Wil jij meer…talenten?

Een tijdje geleden hoorde ik een preek over de talenten die God wil geven. Hij wil ons namelijk inzetten en onze talenten laten vergroten en vermeerderen. Ik denk dat we moeten beginnen onder aan de ladder en zo stapje voor stapje zullen groeien in de talenten die God ons geeft.

In het bekende verhaal over de talenten uit Mattheüs staat het volgende: “Of het zal zijn als met een man die op reis ging, zijn dienaren bij zich riep en het geld dat hij bezat aan hen in beheer gaf. Aan de een gaf hij vijf talent, aan een ander twee, en aan nog een ander één, ieder naar wat hij aankon. Toen vertrok hij. Meteen ging de man die vijf talent ontvangen had op weg om er handel mee te drijven, en zo verdiende hij er vijf talent bij. Op dezelfde wijze verdiende de man die er twee had gekregen er twee bij. Degene die één talent ontvangen had, besloot het geld van zijn heer te verstoppen: hij begroef het.” (Mattheüs 25:14-19).
De twee personen die de vijf en de twee talenten hadden ontvangen, gingen hun talenten inzetten. Een talent was geld in die tijd. Deze mensen gingen handeldrijven, alles inzetten om wat ze ontvangen hadden te vermeerderen. Later in het verhaal lezen we dat het gelukt is, want deze twee personen hebben hun talenten verdubbeld!
De man die één talent ontving, krijg misschien wel voor het eerst de verantwoordelijkheid. Hij weet niet wat hij er mee aan moet en uit angst begraaft hij zijn ene talent. Later in het verhaal lezen we dat de heer teleurgesteld is in deze man, want hij heeft zijn talent niet ingezet.
Ik denk dat het bij ons net zo is, we krijgen aan het begin van ons leven één talent. Dit talent moeten we inzetten om het te verbubbelen. Het kan zijn dat dit is doordat je koffie gaat schenken in de kerk of een andere nederige of praktische taak toegewezen krijgt. Denk niet te laag over superbelangrijke maar dienende taken. God wil ons in zo’n taak vormen en zorgen dat we de volgende keer twee talenten aankunnen. Daarna kunnen we vier talenten aan en dit blijft zo doorgaan. Aan het begin is het misschien niet altijd leuk, wel kan God je hierdoor kneden en vormen en zorgen dat je de hoogste treden van de ladder kan bereiken! Je begint onderaan, je kan niet in één keer op de hoogste trede komen te staan.

Wil jij je inzetten in Gods koninkrijk en zodoende je talenten van God keer op keer verdubbelen?

Als je niet weet waar God je wil gebruiken, mag je hier om bidden. God wil namelijk iedereen inzetten, iedereen op zijn eigen plek en plaats. Ik geloof dat God aan je duidelijk zal maken waar Hij je wil gebruiken. Besef dat je eerste taken wel eens erg nederig kunnen zijn.

Gods zegen,

Adriaan
 

Reacties

 1. Goed stukje, pas momenteel wel bij me, ben nl. ook opzoek naar wat mijn talenten en gaven zijn en vraag me momenteel ook af waar God wil waar ik mijn talenten moet gebruiken.
  Maar ik geloof zeker dat Hij op een dag het mij zal laten zien!

  Talent is een cadeautje wat je tijdens je geboorte hebt gekregen, en wat je naarmate je ouder wordt langzamerhand mag uitpakken, en mag ontdekken wat nou precies je talent is. Talent is bedoeld om God en je medemens ermee te dienen, ik ben er ook van overtuigd dat als iedereen zijn talent(en) op de juiste manier gebruikt, dan zou het een stuk aangenamer zijn in de wereld.

  Gebruik je talenten optimaal, dien God ermee, verspil het niet, en wees niet jaloers op mensen die voor het oog ‘belangrijkere’ of meer ‘gezaghebbende’ talenten beschikken, alle talenten die God geeft, zijn even belangrijk. Gebruik ze dus!

 2. Bedankt voor jullie reacties, gaaf om te lezen.
  @MGravers: Mooie vergelijking met het cadeau. Een volmondig AMEN!
  @ Victor: Zeker, klopt helemaal!

  Groetjes,

  Adriaan

 3. Hé Adriaan,

  Was mooie preek idd. Is wel te vergelijken met het verhaal van de zaaier. Veel vrucht dragen, vermenigvuldiging..

  Las in het kader van die preek een leuke stukje op internet over een kerk die een talentenactie deed!
  https://home.kole.info/ettje/pivot/entry.php?id=446

  Heb al naar Dennis gemaild of het iets voor Vision was.

  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *