen slechte mensen omdat god dat gewild had ofzo… bullshit!

 32. Haha,
  dat hoop ik ook idd!
  Gods zegen man!

 33. Hey Maarten!

  Thanx! Goed om te lezen! Ik hoop alleen dat er ook mensen zullen zijn die gewoon Jezus volgen zonder eerst losbandig te leven πŸ™‚ Gelukkig zijn die dr ook! Tof dat je God gevonden hebt!

  Greetz,
  Ben

 34. Heey ben,
  wat een goed stuk. Ik geloof dat veel mensen een periode hebben waarin ze losbandig leven, en makkelijk met de werled meegaan.
  Ikzelf heb ook zo’n periode gehad.
  Je denkt dat je alles hebt in je leven, maar je vergeet iets moois: Een relatie met God.
  Als je je realiseerd dat je juist daar behoefte aan hebt, ga je ook juist daarnaar op zoek. En op het moment dat je voor God wilt leven, zal je leven radicaal veranderen. Ik persoonlijk ervaar dat als heel tof.
  Ik ben blij dat ik God gevonden heb, en dat ik dagelijks Zijn aanwezigheid mag voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *