De Pottenbakker

Afgelopen week zat ik te denken aan het beeld dat God onze vormer is. God wil ons namelijk kneden en vormen. Dit doet Hij tijdens ons leven. In de Bijbel wordt God vergeleken met een Pottenbakker. Dit is niet voor niets, God wil ons kneden en vormen naar Zijn beeld.

In Romeinen 8 vers 19 t/m 21 staat: “ Maar nu zult u vragen: ‘Waarom roept God ons dan nog ter verantwoording? Niemand gaat toch in tegen zijn wil?’ Wie bent u eigenlijk dat u, een mens, iets tegen God zou inbrengen? Vraagt het aardewerk soms aan de pottenbakker: ‘Waarom hebt u me gemaakt zoals ik eruitzie?’ Heeft de pottenbakker niet de vrijheid om van dezelfde klomp klei zowel een kostbare vaas als een alledaagse pot te maken?” God wordt vergeleken met een pottenbakker. Hij kent iedereen vanaf zijn vormeloos begin (Psalm 139 vers 16). God kende je al vanaf het moment dat je nog een eitje was. Net als bij het maken van een pot moet de klei tot één geheel gemaakt worden. Hiervoor moet de klei door een menger gemaakt worden. Als je dit vertaalt naar de mens, dan zie je dat er in de buik van de moeder ‘gemengd’ wordt, om een geheel nieuw leven te vormen. Deze menger blijft aanwezig in de je leven en doet soms pijn. Soms zal het er niet zo uit zien dat er ooit nog een mooie pot van gemaakt zou kunnen worden.

God wil ons kneden om ervoor te kunnen zorgen dat wij mooier worden. Een vlinder is een mooi voorbeeld uit de natuur waaruit dit blijkt. Een vlinder wordt geboren als een rups (uit het eitje), een klein diertje dat niet al te mooi is. Na een tijd van groei wordt deze rups een pop en in deze pop wordt de rups een vlinder. Een vlinder, een vet mooi diertje met allerlei verschillende kleuren en helemaal uniek. Ook de grootste en mooiste vlinders zijn ooit een rups geweest en zo is het ook met ons.

We moeten God namelijk de kans geven om ons te kneden. Hiervoor moet je je leven aan God overgeven en alles in Zijn hand leggen. Je opleiding, je werk en je hele leven. Zo geef je God de kans om je te kneden en je vet mooi te maken. Dit is niet altijd makkelijk, God zal namelijk deuren openen en andere weer sluiten. Dit alles omdat God het beste met ons voor heeft. Zoals iemand een paar dagen terug reageerde op een blog. God moet plan B inzetten, als wij ons eigen plan gaan, terwijl plan A veel makkelijker is en je tegelijk mooier wordt.

Wil jij je leven aan Jezus geven zodat Hij je kan kneden en vormen tot een mooie vlinder?

Tegelijkertijd kan het zo zijn dat we ons hele leven een rups blijven en pas nadat we overleden zijn een vlinder zullen worden. Wees niet getreurd als je het idee hebt dat God je niet kneedt. In de kleine dingen kan je al heel groot en waardevol zijn!

Gods zegen!

Adriaan

Reacties

 1. Hoe kijk jij aan tegen zulke aangeboren afwijkingen dan Chuck? Daar ben ik wel beneuwd naar.
  Groetjes, Mike.

 2. Als er iets ”misgaat” ,is dat de schuld van de ”pottenbakker”?
  Moet de pottenbakker het klei dan meteen weggooien?
  Zou jij dat doen?
  groetjes chuck

 3. Dag Adriaan. Mooi stukje heb je geschreven. Ik werk met mensen met een verstandelijke handicap. Daar is iets mis gegaan in de baarmoeder, in de genen of bij het begin van het leven. Geen foutje van de pottebakker. Complete mensen, met doel en zin geschapen. Maar niet bij machte zich te willens en wetens te laten kneden. Ze worden gekneed. Net als een klompje klei – net als jij en ik overigens – zijn zij passief. Het leven met God overkomt hen. Het is genade. Dat geldt ook voor ons. Wij zijn klei, aarde, adam. Er wordt iets met ons gedaan. Veel heb je hier niet tegen in te brengen. God voert zijn plan uit, of jii nou wilt of niet. Aan ons is de vraag of je, als je dat kunt aan ‘vormbehoud’ wilt doen. De Geest zal je helpen die levenstaak met glans uit te voeren. Het ga je goed broeder.

 4. Hoi Ronald, ik ken mensen waarbij ook iets is “misgegaan” in de baarmoeder, in de genen of bij het begin van het leven: mensen die als homo zijn geboren. Vind je dat ook geen foutje van de pottebakker? …..

 5. Is zonde ook foutje van de pottebakker?…….

 6. Mensheid is een foutje van de schepping.
  Foutje van God?

  Dat is de geest ,die we van God hebben gekregen,
  met zijn ”sterke” onbeinvloedbare persoonlijke VRIJE wil.
  De VRIJE keus om te kiezen voor of tegen.
  Mensen kunnen daarom ”beesten” zijn
  Waren wij maar ”echt dieren” dan bezaten wij geen ………..

  Dat is die beroemde verdraaiing.
  God steekt de hand uit naar de ”lieve mensjes” ,
  maar die lopen Hem straal voorbij.
  Mens WIL God niet kennen.
  Ik zou in Zijn plaats de mens ,
  in zijn eigen oersoep laten gaar koken.

 7. Ik ben hier weg. Deze wisseling van gedachten is stijlloos. Afknapper.

 8. Bedankt voor jullie reacties allemaal
  @Ronald: Bedankt, iedereen inderdaad de keuze maken om zich te laten kneden.
  @Sicco: Ik denk dat onze Pottenbakker geen foutjes maakt, Hij heeft een plan die wij niet altijd begrijpen.
  @Chuck: Ik denk dat zonde geen foutje is van God, maar een gevolg is van de zondeval en de keuze van mensen. Het klopt dat veel mensen God niet willen kennen, gelukkig niet allemaal zou ik willen zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *