10 geboden, maar dan anders

Ik ben Tineke, 20 jaar en student Verpleegkunde op de Gereformeerde Hogeschool en Zwolle. Daarnaast jeugdleider van 12-jarigen. In mijn overige vrije tijd doe ik veel met muziek, met vrienden en lees ik veel. Ik ben actief lid bij de Christelijk gereformeerde kerk Deventer. En ik hoop volgend jaar te trouwen met Pim.

Tienerleider zijn is een gave ‘taak’. Geloven als een kind heeft iets puurs – ondanks hun zorgen – komen ze soms met verrassende uitspraken.

Dinsdagavond had ik jeugdclub. De avond ging over zonden en schuldbelijdenis. Best een heavy onderwerp want, hoe leg je aan kinderen van 12 jaar uit hoe dat in elkaar steekt, dachten we van te voren. Makkelijker gezegd dan gedaan. Schuld, wat is dat eigenlijk? Belijden, hoe dan? Hoe zit dat nu ook alweer met het feit dat Jezus voor ons aan het kruis is gestorven en wij ondertussen vrolijk verdergaan met zondigen?

Pak Exodus 20 er maar bij. Een tekst die zo bekend en vaak gelezen is. Mensen kunnen het zo opdreunen als het moet. Ik neem vers 8 t/m 11 als voorbeeld.

Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag. Zes dagen lang kunt u werken en al uw arbeid verrichten, maar de zevende dag is een rustdag, die gewijd is aan de HEER, uw God; dan mag u niet werken. Dat geldt voor u, voor uw zonen en dochters, voor uw slaven en slavinnen, voor uw vee, en ook voor vreemdelingen die bij u in de stad wonen. Want in zes dagen heeft de HEER de hemel en de aarde gemaakt, en de zee met alles wat er leeft, en op de zevende dag rustte hij. Daarom heeft de HEER de sabbat gezegend en heilig verklaard.

Zo, een eerste stukje. Wat staat hier eigenlijk? We kijken vaak eerst naar het negatieve: je mag op die ene dag niet werken. Het woordje niet drukt direct een stempel op dit deel.
Bekijk het nu eens vanaf de andere kant! God geeft ons een dag om uit te rusten. In deze drukke wereld, waar alles draait om 24/7 mogen we uitrusten! In Psalm 23 laat God zijn liefdevolle kant ook zien:
Hij laat mij rusten in groene weiden en voert mij naar vredig water, Hij geeft mij nieuwe kracht en leidt mij langs veilige paden tot eer van zijn naam.

Pak er voor jezelf Exodus 20 maar eens bij en bekijk hoe je alle geboden kunt bekijken op deze manier. Er schuilt zoveel achter die woorden, zoveel positieve punten! Na een leerzaam avondje kan ik uit ervaring spreken: je wordt er wijzer én blijer van! 
Ineens lijkt het minder erg om te delen, om respect te tonen aan je ouders of God te loven. Christen zijn in je daden: dat is niet alleen wat je niet doet, maar vooral wat je wel doet!

Groetjes, Tineke

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *