Leven als Kinderen van God: Groeien in Identiteit

‘Wij zijn kinderen van God’, een grote waarheid waar we allemaal al eens van gehoord hebben. Deze waarheid komt veelvuldig terug in het boek Galaten, geschreven door de apostel Paulus. Paulus was vroeger een fanatieke ‘Jood’. Als iemand alle wetten strak naleefde, dan was Paulus dat wel. Door dit verleden beseft hij deze waarheid als geen ander. Deze waarheid is dat wij kinderen zijn van de Allerhoogste God, wij zijn zonen en dochters van God. Dit zijn wij niet door het naleven van de wet , maar door geloof. Dit hebben we al vaak gehoord, maar het is goed om hier eens concreet over na te denken. Paulus herhaalt dit ontzettend vaak in zijn brief, daaruit zou je kunnen opmaken dat het enorm belangrijk is.
Deze waarheid zullen we nooit ten volle beseffen, maar we kunnen wel in dit besef groeien. Misschien dat we daar een stap in kunnen zetten. Het is ontzettend belangrijk om je bewust te zijn van je identiteit in Christus, zodat we deze waarheid niet uit het oog verliezen door alle dingen (onrust) om ons heen.

In Galaten lezen we meerder malen dat wij door geloof gerechtvaardigd zijn en dat wij zijn kinderen zijn. We zijn erfgenamen van de grootste ‘persoon’ van het hele universum. De liefde die God voor zijn Zoon heeft, heeft hij ook voor ons. Hoe bizar is dat? Dit alles door het verzoenende offer van Christus aan het kruis. De vloek die de wet met zich meebrengt is gedragen door Jezus. Besef dit goed!

In galaten wordt ook gesproken over ‘leven door de Geest’ (5:16) in verband met de vruchten van de Geest. De ‘gevolgen’ van een leven door de Geest zijn die vruchten. Je laat je voeden met gezond voedsel, waardoor de vruchten kunnen groeien (denk ook aan de vergelijking met de wijnstok in Johannes 15). Door de gemeenschap met de Heilige Geest groeien de vruchten. Je kunt een ‘christen’ zijn en toch verkeerde vruchten voortbrengen. Net zoals een getrouwd iemand een buitenechtelijk kind verwekt. De vrijheid die God ons geeft houdt dus ook in dat we échte keuzes kunnen maken. Als je gebonden bent aan de wet kan dat niet, maar dat kunnen we wel in als we leven in vrijheid. Zo kunnen we met onze keuzes wel of niet naar God toe groeien.

God wil dat wij Hem écht liefhebben, dat we oprecht naar Hem verlangen en gaan leven naar zijn wil. Niet omdat de wet dat zegt. Zo slaan we elke keer meer van onze eigen verlangens aan het kruis en passen we de verlangens van God steeds meer toe in ons leven. Nogmaals, niet omdat we moeten, maar omdat we dit willen. Uit liefde voor onze grote God. Die groter is dan alles en iedereen. Onze eigen god en ‘ik’ zal moeten sterven als we meer vrucht willen zien in ons leven. Als we willen groeien in onze relatie met Hem. Vergelijk het eens met een relatie/vriendschap in je leven.

We geven ons over aan Hem, zodat Hij ons kan vormen(groeien van vruchten). Soms loop je misschien aan tegen je eigen verkeerde verlangens. En baal je ervan dat je die verlangens hebt. God kan je en wil je daarin helpen. Hij is degene die je kan vormen!

Waar kies jij het meest voor? Voor je eigen wil? Of voor Gods wil met als gevolg de groei van de vruchten van de Geest? Je kunt dit herkennen aan de vruchten. Welke vruchten herken jij in je leven? Zijn ze groot? Kunnen ze nog meer groeien? Anderzijds herken jij nog gevolgen van het vlees? 

Veel zegen,

Christiaan

Like deze blog!


Reacties

 1. Prachtig stukje,
  Als ik dit zo lees zijn we er zo goed als…. We beseffen dat we een (kunnen) zijn met God / Jezus.
  Dus de dag des oordeels is nu ongeveer?
  Op de dag des oordeels zullen we beseffen dat we gelijk zijn aan GOD/Jezus: We zijn het zelf!!
  1 Johannes 4
  17 Hierin is de liefde bij ons volmaakt, opdat wij vrijmoedigheid mogen hebben in den dag des oordeels, namelijk dat gelijk Hij is, wij ook zijn in deze wereld.

  Volgens mij mag ik dus zelf bepalen of die dag voor mij al is, of nog gaat komen. Ik ben denk ik bijna al mijn verdriet en boosheid kwijt, maar nog net niet alle angst. Dus voor mij is het koninkrijk van God nabij, en ik mag daar zelf over oordelen zoals ik het begrijp….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Een video speciaal voor de mannen!

3 minuten en 32 seconden lang worden bemoedigingen en aanmoedigingen naar je hoofd geslingerd. Speciaal gericht op mannen. Ik kreeg kippenvel bij het...

Jij bent al gezegend!

“Man, we hebben al deze zegeningen en in plaats van de zegen te geloven, vrij te laten komen en te activeren, bidden...

Door het leven met een hanenkam..

Mensen kennen mij als een verzorgde jongeman en altijd goed gekleed, al zeg ik het zelf.. Maar afgelopen maandagmiddag veranderde er iets.. Mijn...