Afrika-moeheid, The Bystander Effect en egocentrisch

Al maanden koop ik spotgoedkoop mijn groente, fruit en vlees bij een Turkse supermarkt. Ideaal om zo’n supermarkt onder je ‘studentenkamer’ te hebben. Des te groter was de teleurstelling toen ik er achter kwam dat de supermarkt zijn deuren zal sluiten per 1 augustus. Gelukkig mag ik nog twee weken  ongestoord profiteren van 30% korting op alle producten.

Na een lange dag hard werken zit ik op mijn kamer te ontspannen. Er galmt een blijmoedige worship door de kamer en heb uitzicht op een opvallend goedgevulde voorraadkast. Terwijl ik besluit om een zak chips open te trekken kampen tien miljoen mensen in Djibouti, Ethiopië, Kenia, Somalië en Oeganda met een ongekende hongersnood. Het schijnt het dat het westen zit opgescheept met een algehele Afrika-moeheid, Mensen zijn de beelden van baby’s met opgezwollen buikjes zat en veel mensen raakt het niet meer.

Mensen zijn zo egocentrisch als het maar kan geworden en volledig op zichzelf gericht wanen ze zich een baan door hun eigen kostbare leventje. Ik betrap mij er zelf ook op dat ik meestal meer op mijzelf ben gericht dan op de ander. Terwijl jij deze post doorworsteld en nog een handjevol chips in je mond propt sterven er iedere drie secondes een individu door ondervoeding. Deze blog zul je in ongeveer drie minuten hebben gelezen, dus in de tijd die hebt gestopt in het lezen van deze post zijn er alweer 60 mensen overleden aan ondervoeding (!)

Hoe zou de wereld eruit zien als een ieder het hart had van de barmhartige Samaritaan? Op het filmpje hieronder (tijdsduur: 3.36 min) zie je dat mensen een meneer die om hulp roept onbezwaard op de grond laten liggen. Velen psychologische experimenten zijn uitgevoerd na aanleiding van het Bijbelverhaal over de Barmhartige Samaritaan. Google maar eens op de “The Bystander Effect” en je zult jezelf verbazen.

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat de kans bijzonder groot is dat jij en ik ook met een grote boog om iemand in nood lopen.. en terwijl je hier tien seconden over nadenkt zijn er alweer drie mensen overleden door ondervoeding…

Ik ben vandaag begonnen met het uitspreken van het volgende gebed; Heer, geef mij het hart van de barmhartige Samaritaan. Stem mijn hart en gedachten af op Uw hart en Uw gedachten. Ik zeg u alle medewerking toe. Ik ben helemaal beschikbaar voor U vandaag, dus leid mij door uw Geest.

Bid je met me mee? Goede week!

Rob

Like deze blog!


Reacties

 1. mooie blog weer
  inderdaad vaak denken we meer aan ons zelf dan aan een ander maar ook op tv vinden ze afrika veel minder interessant en zie je 10 keer meer over het drama in noorwegen waar zoveel doden zijn gevallen maar in afrika komen dagelijks zoveel mensen om van de honger. we kunnen vaak uren praten over rampen of aanslagen maar zodra het over afrika gaat is er haast niemand thuis
  net zoals met die ramp van japan gaat het dagen erover maar zodra het over een minder rijk gebied gaat is het vaak minder over te horen
  laten we met zijn allen gaan bidden voor om de ogen te openen van de rijke dat ze het wel willen zien(inclusief ons zelf)
  we moeten als rijken westen meer oog hebben voor de arme mensen in plaats van klagen over het weer of het voedsel dat niet lekker is

  Gods zegen

 2. Hoi Arnoud, Thanks voor je reactie 🙂 Ben het helemaal met je eens! Best bizar dat wij westerlingen – als je geluk hebt – een paar dagen onder de indruk zijn van een ramp en daarna weer verder gaan met ons eigen leven en het weer zijn vergeten..

  Japan is een goed voorbeeld, maar het vervelende aan Afrika is dat het niet stopt en al jaren doorgaat en alleen maar verslechterd.

  Naast het gebed moeten de grote mannen geld doneren aan Afrika en zorgen voor een goed reddingsplan.. Laten ze net zoals een reddingsplan voor Griekenland hun handen uit de mouwen steken voor Afrika !

 3. inderdaad maarja sommige acties zet ik ook een vraagteken bij. dan zijn er mensen die een miljoen per jaar verdienen en dan geld proberen inzamelen voor die acties en dan zelf haast niks geven.en dan zijn er in Nederland afgelopen jaar 10,2 % meer miljonairs bijgekomen dat vinden we belangrijk. als die ook maar een 1 ton met zijn alle gaan geven dan zijn de problemen makkelijker oplosbaar maarja, in die landen zitten ook bestuurders die corrupt zijn en ook aan eigen belangen denken. rijkdom maakt meer kapot dan de mens lief is.
  dan denk ik aan die ene Bijbeltekst: ‘Ik zeg het jullie nog eens: het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan.’ (matteus 19:24)

 4. Inderdaad.. Sommige dingen blijven onbegrijpelijk.. Laten we hopen en bidden dat er een oplossing komt.. en Laten we bij ons zelf beginnen door wel een oog te hebben voor onze naasten..

  Slaap lekker!

 5. Leerzaam filmpje Rob, eerlijk gezegd heb ik wel eens een bezopen gast in mijn auto gesleept, maar met het gevolg (collateral damage) dat mijn toenmalige vriendin mij even niet wilde kennen en op hoge poten kwaad naar huis gewandeld is terwijl ik de knakker met mijn auto thuis bezorgde bij zijn tierende moeder. Want hij kon net het adres uitbrengen tussen 2 outs door. Geen wonder dat je aan de drank gaat, dacht ik nog toen ik haar met mijn autoraampjes dicht een paar straten verder nog hoorde blèren. Maar ja, hij lag half op de rijweg, wat moest ik? Ik schiet dan wel te hulp, maar dat komt denk ik omdat ik een eenling ben, ik conformeer mij niet zo aan groepsgedrag. Ik focus op wat ik zie en ik trek de conclusie, ik doe wat ik op dat moment wil of denk te moeten doen. Tussen beiden komen bij een ruzie op straat is ook zo’n item, moet je heel voorzichtig mee zijn. Toch heeft de Heer mij het eens vergund dat ik voorkomen heb dat een Vietnamees een hakmes in het achterhoofd van een Duitser plantte. hij besloop hem van achteren. Burenruzie met om de schuur heen trekkende beweging. Ik zag hem schuiven, het hakmes hoog opgeheven. Ik kom vaak op tijd Rob! Het is lachen als het lukt hoor.
  Maar alle gekheid op een stok: is dit niet ook een aspect van de tekst: de liefde van de meesten zal in de laatste dagen verkillen, net als trouwens het vrekkengedrag van de republikeinen in de VS? Laat de wereld maar creperen, maar de rijken zullen geen cent belasting meer gaan betalen. Maar de VS zullen hun straf ook nog wel krijgen. Blij dat ik Obama niet ben. Wat een stress moet die man hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Goede tijden slechte tijden

Op mijn werk kijken de clienten graag naar goede tijden slechte tijden. Het heilige half uurtje op de afdeling noem ik het...

Brownies met poep op het menu

Iemand vertelde eens  dat velen christenen heel leergierig zijn. Ze verslinden boeken, zitten op de voorste rijen in de kerk en bezoeken...

Richt je aandacht (1)

Vandaag wil ik een passage delen uit het boek ‘Moeiteloos veranderen – Het Woord is het zaad dat je leven kan veranderen’...

Carry on – stop complaining!

Vandaag een overdenking in het engels geschreven door Joyce Meyer. Geregeld plaats ik op Twitter, Facebook en Hyves krachtige uitpraken van Joyce...